Kuivuudesta kärsivään Afrikan sarveen saatiin viimein sadetta – Nyt uhkana ovat tulvat ja edessä hidas toipuminen | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Kuivuudesta kärsivään Afrikan sarveen saatiin viimein sadetta – Nyt uhkana ovat tulvat ja edessä hidas toipuminen

Yli 43 miljoonaa ihmistä kärsii nälästä Etiopiassa, Somaliassa ja Keniassa. Tänä keväänä on pitkästä aikaa saatu sadetta, mutta kriisistä toipuminen kestää pitkään ja voi jäädä kesken, kun seuraava kriisi taas alkaa.

Kaksi lasta ja äiti.

Lina Nasir on yksi Etiopiassa kuivuutta paenneista. Kuva: Mulugeta Ayene / @UNICEF Ethiopia / CC BY-NC-ND 2.0.

Ennennäkemättömän kuivuuden kourissa olleeseen Afrikan sarveen on tänä keväänä saatu viimeinkin kauan kaivattua sadetta. 

Etiopia, Somalia ja Kenia ovat kärsineet viime kuukaudet 40 vuoteen pahimmasta kuivuudesta, syynä viisi kertaa peräkkäin epäonnistuneet sadekaudet. YK:n arvion mukaan yli 43 miljoonaa ihmistä, heistä suurin osa Etiopiassa, kärsii kuivuuden vaikutuksista. Kuivuuden takia pelkästään Somaliassa on arvioitu viime vuonna kuolleen noin 43 000 ihmistä. 

Alueen sadekaudet sijoittuvat yleensä maalis–toukokuulle sekä loka–joulukuulle. Viime vuoden lopun sadekausi epäonnistui jälleen, mutta tänä keväänä on jälleen palattu normaaliin rytmiin.

Seurauksena on ollut kuitenkin tulvia, sillä pitkään kuivuudesta kärsinyt maaperä ei pysty imemään valtavia vesimääriä. Tulvien seurauksena ihmisiä on joutunut pakenemaan, koteja, teitä ja viljelysmaita on vahingoittunut ja karjaa kuollut. Kouluja ja terveysasemia on jouduttu sulkemaan, kertoo YK:n lastenjärjestö Unicef. 

Esimerkiksi Somaliassa tulvat ovat vaikuttaneet lähes puolen miljoonan ihmisen elämään. Tulvien mukana myös taudit leviävät. Etiopiassa on meneillään maan historian pahin koleraepidemia. Alueella on liikkeellä myös tuhkarokkoa ja malariaa. 

”Sateet ovat tuoneet helpotusta ja toivoa mutta myös uusia uhkia, eikä toipuminen tapahdu yhtäkkiä. Vie aikaa ennen kuin sato ja karja kasvaa uudelleen ja perheet toipuvat vuosien koettelemuksista. Siksi tukea tarvitaan yhä”, sanoo Unicefin itäisen ja eteläisen Afrikan johtaja Mohamed Fall YK:n uutiskeskuksen sivuilla.

Kuivuuskausi on tuonut alueen ihmisten elämään myös peruuttamattomia muutoksia. Esimerkiksi useimmat karjansa menettäneet paimentolaiset eivät enää palaa vanhaan ammattiinsa, muistuttaa YK:n ruoka- ja maatalousjärjestö FAO:n tiimipäällikkö Cyril Ferrand.

YK on arvioinut tarvitsevansa noin seitsemän miljardia dollaria Etiopiaan, Keniaan ja Somaliaan kriisin hoitamiseksi. Tällä viikolla järjestetyssä avustuskonferenssissa lupauksia kertyi kuitenkin vain noin 2,4 miljardin dollarin edestä.

Pelkona on, että uusi kriisi iskee ennen kuin ihmiset ehtivät toipua nykyisestä. Loppuvuodesta Afrikan sarvessa saatetaan saada sadetta yli tarpeen, sillä El Niño -sääilmiö on aktivoitumassa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia