Kuivuus pahin uhka Afrikan ruokaturvalle | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Kuivuus pahin uhka Afrikan ruokaturvalle

Ilmastonmuutoksesta johtuvan kuivuuden takia moni viljelijä odottaa uutta kylvökautta tyhjin käsin. Kymmenet miljoonat afrikkalaiset ovat tällä hetkellä ruokaturvan varassa.

(IPS) -- Kaksi kolmasosaa Afrikan pinta-alasta luokitellaan aavikoksi tai kuivaksi alueeksi. Viime aikojen ankarat kuivuudet ovat vaikeuttaneet alueen maataloutta entisestään ja ajaneet kymmenet miljoonat afrikkalaiset ruoka-avun varaan. Myös uusi kylvökausi on monin paikoin vaakalaudalla.

Afrikassa on 1,3 miljardia asukasta ja 54 valtiota. Kuivuus on koetellut eniten Afrikan sarvea ja osaa Saharaan rajoittuvasta Sahelin vyöhykkeestä, mutta hätää kärsitään myös mantereen eteläosissa, sanoo YK:n aavikoitumisen vastainen järjestö UNCCD.

YK:n ruokajärjestö FAO hälytti heinäkuun lopulla "taisteluun aikaa vastaan" eteläisessä Afrikassa, jossa 23 miljoonaa ihmistä tarvitsee tukea saadakseen kylvöt käyntiin eteläisen pallonpuoliskon keväällä.

FAOn mukaan aliravitsemus on jo nyt alueella laajaa. Riippuvuus ruoka-avusta uhkaa jatkua vuoteen 2018, ellei pienviljelijöille ja paimentolaisille kyetä toimittamaan siemeniä, lannoitteita, työkaluja ja muita tarvikkeita ennen lokakuuta.

Kokous Namibiassa

Toivo on vähissä myös Afrikan tulevaisuutta koskevissa ennusteissa. Ilmastonmuutos heikentää kymmenien tai jopa satojen miljoonien afrikkalaisten vedensaantia vuoteen 2020 mennessä, ja sateen varassa olevien peltojen sadot kutistuvat jopa puolella.

Ongelmien laajuus sai Afrikan unionin kutsumaan koolle Afrikan kuivuutta käsittelevän konferenssin Namibian Windhoekiin 15.–19. elokuuta. YK- ja muiden järjestöjen kanssa järjestetty kokous pohtii keinoja aavikoitumisen ja kuivuuden torjuntaan.

El Niño -sääilmiön seurauksena itäistä ja eteläistä Afrikkaa koettelee pahin kuivuus 35 vuoteen. Avustusjärjestöjen mukaan nälkä uhkaa 52:ta miljoonaa ihmistä alueella. 15 maata on julistanut kuivuudesta johtuvan kansallisen hätätilan, ja kahdessa se on alueellinen.

Kuivuuskokouksen isäntämaassa Namibiassa saatiin viime vuonna lähes puolta pienempi sato kuin 2000-luvulla keskimäärin. YK:n mukaan yli 40 prosenttia namibialaisista on aliravittuja.

Ruoka tuotettava itse

"Korkea työttömyys ja talouden alamäki tarkoittavat sitä, että ihmisten paras keino ruuan hankkimiseen on kasvattaa sitä itse. Sen tukeminen taas on tepsivintä apua maanosassa, jonka asukkaista 70 prosenttia elää maataloudesta", sanoo FAOn toimintaa eteläisessä Afrikassa koordinoiva David Phiri.

Kuivuus koettelee viljelyn ohella karjataloutta. Ravinnon ja veden puute sekä taudit ovat tappaneet yli 640 000 nautaa pelkästään Botswanassa, Swazimaassa, Etelä-Afrikassa, Namibiassa ja Zimbabwessa.

FAO haluaa toimittaa afrikkalaisille kuivuutta kestävien ruoka- ja rehukasvien siemeniä ja opettaa heille ilmastonkestäviä työmenetelmiä, kuten ympäristöä säästävää viljelytekniikkaa. FAO laskee tarvitsevansa hankkeeseen vajaat sata miljoonaa euroa.

Vuoden lopulla Afrikkaan odotetaan El Niñon käänteisilmiötä La Niñaa. Se lupaa sateita, mutta samalla on varauduttava tulvavaaraan, joka vuorostaan uhkaa viljelyksiä ja karjaa.

Artikkeli on osa maailma.netin vuosina 2015–2016 toteutettavaa Pitkäsoittoa kehityspolitiikasta -juttusarjaa. Hanke on rahoitettu ulkoministeriön viestintä- ja globaalikasvatustuella.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia