Uutiset Siirtolaisuus ja pakolaisuus

Koronavirus on hidastanut pakolaisten vastaanottamista ympäri maailman – Normaalivuosinakin vain murto-osa saa uuden kotimaan

Vain runsaat 15 000 pakolaista on tänä vuonna sijoitettu uuteen kotimaahan. Tarvetta olisi 1,4 miljoonalla.
Seinämaalaus, jossa ihmisten kuvia.
Pakolaisten uudelleensijoittaminen on vähentynyt koronaviruspandemian aikana. Kuvassa pakolaisuutta kuvaava seinämaalaus Marylandissa Yhdysvalloissa. (Kuva: Elvert Barnes / CC BY-SA 2.0)

Pakolaisia on uudelleensijoitettu tänä vuonna uusiin kotimaihin ennätysvähän, varoittaa YK:n pakolaisjärjestö (UNHCR).

UNHCR:n viime viikolla julkaisemien tilastojen mukaan tänä vuonna syyskuun loppuun mennessä vain 15 425 ihmistä oli uudelleensijoitettu. Viime vuonna samaan aikaan luku oli runsaat 50 000.

Paikkoja oli alun perinkin vähän, ja nyt koronavirus on heikentänyt tilannetta, sillä se on saanut osan maista jäädyttämään pakolaisohjelmiaan.

”Tämänhetkinen tahti tarkoittaa matalimpiin kuuluvaa tasoa lähes kahteen vuosikymmeneen. Tämä on isku pakolaisten suojelemiselle, mahdollisuudelle pelastaa henkiä sekä suojella eniten vaarassa olevia”, sanoo UNHCR:n suojelun apulaiskomissaari Gillian Triggs tiedotteessa.

Uudelleensijoituksella tarkoitetaan tilannetta, jossa kotimaansa ulkopuolelle paennut pakolainen pääsee pysyvästi uuteen maahan UNHCR:n välityksellä. Edellytyksenä on jatkuva kansainvälisen suojelun tarve. Esimerkiksi Suomi on luvannut ottaa tänä vuonna vastaan yhteensä 850 kiintiöpakolaista ja ensi vuonna 1 050.

Koronavirus on vaikuttanut muun muassa Libyan pakolaisiin. Heidän evakuoimisensa keskeytettiin maaliskuussa, ja siirrot palautettiin vasta lokakuun puolivälissä, UNHCR kertoo.

Yle kertoi lokakuussa, että korona on hidastanut kiintiöpakolaisten saapumista myös Suomeen.

UNHCR vaatii maita ottamaan tänä vuonna vastaan niin monta pakolaista kuin mahdollista, jotta kansainvälistä suojelua tarvitsevat eivät menettäisi paikkaansa ensi vuoden kiintiössä. Osa maista on soveltanut joustavampia käytäntöjä ja pyrkinyt edesauttamaan turvallista matkustamista, ja muiden maiden pitäisi tehdä samoin, se sanoo.

Ilman koronavirustakin vain murto-osa pakolaisista saisi uuden kotimaan. Maailmassa on 20,4 miljoonaa kotimaansa ulkopuolelle paennutta, joista noin 1,4 miljoonaa tarvitsisi UNHCR:n mukaan uudelleensijoitusta. Määrä jäi viime vuonnakin kuitenkin vain muutamaan prosenttiin.

Tänä vuonna uudelleenasutetuista suurimpia ryhmiä ovat olleet syyrialaiset ja kongolaiset. Muut ovat 47:stä eri maasta, kuten Irakista, Myanmarista ja Afganistanista. Kolme kymmenestä on kokenut kidutusta tai muuta väkivaltaa.

Siirtolaisuus ja pakolaisuus pakolaisetsiirtolaisuuspolitiikka

Lue myös

Ihmisiä ja autoja tiellä.

Kolumbia näyttää muulle maailmalle mallia pakolaisten vastaanotossa

Kolumbiaan saapuu päivittäin satoja tai jopa tuhansia pakolaisia Venezuelasta. Maa on myöntänyt tulokkaille oikeuden muun muassa työntekoon ja julkisiin palveluihin. Yhteiselo ei ole sujunut kitkatta, mutta esimerkiksi kukka-ala on hyötynyt uudesta työvoimasta.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Kasvonsa peittänyt mies ohittaa poliisin kadulla ja kantaa kahta autonrengasta.

”Korruptiosta puolet pois, niin elämä olisi siedettävää” – Irakissa äänestetään sunnuntaina parlamenttivaaleissa

Irakia kaksi vuotta sitten ravistellut protestiliike sai osan vaatimuksistaan läpi. Vaaleja aikaistettiin ja vaalilakia on uudistettu. Tutkija Mariette Hägglund ja kansanedustaja Hussein al-Taee eivät kuitenkaan usko vaalien tuovan suuria muutoksia.
Aikuisen käsi pitelee stetoskooppia pienen lapsen rintakehällä.

Koronapandemia on lisännyt tuberkuloosikuolemia – tautiin sairastuu vuosittain jopa 10 miljoonaa ihmistä

Kun terveydenhuollon voimavarat on keskitetty koronapandemian hoitoon, moni tuberkuloosiin sairastunut ihminen on jäänyt vaille diagnoosia ja hoitoa.
Kolme nuorta miestä istuu maassa ja leikkaa kaakaopuun hedelmiä.

Kaakaotiloilla käytetään edelleen paljon lapsityövoimaa

Sertifiointijärjestelmistä huolimatta alle 18-vuotiaiden osuus kaakaotilojen työläisistä on kasvanut. Norsunluurannikon kaakaoviljelijät aliarvioivat käyttämänsä lapsityövoiman määrää sertifikaatin menettämisen pelossa.
YK:n erityisedustaja Victoria Gamba lehdistötilaisuudessa

YK: Jemenin sodassa kuollut tai haavoittunut kahden vuoden aikana yli 2 600 lasta

Lapsiin on kohdistunut Jemenin sodassa yli 8 500 vakavaa rikkomusta. YK:n erityisedustaja vaatii konfliktin osapuolia suojelemaan lapsia.
Suuri kivirakennus, jonka yllä pilviä.

Maailman köyhimpiin maihin kuuluvassa Tšadissa on odotettu vakaampia aikoja yli kuusi vuosikymmentä – Presidentin yllättävä kuolema luo sekä mahdollisuuksia että uhkakuvia

Tšadin presidentti kuoli viime keväänä yllättäen taistelukentällä. Maan jatkuva epävakauden kierre voi periaatteessa nyt katketa, mutta asiantuntijoiden mukaan seuraukset voivat olla arvaamattomat.