Uutiset Kuuban kehitys

Kuuba on halunnut eroon kahden valuutan järjestelmästä jo vuosia, ja pian siitä saattaa tulla totta – Päivänä ”nolla” palkat nousevat ja ostokupongit katoavat

Kuuban johto kertoi lokakuussa valuuttauudistuksesta, jonka seurauksena pitkään käytössä olleesta vaihdettavasta pesosta luovuttaisiin. Se askarruttaa kansalaisia, sillä uudistus tulee nostamaan hintoja.
Myyjä ja asiakas kaupan tiskin molemmin puolin.
Kuubalaiset ovat vuosikymmeniä voineet ostaa tiettyjä perustarvikkeita valtion tukemilla hinnoilla, mutta järjestely loppuu rahauudistuksen myötä. (Kuva: Jorge Luis Baños / IPS)

(IPS) -- Kuubalaiset odottavat pelonsekaisella jännityksellä, milloin valtiovalta panee toimeen rahauudistuksen, josta kerrottiin lokakuussa televisiossa. Sen on määrä tehdä loppu kahden rinnakkaisen valuutan järjestelmästä ja vauhdittaa taloutta.

Kuubassa tarvittavat taloudelliset ja sosiaaliset uudistukset linjattiin jo vuonna 2011 ja hyväksyttiin lopullisesti vuonna 2016. Rahauudistus on osa pakettia, ja siitä on puhuttu jo vuosia.

Kahden valuutan järjestelmään jouduttiin 1990-luvun alussa Kuubaa tukeneen Neuvostoliiton ja muiden sosialistimaiden romahdettua. Kuuba salli vuonna1993 Yhdysvaltain dollarin käytön arvoaan menettäneen pesonsa (CUP) rinnalla.

Vuonna 2004 dollari korvattiin vuodesta 1994 rajoitetussa käytössä olleella vaihdettavalla pesolla (CUC), jonka arvo oli sidottu dollariin. CUP jäi käyttöön sen rinnalla.
Viranomaisten mukaan kaksoisvaluutta vaikeuttaa yritysten rahoitustilanteen arviointia ja vertailua maailmantalouteen. Lisäksi se vaikuttaa palkkoihin, hintoihin ja valtion tukiaisiin.

Valuuttojen yhdistämistä on pohjustettu muun muassa niin, että molemmat rahat kelpaavat  tietyissä liikkeissä. Mutkikkaaksi kuvattu muutosvaihe arveluttaa silti monia.

Eläkeläinen Eloína Estupiñán on uudistuksesta huolissaan. ”Asiasta on puhuttu jo kymmenen vuotta, mutta nyt on huono hetki toteuttaa se. Kaupat ovat likimain tyhjiä, ja monien elintarvikkeiden hinnat nousevat ulottumattomiin. Toivon, että uudistus tosiaan auttaisi kohentamaan taloutta ja tekemään elämästämme parempaa.”

Liiketalousoppilaitoksen opettaja Soraya Martínez uskoo, että uudistus tekee lopun jatkuvien uudelleenjärjestelyjen kierteestä ja merkitsee todellista askelta johonkin suuntaan.

”Toivottavasti uudistus saavuttaa päätavoitteensa eli vauhdittaa tavaroiden ja palvelujen tuotantoa ja kääntää samalla väestön tuloja kuvaavan pyramidin ylösalaisin”, hän sanoo.

Tukiaiset poistuvat

Uudistus alkaa ”päivänä nolla”, jota ei ollut julkistettu joulukuun alkuun mennessä. Silloin CUC poistuu käytöstä ja CUP devalvoituu. Hinnat nousevat ja perustarvikkeille annetut valtion tuet lakkaavat, mutta palkkoja ja eläkkeitä korotetaan, ekonomisti Ricardo Torres selittää.

Tulot kasvavat keskimäärin viisinkertaisiksi, mutta samalla katoavat kupongit, joilla 11,5 miljoonaa kuubalaista on pystynyt ostamaan perustarvikkeita edullisesti vuodesta 1962 lähtien. Kuubalaisten keskipalkka on alle 20 euroa kuussa ja eläke puolet siitä.

