Uutiset

Kymmenen miljoonaa ihmistä tarvitsee apua Tšadjärven alueella – tyttöjen pelkona etenkin seksuaalinen häirintä

Tšadjärven alueella onnistuttiin viime vuonna estämään nälänhätä, mutta nyt unohdettu alue kärsii jälleen rahoituksen puutteesta.
Hökkeleitä autiomaassa
Tšadjärven alue kärsii etenkin äärijärjestö Boko Haramin väkivallasta. Kuva Tšadista vuodelta 2016. (Kuva: Isabel Coello / EU Civil Protection and Humanitarian Aid Operations / CC BY-NC-ND 2.0)

Tšadjärven alueen kriisimaissa tarvitaan edelleen kipeästi sekä humanitaarista apua että pitkäjänteisempää kehitysyhteistyötä, sanovat avustusjärjestöt.

Avunantajat ovat kokoontuneet eilen ja tänään Berliiniin konferenssiin, jossa on määrä kerätä maalle lisää apua. Viime vuoden helmikuussa järjestetyn samanlaisen konferenssin ansiosta onnistuttiin keräämään maalle yli 650 miljoonaa dollaria (560 miljoonaa euroa).

Avun ansiosta yli kuusi miljoonaa ihmistä sai apua ja nälänhätä vältettiin, mutta silti nyt noin kymmenen miljoonaa ihmistä on yhä riippuvaisia avusta Nigeriassa, Kamerunissa, Nigerissä ja Tšadissa, kertoi YK:n hätäavun koordinaattori Mark Lowcock eilen. 

Hätäavun lisäksi tarvitaan hänen mukaansa myös pitkäaikaisia toimia, kuten rauhan rakentamista, työpaikkojen ja koulutusmahdollisuuksien luomista sekä hyvää hallintoa.

Tšadjärven kriisiä on kutsuttu yhdeksi maailman unohdetuimmista kriiseistä. Aluetta riivaa äärimmäinen köyhyys, ilmastonmuutos ja väkivalta. Nigerian hallituksen ja äärijärjestö Boko Haramin väliset taistelut ovat ajaneet 2,4 miljoonaa ihmistä kodeistaan ja tuhonneet viljasatoja ja infrastruktuuria. 

Väkivalta vaikeuttaa myös avun jakamista. Esimerkiksi Koillis-Nigeriassa 800 000 ihmistä ei saa apua turvattomuuden takia, kertoo Norjan pakolaisneuvosto.

Avustuskonferenssi järjestetään, sillä tänä vuonna vain 38 prosenttia alueelle YK:n alueelle tarvitsemasta rahasummasta on saatu kerättyä. Etenkin koulutussektori kaipaa tukea. Tällä hetkellä noin tuhat koulua on suljettu tai ei toimi väkivallan tai levottomuuksien takia ja YK:n lastenjärjestön Unicefin mukaan 3,5 miljoonan lapsen koulutus on vaarassa.

Lapsia myös kaapataan ja värvätään aseellisten ryhmien riveihin. Seksuaalinen väkivalta on yleistä. Kehitysyhteistyöjärjestö Planin Nigerissä, Nigeriassa ja Kamerunissa tekemän kyselytutkimuksen mukaan 21 prosenttia sen haastattelemista tytöistä on kokenut fyysistä väkivaltaa viimeisen kuukauden aikana, ja lähes kaikki tytöt pelkäävät väkivaltaa ja seksuaalista häirintää. Monet joutuvat nuorena naimisiin.

avustustyökatastrofiapukehitysyhteistyölapsetkonflikti KamerunTsadNigerNigeria Plan International Suomi

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Ryhmäkuva esiintyjistä ja ohjaajasta

Roolit päälaellaan – Aleksanterin teatterin uusi Zambezi-esitys kertoo, miten käy suomalaisperheelle, joka joutuu pakenemaan Afrikkaan

Ritva Siikalan ohjaama näytelmä kertoo suomalaisperheestä, joka joutuu pakenemaan kaoottiseen tilaan ajautuneesta Euroopasta fiktiiviseen Zambeziin. Se muistuttaa, että kuka tahansa voi päätyä pakolaiseksi, sillä tulevaisuudesta ei tiedä kukaan. ”Mogadishu oli vielä 1980-luvulla Afrikan rauhallisimpia kaupunkeja”, muistuttaa esityksessä näyttelevä Wali Hashi.
Mies puolilähikuvassa

