Uutiset Ilmastonmuutos

Nuorille tehty kysely: Ilmastonmuutos suurin huoli ympäri maailman

Ihmisoikeusjärjestö Amnestyn tutkimuksessa yli 10 000 nuorelta kaikilla mantereilla, mitkä heidän mielestään ovat suurimpia ongelmia maailmassa tällä hetkellä. Ympäristö- ja turvallisuuskysymykset nousivat yli muiden.
Mielenosoittajia kylttien kera Tampereella
Nuoria ilmastomielenosoittajia Tampereella syyskuussa 2019. (Kuva: Olli Koikkalainen)

Ilmastonmuutos, saasteet ja terrorismi ovat nuorten yleisimpiä vastauksia, kun heiltä kysytään, mitkä ovat heidän mielestään maailman suurimpia ongelmia tai huolenaiheita.

Se käy ilmi ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin teettämästä kyselytutkimuksesta, jossa kysyttiin yli 10 000 nuoren huolenaiheita 22 maassa. Tutkimuksen tulokset julkistettiin eilen, kansainvälisenä ihmisoikeuksien päivänä.

Nuorille annettiin 23 ongelmakohdan lista, joista he saivat valita viisi tärkeintä.

41 prosenttia piti ilmastonmuutosta tärkeimpänä. 36 prosenttia nosti suurimmaksi ongelmaksi saasteet ja 31 prosenttia terrorismin. Seuraavina listalla olivat luonnonvarojen hupeneminen, rodullinen epätasa-arvo, väkivaltarikokset ja naisiin kohdistuva väkivalta.

”Nuoret ovat tänä vuonna lähteneet liikkeelle suurin joukoin ilmaston puolesta, joten ei voi tulla yllätyksenä, että monet vastanneet näkivät sen yhtenä tärkeimmistä maailman haasteista”, sanoi järjestön pääsihteeri Kumi Naidoo tiedotteessa eilen. Naidoo erosi viime viikolla tehtävistään terveysongelmien vuoksi.

Nuorilta kysyttiin myös erikseen näkemystä ympäristöongelmista. 57 prosenttia piti ilmaston lämpenemistä tärkeimpänä ongelmana. Sen jälkeen yleisimmin mainittuja olivat valtamerten saastuminen, ilmansaasteet ja metsäkato.

”On tunnustettava, että ilmastokriisi tulee kiistämättä olemaan nuorempien sukupolvien määrittävä kysymys. Oikeus terveeseen ympäristöön, kuten turvalliseen ilmastoon, on välttämätöntä monien muiden oikeuksien saamiseksi. Se on oikeus, jonka puolustamisessa nuorten on ollut pakko ottaa johto”, Naidoo muistutti.

Kyselyssä selvitettiin myös nuorten mielipiteitä ihmisoikeuksien tukemisesta yleisesti. 73 prosenttia piti ihmisoikeuksien turvaamista tulevaisuuden kannalta keskeisenä, 63 prosenttia oli sitä mieltä, että hallitusten pitäisi ajatella enemmän kansalaisten hyvinvointia kuin talouskasvua ja 60 prosenttia uskoi, että ihmisoikeuksia pitää suojella, vaikka sillä olisikin kielteiset vaikutukset talouteen.

Tutkimuksen teki markkinatutkimusyhtiö Ipsos MORI. Vastanneet olivat 18–25-vuotiaita. Mukana oli nuoria Argentiinasta, Australiasta, Itävallasta, Brasiliasta, Kanadasta, Saksasta, Unkarista, Intiasta, Keniasta, Meksikosta, Nigeriasta, Pakistanista, Etelä-Afrikasta, Etelä-Koreasta, Espanjasta, Ruotsista, Sveitsistä, Taiwanista, Tunisiasta, Isosta-Britanniasta, Ukrainasta ja Yhdysvalloista.