”Minulla on pankissa säästöjä, jotka menettävät arvonsa CUP:n devalvoituessa. Se hermostuttaa”, puuseppä Rogelio Céspedes sanoo.

Rahauudistus tulee Kuuban taloudelle huonoon aikaan, sillä koronapandemia on kutistanut maan tärkeimpiä tulonlähteitä. Niihin kuuluvat ammattihenkilöstön lähettäminen ulkomaille, turismi ja rahalähetykset ulkomailla asuvilta kuubalaisilta.

Rahalähetykset puolittuneet

Yhdysvaltalainen The Havana Consulting Group laskee, että raha- ja tavaralähetykset Kuubaan ovat huvenneet 54 prosenttia vuodesta 2019.

Kuuballa on vaikeuksia maksaa ulkomaisia velkojaan, ja presidentti Donald Trumpin johdolla kiristetty kauppasaarto on entisestään kaventanut sen taloudellista liikkumatilaa. Kuuban kansantuotteen ennustetaan kutistuvan tänä vuonna kahdeksan prosenttia.

Ekonomisti Mauricio de Mirandan mukaan rahauudistus ei ole täydellinen, sillä vuonna 2019 sallittu osittainen ”dollarisaatio” jatkuu. Tietyt kaupat, jotka myyvät haluttuja mutta vaikeasti saatavia tuotteita, hyväksyvät dollarin ja kymmenkunta muuta ulkomaista valuuttaa korttimaksuissa.

Viranomaisten mukaan kyseessä on välttämätön ja tilapäinen tarve hankkia valuuttaa. Jotkut asiantuntijat näkevät siinä uuden väylän eriarvoisuuden kasvattamiseen.

Kuuban kehitys kehityspolitiikkatalous Kuuba Suomen IPS

Lue myös

Ihmisiä kerääntyneinä jonottamaan elektroniikkaliikkeen ulkopuolelle.

Kuuban taloudessa eletään epävarmoja aikoja – Rahauudistus nosti palkkoja mutta myös moninkertaisti hinnat

Kuuba poistaa alkuvuoden aikana peson rinnalla toimineen vaihdettavan peson. Uudistukset eivät kuitenkaan mullista keskitettyä talousjärjestelmää kertaheitolla, ja lisäksi maan taloutta uhkaavat koronakriisi ja valuuttapula.
Mies puolilähikuvassa, taustalla maalattu seinä.

Kauppasaarto ei Kuuban järjestelmää kaada, mutta hyvät suhteet Yhdysvaltoihin voivat sen tehdä, sanoo Kuubasta kirjan kirjoittanut toimittaja Antti Halinen

Donald Trumpin pakotepolitiikka on vahvistanut Kuuban kommunistisen puolueen tiukan linjan kannattajia. Barack Obaman aloittama pehmeämpi linja olisi voinut pikkuhiljaa kaataa koko järjestelmän, sanoo pitkään Kuubaa seurannut Antti Halinen.
Maskilla suojautunut nainen hedelmätiskin takana.

Tuontiriippuvainen Kuuba pyrkii ruokaomavaraisuuteen – Koronapandemia uhkaa kasvattaa ruokalaskua

Kuuba maksaa tuontiruuasta noin 1,7 miljardia euroa vuodessa, mikä koettelee maan horjuvaa taloutta. Ruokaomavaraisuuden saavuttaminen on kuitenkin vaikeaa, sillä maatalous tuottaa heikosti ja kärsii pääomapulasta.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Miesten kuvia sisältävä juliste talon seinässä.

Sri Lankan uusvanha johto on luonut pelon ilmapiirin, jossa aktivistit joutuvat varomaan sanojaan ja syytteen voi saada pienestäkin kritiikistä – ”Tilanne on nyt pahempi kuin sodan aikana”

Rajapaksan veljekset nousivat Sri Lankassa valtaan lyhyen tauon jälkeen vuonna 2019. Presidentin valtaoikeuksia on lisätty, maan johtoon nimetty armeijan henkilökuntaa ja toisinajattelijoita on pidätetty. ”Hallitus yrittää käyttää kaikkia keinoja, jotta kansalaisyhteiskunta ei voisi tehdä mitään merkityksellistä”, kertoo Maailma.netin haastattelema ihmisoikeusaktivisti.
Seinämaalaus, jossa poika kovaääninen kädessä.

