Ani harva pakolainen pääsi viime vuonna uuteen kotimaahan | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Ani harva pakolainen pääsi viime vuonna uuteen kotimaahan

Maailman maat ottivat viime vuonna UNHCR:n kautta vastaan yli 63 000 pakolaista, jotka saivat pysyvän oleskeluluvan. Uudelleensijoituspaikkaa vailla on kuitenkin noin 1,4 miljoonaa pakolaista.

Pakolaisille tarkoitettu teltta, jonka edessä pahvihahmoja

Maailmassa on yhteensä noin 25,9 miljoonaa UNHCR:n rekisteröimää kansainvälistä pakolaista. Kuvassa pakolaisleirin perheteltan malli. Kuva: Jean-Marc Ferré / UN Photo.

Vain noin 4,5 prosenttia uudelleensijoitusta tarvitsevista pakolaisista pääsi viime vuonna uuteen kotimaahan. Syynä on se, etteivät valtiot tarjoa riittävästi sijoituspaikkoja, kertoo YK:n pakolaisjärjestö UNHCR.

Uudelleensijoituksella tarkoitetaan tilannetta, jossa kotimaansa ulkopuolelle paennut pakolainen pääsee pysyvästi uuteen maahan UNHCR:n välityksellä. Edellytyksenä on jatkuva kansainvälisen suojelun tarve. Esimerkiksi Suomi ottaa tänä vuonna yhteensä 850 kiintiöpakolaista.

UNHCR:n mukaan yhteensä 1,4 miljoonaa pakolaista tarvitsee uudelleensijoituspaikkaa mutta viime vuonna vain 63 696 sai sen.

Määrä kasvoi 14 prosenttia edellisvuodesta, mutta kuilu on järjestön mukaan yhä liian suuri.

”Uudelleensijoittaminen ei ole ratkaisu kaikille maailman pakolaisille, mutta se on ihmishenkiä pelastava toimenpide, joka varmistaa suurimmassa vaarassa olevien suojelun”, sanoo UNHCR:n kansainvälisen suojelun johtaja Grainne O’Hara järjestön tiedotteessa.

Sijoitettavat pakolaiset olivat yleisimmin kotoisin Syyriasta, Kongon demokraattisesta tasavallasta ja Myanmarista. Eniten ihmisiä ottivat vastaan Yhdysvallat, Kanada, Iso-Britannia, Ruotsi ja Saksa.

UNHCR:n tilastojen mukaan esimerkiksi Suomi otti viime vuonna vastaan 898 pakolaista, Ruotsi 5 408. Norja otti vastaan 3 949, Tanska vain 12.

UNHCR:n tavoitteena on kasvattaa tänä vuonna uudelleensijoituspaikkojen määrä noin 70 000:een. Alustavien ennusteiden mukaan tavoite ei tule täyttymään.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia