Uutiset

Kymmenen miljoonaa ihmistä tarvitsee apua Tšadjärven alueella – tyttöjen pelkona etenkin seksuaalinen häirintä

Tšadjärven alueella onnistuttiin viime vuonna estämään nälänhätä, mutta nyt unohdettu alue kärsii jälleen rahoituksen puutteesta.
Hökkeleitä autiomaassa
Tšadjärven alue kärsii etenkin äärijärjestö Boko Haramin väkivallasta. Kuva Tšadista vuodelta 2016. (Kuva: Isabel Coello / EU Civil Protection and Humanitarian Aid Operations / CC BY-NC-ND 2.0)

Tšadjärven alueen kriisimaissa tarvitaan edelleen kipeästi sekä humanitaarista apua että pitkäjänteisempää kehitysyhteistyötä, sanovat avustusjärjestöt.

Avunantajat ovat kokoontuneet eilen ja tänään Berliiniin konferenssiin, jossa on määrä kerätä maalle lisää apua. Viime vuoden helmikuussa järjestetyn samanlaisen konferenssin ansiosta onnistuttiin keräämään maalle yli 650 miljoonaa dollaria (560 miljoonaa euroa).

Avun ansiosta yli kuusi miljoonaa ihmistä sai apua ja nälänhätä vältettiin, mutta silti nyt noin kymmenen miljoonaa ihmistä on yhä riippuvaisia avusta Nigeriassa, Kamerunissa, Nigerissä ja Tšadissa, kertoi YK:n hätäavun koordinaattori Mark Lowcock eilen. 

Hätäavun lisäksi tarvitaan hänen mukaansa myös pitkäaikaisia toimia, kuten rauhan rakentamista, työpaikkojen ja koulutusmahdollisuuksien luomista sekä hyvää hallintoa.

Tšadjärven kriisiä on kutsuttu yhdeksi maailman unohdetuimmista kriiseistä. Aluetta riivaa äärimmäinen köyhyys, ilmastonmuutos ja väkivalta. Nigerian hallituksen ja äärijärjestö Boko Haramin väliset taistelut ovat ajaneet 2,4 miljoonaa ihmistä kodeistaan ja tuhonneet viljasatoja ja infrastruktuuria. 

Väkivalta vaikeuttaa myös avun jakamista. Esimerkiksi Koillis-Nigeriassa 800 000 ihmistä ei saa apua turvattomuuden takia, kertoo Norjan pakolaisneuvosto.

Avustuskonferenssi järjestetään, sillä tänä vuonna vain 38 prosenttia alueelle YK:n alueelle tarvitsemasta rahasummasta on saatu kerättyä. Etenkin koulutussektori kaipaa tukea. Tällä hetkellä noin tuhat koulua on suljettu tai ei toimi väkivallan tai levottomuuksien takia ja YK:n lastenjärjestön Unicefin mukaan 3,5 miljoonan lapsen koulutus on vaarassa.

Lapsia myös kaapataan ja värvätään aseellisten ryhmien riveihin. Seksuaalinen väkivalta on yleistä. Kehitysyhteistyöjärjestö Planin Nigerissä, Nigeriassa ja Kamerunissa tekemän kyselytutkimuksen mukaan 21 prosenttia sen haastattelemista tytöistä on kokenut fyysistä väkivaltaa viimeisen kuukauden aikana, ja lähes kaikki tytöt pelkäävät väkivaltaa ja seksuaalista häirintää. Monet joutuvat nuorena naimisiin.

avustustyökatastrofiapukehitysyhteistyölapsetkonflikti KamerunTsadNigerNigeria Plan International Suomi

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Mielenosoittajien kyltti

Metoo ja Oxfam-kohu saivat myös suomalaiset kehitysyhteistyöjärjestöt heräämään – Seksuaalista häirintää ja ahdistelua halutaan nyt torjua ponnekkaammin

Suomalaisten järjestöjen tukemissa kehitysyhteistyöhankkeissa on tullut esiin ainakin yksittäisiä hyväksikäyttötapauksia. Nyt monissa järjestöissä rakennetaan uusia ohjenuoria väärinkäytösten ehkäisemiseksi.
Turkin lippu, taustalla Bosporinsalmi

Hallitus myönsi asevientiluvan Turkkiin – Rauhanjärjestöt: Ei linjassa hallitusohjelman kanssa

Suomalainen Robonic Ltd sai luvan viedä Turkkiin miehittämättömien ilma-alusten laukaisualustoja. Päätös ”ampuu jalkaan niin Suomen kuin EU:nkin ihmisoikeuspolitiikkaa”, sanoo Suomen Rauhanliiton toiminnanjohtaja Laura Lodenius.
Lapsia kyltit kädessä

Ilmastolakkoviikko alkaa – Miljoonia odotetaan protestoimaan ympäri maailman

Ensi viikolla järjestetään YK:n ilmastohuippukokous. Kansalaiset ovat lähdössä kaduille vaatimaan tehokkaampia ilmastotoimia arviolta 160 maassa. Suomessa protestoidaan etenkin ensi viikolla.
Kätilö tutkii raskaana olevaa naista

Äitiys- ja lapsikuolleisuuden väheneminen on ollut ”huikaiseva menestys”, sanoo WHO – Silti joka 11:s sekunti joko äiti tai lapsi kuolee

YK-järjestöjen tuoreiden tilastojen mukaan äitiys- ja lapsikuolleisuus ovat vähentyneet 2000-luvulla merkittävästi. Silti vuoden 2030 tavoitteet voivat jäädä saavuttamatta.

Luetuimmat

Kidutus on yhä yleisempää Venäjällä – Juristi Irina Birjukova paljastaa viranomaisten väärinkäytöksiä ja on paennut sen vuoksi tappouhkauksia
”Talouskasvun luominen vain lisäämällä kulutusta ei ole enää toteuttamiskelpoinen vaihtoehto” – Tutkijaryhmä vaatii nopeita keinoja kestävän kehityksen edistämiseksi
Yksityistä sektoria korostava kehityspolitiikka jatkuu myös tällä hallituskaudella – Kehitysministeri Ville Skinnari haluaa suomalaisyritykset Afrikan markkinoille
Hallitus myönsi asevientiluvan Turkkiin – Rauhanjärjestöt: Ei linjassa hallitusohjelman kanssa
Amnestyn tärkein ihmisoikeuspalkinto ilmastoaktivisti Greta Thunbergille ja koululaisten ilmastoliikkeelle – ”Kaikkien on osallistuttava ilmastolakkoon”
Kehittyvät maat siirtyvät vauhdilla uusiutuvaan energiaan – Intia näyttää esimerkkiä
Somaliaa uhkaa taas nälänhätä huonon sadon vuoksi – Seitsemän sadekautta on epäonnistunut lyhyen ajan sisällä
Järjestö: Vaatealan omat vastuullisuusjärjestelmät tuottavat miljardeja dollareita mutta eivät suojele työntekijöitä
Asiantuntijaryhmä: Jemenissä selviä merkkejä sotarikoksista – Myös länsimaiden asekauppa voi rikkoa kansainvälistä oikeutta
Etelä-Afrikassa protestoidaan naisten murhia vastaan – Yliopisto-opiskelijan ja nyrkkeilymestarin kuolemat järkyttävät