Kuudes suuri sukupuutto uhkaa maapalloa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Kuudes suuri sukupuutto uhkaa maapalloa

75 prosenttia lajeista voi kadota, sanoo Nature-lehti. Syyttävä sormi osoittaa ihmisen toimintaan.

Jopa 75 prosenttia lajeista voi kadota muutaman seuraavan vuosisadan aikana. Jo nyt esimerkiksi nisäkkäistä yli neljännes ja sammakkoeläimistä 41 prosenttia elää sukupuuton partaalla, kertoo arvovaltainen tiedelehti Nature analyysissaan, joka hyödyntää tuoreinta aiheesta saatua tietoa.

Maapallolla on ollut yhtä massasukupuuttoja viisi kertaa. Mikäli oletetaan, että maapallolla on noin viisi miljoonaa eläinlajia ja häviämisen vuositahti 0,72 prosenttia, kuudes massasukupuutto voi tapahtua jo vuoteen 2200 mennessä, Nature arvioi.

Suurin syy massasukupuuttoon on Naturen mukaan ihminen. Metsästys, kalastus ja muu eläinten hyödyntäminen sekä elinalueiden pilaaminen ja hävittäminen esimerkiksi maanviljelyn vuoksi ovat pahimpia ongelmia. Myös ilmastonmuutos, vieraslajit, saastuminen ja taudit tappavat eläimiä.

"Elinympäristön tuhoutuminen, saastuminen tai liikakalastus joko tuhoaa eläimet ja kasvit tai heikentää niitä. Lisäongelmana on tulevina vuosikymmeninä paheneva ilmastonmuutos, joka voi tappaa jäljelle jääneet", sanoo YK:n alaisen biodiversiteetin suojelukeskuksen World Conservation Monitoring Centren meriekologi Derek Tittensor Guardian-lehdelle.

Yksi ongelmista Naturen mukaan on, etteivät tutkijat tiedä riittävästi planeetan biologisesta monimuotoisuudesta. Arviot elossa olevien lajien määrästä ja vuosittaisesta häviämisestä vaihtelevat hyvin paljon, ja tuleva massasukupuuttokin voi olla vasta tuhansien vuosien päässä. Esimerkiksi eläinlajeja arvioidaan olevan 2–11 miljoonaa.

Tutkijoiden mukaan yksi ratkaisu ongelmaan on kehittää tietokonemalleja, jotka voivat ennustaa, miten ihmisen toimet muuttavat ekosysteemejä. Mallien kehitys on kuitenkin vasta alkuvaiheessa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia