Uutiset Koronaviruspandemia

Koronavirus lisännyt rajusti lasten humanitaarisen avun tarvetta Länsi-Afrikassa – Mauritaniassa ruoka-avun tarve on nelinkertaistunut

Lähes viisi miljonaa lasta tarvitsee apua neljässä maassa, ja määrä on noussut 60 prosenttia koronaviruspandemian aikana. Perheet joutuvat nyt valitsemaan, eristäytyvätkö ne viruksen pelossa kotiin ja ovat ilman ruokaa vai lähtevätkö etsimään töitä, kertoo Pelastakaa Lapset.
Maskimainos, kaksi ihmistä ja autoja kadulla.
Noin 200 miljoonan asukkaan Nigeriassa on havaittu yli 60 000 koronavirustartuntaa. Kuva Lagosista. (Kuva: International Monetary Fund / CC BY-NC-ND 2.0)

Koronaviruspandemia on syventänyt ruoka-, koulutus- ja terveyskriisiä, joka vaikuttaa kaikkein köyhimpiin ihmisiin neljässä Länsi-Afrikan maassa. Jo noin 4,8 miljoonaa alle 15-vuotiasta Mauritaniassa, Nigerissä, Nigeriassa ja Tšadissa tarvitsee nyt humanitaarista apua, kertoo avustusjärjestö Pelastakaa Lapset ry.

Määrä on kasvanut peräti 60 prosenttia koronaviruspandemian alkamisen jälkeen.

Järjestön eilen julkaiseman tutkimuksen mukaan monet alueen perheistä ovat pandemian takia joutuneet valitsemaan, eristäytyvätkö ne viruksen pelossa kotiin ja ovat ilman ruokaa vai lähtevätkö etsimään töitä.

Köyhyys on ollut syvään juurtunutta alueen maissa jo ennen pandemiaa, ja myös alueelliset konfliktit ovat koetelleet niitä. Terveysjärjestelmät olivat jo valmiiksi alirahoitettuja ja konfliktialueilla rokotuskampanjat olivat jäissä.

Koronaviruspandemian seurauksena esimerkiksi Nigerissä apua tarvitsevien ihmisten määrä on kasvanut peräti 176 prosenttia, raportissa kerrotaan. Mauritanian ruoka-avun tarve on yli nelinkertaistunut.

”Usein näissä tilanteissa lasten koulutuksesta tulee uhri. Miljoonat perheet Länsi-Afrikassa joutuvat tekemään vaikeita päätöksiä siitä, ostavatko he ruokaa vai maksavatko he terveydenhuollosta tai koulutuksesta, sillä heillä ei ole enää varaa kaikkeen. -- Alue on nyt nälkäkriisin partaalla”, kuvailee Pelastakaa Lasten Länsi- ja Keski-Afrikan johtaja Mateo Caprotti tiedotteessa.

Monet Länsi- ja Keski-Afrikan kouluista ovat edelleen kiinni. YK:n lastenjärjestö Unicef kertoi lokakuun alussa, että alueen 24 maasta vain 7 on avannut ovensa.

Koronaviruspandemia on kurittanut lapsiperheitä myös globaalisti. Pelastakaa Lasten tänään ilmestynen raportin mukaan erilaisista puutteista kärsivien lasten määrä on kasvanut yhteensä 150 miljoonalla kehittyvissä maissa.

68 maassa lapset ja perheet eivät siitä huolimatta ole saaneet erityisiä uusia sosiaalietuuksia, vaikka lähes 600 miljoonaa lasta voisi tarvita niitä. Järjestö varoittaa, että koronapandemia uhkaa tehdä tyhjäksi vuosikymmenien aikana saavutetun edistyksen lapsiköyhyyden ja puutteen vähentämisessä.

KoronaviruspandemiaLasten oikeudet avustustyökatastrofiapulapset TsadMauritaniaNigerNigeria Pelastakaa Lapset ry

Lue myös

Käsienpesua kanisterista tulevan veden avulla.

Koronapandemia avasi avunantajien kukkaronnyörit – Kehitysapu nousi viime vuonna ennätyslukemiin

OECD:n tilastojen mukaan rikkaat maat kasvattivat viime vuonna kehitysapuaan muun muassa koronapandemian takia. Toisaalta summa vastaa vain prosenttia siitä, mitä ne ovat ohjanneet oman taloutensa elvyttämiseen.
Nainen kyykyssä kirjoittamassa lehtiöön.

Alakastisia ja entisiä maaorjia syrjitään koronakaranteenissakin – Pandemia on syventänyt eriarvoisuutta Nepalissa

Koronapandemia on kurittanut Nepalissa etenkin entisiä maaorjia, joista monet ovat myös alakastisia. Moni menetti työnsä ja kärsii nälästä. Karanteeniolosuhteissakin heidät on eristetty muusta väestöstä, kertoo järjestötyöntekijä Hari Singh Bohora.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Miesten kuvia sisältävä juliste talon seinässä.