Lääkäri Pentti Haatanen on seurannut avustustyössä pakolaiskriisejä vuosien ajan – ”En ole kyynistynyt”

SPR:n avustustyöntekijänä vuosikymmeniä ollut Pentti Haatanen on työskennellyt muun muassa Kreikan pakolaisleireillä, jossa hoitoa kaivataan niin perussairauksiin kuin mielenterveysongelmiinkin.
Ujuni Ahmed yleiskuvassa Helsingin Oodi-kirjaston edustalla

Suomen PENin sananvapauspalkinto naisten ja tyttöjen oikeuksia ajavalle Ujuni Ahmedille – ”Sananvapaus ei oikeuta vihapuheeseen”

Kirjailijoiden sananvapausjärjestön mukaan Ujuni Ahmed on käyttänyt rohkeasti sananvapauttaan puolustaakseen suomalaisessa yhteiskunnassa hauraimmassa asemassa olevien naisten ja tyttöjen oikeuksia. Konkreettinen esimerkki Ahmedin työstä on tyttöjen sukuelinten silpomisen kieltävän erillislain saaminen eduskunnan käsittelyyn.
Kaksi naista puolilähikuvassa

Ystävätoiminta yhdistää naisia eri kulttuureista – Melise Mwanto ja Liina Aaltonen kokkaavat ja puhuvat suomea yhdessä

Mannerheimin Lastensuojeluliiton ystävyystoiminta on matalan kynnyksen vapaaehtoistoimintaa, jossa suomea puhuvat naiset ja maahanmuuttajanaiset ystävystyvät. Kongolaistaustainen Melise Mwanto haki mukaan, koska halusi sekä oppia kieltä että löytää ystävän, jolla olisi lapsia.
Yleiskuva YK:n turvallisuusneuvoston istuntosalista

YK-järjestöt: Syyrian pakolaiskriisi pahimmillaan koko konfliktin aikana

Syyrian Idlibistä on paennut lähes 700 000 ihmistä joulukuun alun jälkeen. ”Monet koulut ja moskeijat ovat täynnä pakolaisperheitä, ja tilan löytämisestä jopa keskeneräisistä rakennuksista on tullut lähes mahdotonta”, kertoo UNHCR:n edustaja Andrej Mahecic.

Tuoreimmat

Lääkäri Pentti Haatanen on seurannut avustustyössä pakolaiskriisejä vuosien ajan – ”En ole kyynistynyt”
Roolit päälaellaan – Aleksanterin teatterin uusi Zambezi-esitys kertoo, miten käy suomalaisperheelle, joka joutuu pakenemaan Afrikkaan
Suomen PENin sananvapauspalkinto naisten ja tyttöjen oikeuksia ajavalle Ujuni Ahmedille – ”Sananvapaus ei oikeuta vihapuheeseen”
Ystävätoiminta yhdistää naisia eri kulttuureista – Melise Mwanto ja Liina Aaltonen kokkaavat ja puhuvat suomea yhdessä
YK-järjestöt: Syyrian pakolaiskriisi pahimmillaan koko konfliktin aikana
Uudet avunantajat ja kansalaisten skeptisyys asettavat paineita perinteiselle kehitysyhteistyölle – Avunantajilta vaaditaan nyt nöyryyttä, sanoo OECD:n kehy-johtaja Susanna Moorehead
Kehittyvien maiden tytöt kaihtavat luonnontieteiden ja tekniikan opiskelua – ”Patriarkaalinen kulttuuri ja sosialisaatio tekevät päätöksen opiskelijoiden puolesta”
Ani harva pakolainen pääsi viime vuonna uuteen kotimaahan
Jätteestä ravinnoksi: Kolkatan kalalammikot ovat ainutlaatuinen vedenpuhdistusjärjestelmä, jota rakennushankkeet uhkaavat
Kuivuus ja tulvat vaikeuttavat ruuansaantia eteläisessä Afrikassa – Sambialaisen Planeta Hatuleken perhe selvisi puutarhatuotteita myymällä