Uutiset Koronaviruspandemia

Koronavirus lisännyt rajusti lasten humanitaarisen avun tarvetta Länsi-Afrikassa – Mauritaniassa ruoka-avun tarve on nelinkertaistunut

Lähes viisi miljonaa lasta tarvitsee apua neljässä maassa, ja määrä on noussut 60 prosenttia koronaviruspandemian aikana. Perheet joutuvat nyt valitsemaan, eristäytyvätkö ne viruksen pelossa kotiin ja ovat ilman ruokaa vai lähtevätkö etsimään töitä, kertoo Pelastakaa Lapset.
Maskimainos, kaksi ihmistä ja autoja kadulla.
Noin 200 miljoonan asukkaan Nigeriassa on havaittu yli 60 000 koronavirustartuntaa. Kuva Lagosista. (Kuva: International Monetary Fund / CC BY-NC-ND 2.0)

Koronaviruspandemia on syventänyt ruoka-, koulutus- ja terveyskriisiä, joka vaikuttaa kaikkein köyhimpiin ihmisiin neljässä Länsi-Afrikan maassa. Jo noin 4,8 miljoonaa alle 15-vuotiasta Mauritaniassa, Nigerissä, Nigeriassa ja Tšadissa tarvitsee nyt humanitaarista apua, kertoo avustusjärjestö Pelastakaa Lapset ry.

Määrä on kasvanut peräti 60 prosenttia koronaviruspandemian alkamisen jälkeen.

Järjestön eilen julkaiseman tutkimuksen mukaan monet alueen perheistä ovat pandemian takia joutuneet valitsemaan, eristäytyvätkö ne viruksen pelossa kotiin ja ovat ilman ruokaa vai lähtevätkö etsimään töitä.

Köyhyys on ollut syvään juurtunutta alueen maissa jo ennen pandemiaa, ja myös alueelliset konfliktit ovat koetelleet niitä. Terveysjärjestelmät olivat jo valmiiksi alirahoitettuja ja konfliktialueilla rokotuskampanjat olivat jäissä.

Koronaviruspandemian seurauksena esimerkiksi Nigerissä apua tarvitsevien ihmisten määrä on kasvanut peräti 176 prosenttia, raportissa kerrotaan. Mauritanian ruoka-avun tarve on yli nelinkertaistunut.

”Usein näissä tilanteissa lasten koulutuksesta tulee uhri. Miljoonat perheet Länsi-Afrikassa joutuvat tekemään vaikeita päätöksiä siitä, ostavatko he ruokaa vai maksavatko he terveydenhuollosta tai koulutuksesta, sillä heillä ei ole enää varaa kaikkeen. -- Alue on nyt nälkäkriisin partaalla”, kuvailee Pelastakaa Lasten Länsi- ja Keski-Afrikan johtaja Mateo Caprotti tiedotteessa.

Monet Länsi- ja Keski-Afrikan kouluista ovat edelleen kiinni. YK:n lastenjärjestö Unicef kertoi lokakuun alussa, että alueen 24 maasta vain 7 on avannut ovensa.

Koronaviruspandemia on kurittanut lapsiperheitä myös globaalisti. Pelastakaa Lasten tänään ilmestynen raportin mukaan erilaisista puutteista kärsivien lasten määrä on kasvanut yhteensä 150 miljoonalla kehittyvissä maissa.

68 maassa lapset ja perheet eivät siitä huolimatta ole saaneet erityisiä uusia sosiaalietuuksia, vaikka lähes 600 miljoonaa lasta voisi tarvita niitä. Järjestö varoittaa, että koronapandemia uhkaa tehdä tyhjäksi vuosikymmenien aikana saavutetun edistyksen lapsiköyhyyden ja puutteen vähentämisessä.

KoronaviruspandemiaLasten oikeudet avustustyökatastrofiapulapset TsadMauritaniaNigerNigeria Pelastakaa Lapset ry

Lue myös

Naisia ja lapsia torilla myymässä mangoja ja kookospähkinöitä.

Epäluottamus ruokkii rokotekielteisyyttä Papua-Uudessa-Guineassa

Rokotteista kieltäytyminen johtuu kulttuurisesta ja uskonnollisesta vastustuksesta, virheellisestä informaatiosta ja sosiaalisen median ruokkimista salaliittoteorioista. Taistelua koronavirusta vastaan vaikeuttaa lisäksi terveydenhuollon henkilöstön rokotevastaisuus.
Kuwaitilaiset vapaaehtoiset valmistavat taikinaa.

Nälkä kasvanut dramaattisesti koronapandemian vuoksi – YK:n tavoite poistaa nälänhätä 2030 mennessä uhkaa vesittyä

Nälänhätä ja aliravitsemus on kasvanut jyrkimmin Afrikassa, jossa joka viides oli aliravittu. Koronapandemian lisäksi nälkää ovat kasvattaneet konfliktit ja ilmastonmuutos. Aliravitsemus johtuu myös terveellisen ruoan kalleudesta.
Nainen istumassa puolilähikuvassa.