Sri Lankan uusvanha johto on luonut pelon ilmapiirin, jossa aktivistit joutuvat varomaan sanojaan ja syytteen voi saada pienestäkin kritiikistä – ”Tilanne on nyt pahempi kuin sodan aikana”

Rajapaksan veljekset nousivat Sri Lankassa valtaan lyhyen tauon jälkeen vuonna 2019. Presidentin valtaoikeuksia on lisätty, maan johtoon nimetty armeijan henkilökuntaa ja toisinajattelijoita on pidätetty. ”Hallitus yrittää käyttää kaikkia keinoja, jotta kansalaisyhteiskunta ei voisi tehdä mitään merkityksellistä”, kertoo Maailma.netin haastattelema ihmisoikeusaktivisti.
Seinämaalaus, jossa poika kovaääninen kädessä.

YK:n asiantuntijaryhmä tyrmää Ison-Britannian hallituksen teettämän raportin rasismista – ”Yritys normalisoida valkoista ylivaltaa”

Brittiläisraportin mukaan maa voisi toimia rasismin vastaisuudessa malliesimerkkinä muille valkoisen enemmistön maille. Raportti on herättänyt kuitenkin laajaa kritiikkiä ja sen on tulkittu jopa vähättelevän orjakauppaa.
Nainen kovaäänisen ja esitteen kanssa.

Koronan talousvaikutukset ja konfliktit ovat nostaneet ruuan hinnan pilviin Keski- ja Länsi-Afrikassa – Nälkäisten määrä uhkaa nousta yli 31 miljoonaan

Esimerkiksi Sierra Leonessa riisin hinta on 60–70 prosenttia korkeammalla viiden vuoden keskiarvoon verrattuna. Ruoka-apu saattaa olla ainoa toivo, varoittaa YK:n ruokaohjelma.
Mies seisoo veneessä ja meloo joella.

Kuubassa pelastetaan rannikon ekosysteemejä ennallistamalla

Kuubassa kunnnostetaan kosteikkoja, mangroveja ja muita rannikkoalueita uusin opein. Tavoitteena on ehkäistä muun muassa eroosiota, tulvia ja suolaantumista – kaikki kasvavia uhkia etelän köyhissä saarivaltioissa.
Mies mikrofoni kädessä, taustalla Yhdysvaltain lippu.

Yhdysvallat jatkaa asekauppaa Jemenissä sotivan Arabiemiirikuntien kanssa – Riskinä osallisuus ihmisoikeusloukkauksiin, varoittaa järjestö

Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin hallinto jäädytti asekaupat Saudi-Arabian ja Arabiemiirikuntien kanssa tammikuussa. Ainakin kaupat Arabiemiirikuntien kanssa ovat nyt toteutumassa.

Luetuimmat

Alakastisia ja entisiä maaorjia syrjitään koronakaranteenissakin – Pandemia on syventänyt eriarvoisuutta Nepalissa
Turkulainen Ali Reza Heidari sai Suomesta oleskeluluvan – Lähes 30 000 ihmistä vedonnut käännytystä vastaan
Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija
Sri Lankan uusvanha johto on luonut pelon ilmapiirin, jossa aktivistit joutuvat varomaan sanojaan ja syytteen voi saada pienestäkin kritiikistä – ”Tilanne on nyt pahempi kuin sodan aikana”
Intian ihmiskauppiaat toimittavat lapsityöläisiä korupajoihin ja tehtaisiin – Köyhyys saa perheet uskomaan huijarien lupauksiin
Länsimaisilta brändeiltä vaaditaan vastuunottoa koronan takia maksamatta jääneistä vaatetyöläisten palkoista – Erorahojen kustannukset olisivat vain 10 senttiä per t-paita
Amnesty: Koronapandemia on syventänyt eriarvoisuutta ja tarjonnut verukkeita polkea ihmisoikeuksia – ”Myös Suomessa korona on tehnyt rakenteellisen epätasa-arvon näkyväksi”
Alkuperäiskansat ovat parhaita metsänvartijoita, osoittaa tuore raportti – Latinalaisen Amerikan kollektiivisilla mailla metsä katoaa hitaammin kuin muualla
Satoja ihmisiä kadonnut Myanmarissa vallankaappauksen jälkeen – Perheet odottavat tietoa läheisistään ja pelkäävät pahinta
YK-raportti: Naisten kehollinen itsemääräämisoikeus ei toteudu – Miljoonat eivät saa päättää seksistä tai voi käyttää ehkäisyä