YK:n asiantuntijaryhmä tyrmää Ison-Britannian hallituksen teettämän raportin rasismista – ”Yritys normalisoida valkoista ylivaltaa”

Brittiläisraportin mukaan maa voisi toimia rasismin vastaisuudessa malliesimerkkinä muille valkoisen enemmistön maille. Raportti on herättänyt kuitenkin laajaa kritiikkiä ja sen on tulkittu jopa vähättelevän orjakauppaa.
Nainen kovaäänisen ja esitteen kanssa.

Koronan talousvaikutukset ja konfliktit ovat nostaneet ruuan hinnan pilviin Keski- ja Länsi-Afrikassa – Nälkäisten määrä uhkaa nousta yli 31 miljoonaan

Esimerkiksi Sierra Leonessa riisin hinta on 60–70 prosenttia korkeammalla viiden vuoden keskiarvoon verrattuna. Ruoka-apu saattaa olla ainoa toivo, varoittaa YK:n ruokaohjelma.
Mies seisoo veneessä ja meloo joella.

Kuubassa pelastetaan rannikon ekosysteemejä ennallistamalla

Kuubassa kunnnostetaan kosteikkoja, mangroveja ja muita rannikkoalueita uusin opein. Tavoitteena on ehkäistä muun muassa eroosiota, tulvia ja suolaantumista – kaikki kasvavia uhkia etelän köyhissä saarivaltioissa.
Mies mikrofoni kädessä, taustalla Yhdysvaltain lippu.

Yhdysvallat jatkaa asekauppaa Jemenissä sotivan Arabiemiirikuntien kanssa – Riskinä osallisuus ihmisoikeusloukkauksiin, varoittaa järjestö

Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin hallinto jäädytti asekaupat Saudi-Arabian ja Arabiemiirikuntien kanssa tammikuussa. Ainakin kaupat Arabiemiirikuntien kanssa ovat nyt toteutumassa.

Luetuimmat

Alakastisia ja entisiä maaorjia syrjitään koronakaranteenissakin – Pandemia on syventänyt eriarvoisuutta Nepalissa
Turkulainen Ali Reza Heidari sai Suomesta oleskeluluvan – Lähes 30 000 ihmistä vedonnut käännytystä vastaan
Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija
Sri Lankan uusvanha johto on luonut pelon ilmapiirin, jossa aktivistit joutuvat varomaan sanojaan ja syytteen voi saada pienestäkin kritiikistä – ”Tilanne on nyt pahempi kuin sodan aikana”
Intian ihmiskauppiaat toimittavat lapsityöläisiä korupajoihin ja tehtaisiin – Köyhyys saa perheet uskomaan huijarien lupauksiin
Länsimaisilta brändeiltä vaaditaan vastuunottoa koronan takia maksamatta jääneistä vaatetyöläisten palkoista – Erorahojen kustannukset olisivat vain 10 senttiä per t-paita
Amnesty: Koronapandemia on syventänyt eriarvoisuutta ja tarjonnut verukkeita polkea ihmisoikeuksia – ”Myös Suomessa korona on tehnyt rakenteellisen epätasa-arvon näkyväksi”
Alkuperäiskansat ovat parhaita metsänvartijoita, osoittaa tuore raportti – Latinalaisen Amerikan kollektiivisilla mailla metsä katoaa hitaammin kuin muualla
Satoja ihmisiä kadonnut Myanmarissa vallankaappauksen jälkeen – Perheet odottavat tietoa läheisistään ja pelkäävät pahinta
YK-raportti: Naisten kehollinen itsemääräämisoikeus ei toteudu – Miljoonat eivät saa päättää seksistä tai voi käyttää ehkäisyä