Rikkaat maat haalivat leijonanosan koronarokotteista ja suojelevat samalla lääkeyhtiöidensä voittoja – Siinä ei ole mitään järkeä, sanoo taloustieteen professori Jayati Ghosh

Massachusettsin yliopiston taloustieteen professori Jayati Ghosh on seurannut, kuinka rikkaat valtiot ovat haalineet suurimman osan koronarokotteista itselleen samalla, kun köyhät maat ovat jääneet suurelta osin ilman. Hänen mielestään patentit pitäisi vapauttaa ja rokotteisiin liittyvää tietotaitoa ja teknologiaa jakaa, jotta rokotteita riittäisi kaikille.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Juho Kahranaho seisoo palestiinalaisen rakennuksen edessä ja katsoo kameraan.

Ensiapua ja traumatyön ohjausta – Juho Kahranaho kertoo, millaista SPR:n avustuslääkärin työ on Länsirannalla

Juho Kahranahon oli tarkoitus lähteä hoitamaan koronapotilaita kenttäsairaalaan Palestiinan Länsirannalle, mutta päätyikin pelastamaan suuhun ammutun miehen hengen ja kouluttamaan paikallisia traumatyössä.
Etiopialainen koululainen piirtää härkää kouluvihkoonsa.

Unicef: Koulusulut ovat lisänneet teiniraskauksia ja lapsiavioliittoja kehitysmaissa

Kouluja on ollut suljettuina pitkiä aikoja kehitysmaissa koronapandemian vuoksi. Tämä on lisännyt muun muassa teiniraskauksien, lapsiavioliittojen ja lapsiin kohdistuvan väkivallan määrää.
Intialaisia naisia kadulla selin kameraan. Naisilla on värikkäät huivit päässä.

Äärihindut häiriköivät Intian musliminaisia naishuutokaupoilla sosiaalisessa mediassa

Sosiaaliseen mediaan on perustettu muun muassa tilejä, joilla jaetaan netistä haettuja musliminaisten kuvia ja huutokaupataan heitä luvatta. Tarkoituksena on vaientaa musliminaiset, jotka eivät alistu äärihindujen ylivaltaan.
Vihanneksia ruokakaupan hyllyllä.

Kiertomaatalous on tehokasta ja kestävää - "Viljelyn ja karjankasvattamisen yhdistäminen on esimerkki kestävästä ruuantuotannosta"

Karjan lanta kasvattaa satoa ja kasvien jäämät ruokkivat eläimiä sekä parantavat niiden tuotantoa. Aidosti kierrättävänä karjankasvatuksen ja viljelyn yhdistäminen lisäävät myös maatalouden tehokkuutta.
Nainen nojaa otsan käteensä ja istuu penkillä odottamassa terveyskeskuksen oven suulla.

Konflikti jälleen kiihtynyt Etiopian Tigrayssa – Taisteluita pakolaisleireillä ja aktivistien pidätyksiä

Marraskuussa alkanut konflikti on aiheuttanut valtavasti kärsimystä siviileille. YK on vedonnut konfliktin osapuoliin, että siviilit ja pakolaiset jätettäisiin rauhaan.

Luetuimmat

Maatalousalan työvoimapula uhkaa Afrikkaa – Pienviljelijän keski-ikä on 60 vuotta
Kamerunin kieliryhmien välinen konflikti on mutkikas vyyhti kolonialismin perintöä ja eriarvoisuutta
Maailman piti päästä eroon lapsityöstä, mutta kehitys on kääntynyt jyrkkään alamäkeen – ”Intiassa kestää ainakin kymmenen vuotta päästä pandemiaa edeltävään tilanteeseen”
Rikkaat maat haalivat leijonanosan koronarokotteista ja suojelevat samalla lääkeyhtiöidensä voittoja – Siinä ei ole mitään järkeä, sanoo taloustieteen professori Jayati Ghosh
Ensiapua ja traumatyön ohjausta – Juho Kahranaho kertoo, millaista SPR:n avustuslääkärin työ on Länsirannalla
Pariisin huippukokouksessa luvattiin tasa-arvotyöhön 40 miljardin dollarin rahoituspotti
Nälkä kasvanut dramaattisesti koronapandemian vuoksi – YK:n tavoite poistaa nälänhätä 2030 mennessä uhkaa vesittyä
Suomen uudessa kehityspolitiikan selonteossa on hienoja periaatteita, mutta konkretia puuttuu, kritisoivat järjestöt – ”Voi jäädä rammaksi ankaksi”
Konflikti jälleen kiihtynyt Etiopian Tigrayssa – Taisteluita pakolaisleireillä ja aktivistien pidätyksiä
Tutkimus: Alkuperäiskansat tuottavat ruokaa kestävimmin, mutta ilmastonmuutos uhkaa viedä ikivanhat ruuantuotantojärjestelmät mennessään