Ilmastonmuutos ihmisoikeudetnuorisoympäristöilmastonmuutos Amnesty International

Lue myös

Havupuiden runkoja, taustalla järvi

Koronaviruspandemia pakottaa hakemaan elämyksiä muualta kuin kuluttamisesta – Samalla se voi toimia kestävän elämäntavan oppituntina

Kaikki joutuvat nyt muuttamaan elämäänsä, ja se voi luoda mahdollisuuksia edistää vähähiilistä elämäntapaa, arvioivat Suomen luonnonsuojeluliiton ja Sitran asiantuntijat. Koronavirus opettaa myös sen, että kaikkiin kriiseihin on pakko reagoida, muistuttaa suojeluasiantuntija Hanna Aho.
Viljelijät kyntävät peltoa lehmien vetämien aurojen avulla

Ilmastonmuutos heikentää Intian taloutta – Tuottavuus laskee, kun kuumuus estää työnteon

Intian talous nojautuu ruumiilliseen työhön, mutta vuonna 2050 maassa saattaa olla niin lämmintä ja kosteaa, että 30 prosenttia valoisan ajan työtunneista menetetään.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Mies pienen traktorin päällä, toinen traktorin takana.

Väitöstutkimus: Yrittäjyyden avulla voi nousta köyhyydestä, mutta taikakonsti se ei ole – Yrittäjä tarvitsee hyvän idean ja paljon tukea

Marleen Wierenga tutki Aalto-yliopiston väitöskirjassaan intialaisia innovaatioyrittäjiä, joista yksi keksi moottoripyörän moottorilla toimivan traktorin. Yrittäjyys tarjoaa hänen mukaansa paljon mutta ei rajattomasti mahdollisuuksia vähentää köyhyyttä. ”Suurin osa kehitysmaiden yrittäjistä valitsisi mieluummin palkkatyön”, hän sanoo.
Kaakaohedelmiä puussa, taka-alalla puita ja pensaita.

Nestlé lopettaa Reilun kaupan KitKat-suklaan valmistuksen – Häviäjinä 27 000 köyhää pienviljelijää, sanoo järjestö

Nestlé siirtyy käyttämään KitKat-suklaan valmistuksessa Rainforest Alliance -sertifioitua suklaata. Muutos tulee huonoon aikaan, sillä sekä koronavirus että ilmastonmuutos vaikeuttavat köyhien kaakaonviljelijöiden elämää jo valmiiksi.
Maskilla ja kypärällä suojautunut ihminen ruiskuttaa nestettä.

Raportti: Koronapandemian kaltaiset taudit yleistyvät, jos luonnon riistoon ei puututa

Zoonoosit eli eläinperäiset taudit tappavat vuosittain kaksi miljoonaa ihmistä. Syynä on muun muassa kestämätön luonnonvarojen käyttö, kertoo YK:n ympäristöohjelma. Se peräänkuuluttaa tieteenalojen välistä yhteistyötä tilanteen ratkaisemiseksi.
Nainen taittelee terveyssidettä.

Intialaisnaiset keksivät keinon vähentää muovia – Maatuva terveysside vähentää jätekuormaa ja tarjoaa elinkeinon

Intian naiset ja tytöt käyttävät vuodessa 12 miljardia terveyssidettä, joiden maatuminen voi valmistusmateriaalista riippuen kestää jopa 800 vuotta. Goalaiset naisyrittäjät valmistavat puukuidusta terveyssiteitä, jotka auttavat vähentämään muovijätekuormaa.
Seteliraha, jossa rakennus ja teksti Bank of Tanzania

Miljardien mikrolainabisnes

Kehitysmaiden pienyrittäjille tarkoitetut mikrolainat saavat yksiltä ylistystä ja toisilta täystyrmäyksen. Pankkien mikrolainaohjelmien lisäksi naisten omaehtoiset osuuskunnat ovat yhä suositumpia tapoja säästää ja saada lainaa.