Uutiset Ihmiskauppa

Koronapandemia lopetti ihmiskaupan uhrien palvelut Zimbabwessa – ”En tiedä, miten oikein selviydyn”

Ihmiskauppaa kokenut Grace Mashingaidze* kävi ennen koronapandemiaa säännöllisesti ihmiskaupan uhrien työpajoissa. Koronarajoitusten seurauksena niitä ei voi enää järjestää. Samoin on käynyt monissa muissa maissa. Asiantuntijoiden mukaan pandemia on myös altistanut ihmiskaupalle aiempaa enemmän ihmisiä.
Nainen istuu tuolissa selkä kameraan päin.
Ihmiskaupan uhrien mahdollisuudet saada palveluita ovat suuresti pienentyneet. Monissa maissa alun perin ihmiskaupan uhrien tueksi tarkoitettuja varoja on ohjattu pandemian torjuntaan. (Kuva: Miriam Gathigah / IPS)

(IPS) -- Ennen kuin Zimbabwessa alkoi koronasulku, Grace Mashingaidzella* (nimi muutettu), 27, oli tapana osallistua Hararessa ihmiskaupan uhreille tarkoitettuihin työpajoihin. Niitä järjesti uhreja avustava kansalaisjärjestö.

Mashingaidze kuului nuorten ihmiskaupasta selviytyneiden naisten ryhmään ja sai monenlaista apua: neuvontaa, psykososiaalista tukea ja omavaraisuustaitojen opetusta.

Zimbabwe on ihmiskauppiaille suosittu kohde, sillä maa on kärsinyt yli 20 vuoden ajan talousvaikeuksista. Etenkin nuorten naisten on vaikea ansaita elantoa maassa, joka kärsii valtavasta nuorisotyöttömyydestä.

Muun muassa kansalaisjärjestöt tukevat ihmiskaupasta selvinneitä, mutta koronapandemia on muuttanut tilanteen.

”On ollut rankkaa sen jälkeen, kun meitä kiellettiin osallistumasta työpajoihin ja koulutuksiin koronaviruksen takia. Ymmärrän, että turvallisuus on tärkeintä. Mutta en tiedä, miten oikein selviydyn”, Mashingaidze sanoo.

Ihmiskauppiaan Mosambikiin asti kuljettaman Mashingaidzen tavoitteena on kouluttautua, jotta hän saisi elannon itselleen ja kolmivuotiaalle pojalleen. Koronasulku on tarkoittanut, että hänen elämänsä on seisahtunut paikoilleen.

Mashingaidzen tarina heijastaa kaikkia niitä ongelmia, joita ongelmia koronavirus on aiheuttanut lähes kaikilla elämänaloilla eteläisessä Afrikassa sijaitsevassa Zimbabwessa.

Ihmiskaupan uhrien kanssa työtä tehneet järjestöt ovat myöntäneet, että vaikka uhrit tarvitsevat yhä apua, ne eivät uskalla rikkoa hallituksen asettamia kansanterveyteen liittyviä rajoituksia.

”Koronaviruksen vuoksi ihmiskauppiaiden uhrit menettivät mahdollisuuden henkilökohtaiseen, kasvokkain tapahtuvaan neuvontaan sekä elannon hankkimiseen. Viikoittaiset terapiaistunnot soivat heille omaa aikaa, ja he olivat myös mukana monenlaisessa taloudellisessa toiminnassa, pienyrityksissä, ostamassa ja myymässä vihanneksia, leipomassa kakkuja ja niin edelleen”, ihmiskaupan uhrien kanssa työskennellyt Dadirai Chikwekwete kertoo.

Rajoitukset ovat osuneet Zimbabwessa myös esimerkiksi epävirallisiin kauppiaisiin, joiden on ollut pakko pysyä kotona, kun hallitus on asettanut viruksen leviämisen ehkäisyyn tähtääviä toimenpiteitä.

Myös aiemmin kukoistaneet kotiyritykset ovat kärsineet rajoituksista.

”Jotkut olivat käyttäneet kaikki tulonsa tehdäkseen koulupukuja. Räätälit olivat viettäneet unettomia öitä ja valmistaneet vaatteita, jotka sitten koulujen sulkeuduttua jäivät heidän käsiinsä. Heillä on pinkoittain koulupukuja, joista asiakkaat eivät halua maksaa etukäteen ja sovittamatta”, Chikwekwete selittää.

Koulut avautuivat Zimbabwessa vasta viime kuussa.

Rajoituksia on pakko rikkoa

Koronapandemia on vaikuttanut ihmiskaupan uhreihin maailmanlaajuisesti. YK:n huumeiden ja rikostentorjuntaviraston (UNODC) mukaan koronapandemialla on ollut suuri vaikutus ihmiskaupan uhreille annettavaan tukeen, sillä palveluita on vähennetty, lykätty ja joissakin tapauksessa lopetettu.

Viraston helmikuussa julkaiseman ihmiskaupparaportin mukaan korona on myös altistanut enemmän ihmisiä ihmiskaupalle. Sen mukaan hallitusten pitäisi tukea uhreja osana pandemiasta toipumista.

Samaa mieltä on Equality Now -järjestön ihmiskaupan vastaisen kampanjan johtaja Tsitsi Matekaire.

”Ihmiskauppaa kokeneiden mahdollisuudet saavat palveluita ovat vähentyneet merkittävästi. Monissa maissa resurssit, jotka oli varattu oikeudelliseen, fysiologiseen ja poliisin antamaan tukeen, on suunnattu pandemiatoimiin”, hän kertoo.

Hänen mukaansa hallitusten pitäisi tunnistaa paremmin pandemian sukupuolivaikutukset ja sisällyttää myös koronatoimiin keinoja lisätä ihmiskaupan uhrien tunnistamista.

Zimbabwessa näkyvimpiä koronatoimia ovat kuitenkin olleet eristystoimet, joita ihmiset ovat joutuneet jatkuvasti rikkomaan yrittäessään ansaita elantonsa.

Zimbabwen poliisin mukaan vuoden 2020 neljän ensimmäisen sulkukuukauden aikana pidätettiin yli 100 000 ihmistä koronarajoitusten rikkomisesta. Suurin osa heistä on ollut epävirallisia kauppiaita. Valtaosa heistä on naisia, jotka yrittävät ansaita elantonsa katumyynnillä.

Ihmiskauppaa kokenut Mashingaidze ei kuitenkaan halua ottaa tätä riskiä.

 ”Olen jo kokenut ihmiskaupassa sen verran, etten halua mitään hankaluuksia lain kanssa. Tilanteeni oli lähes epätoivoinen jo ennen koronaa. Rukoilen vain, että pandemia loppuisi pian ja me pääsisimme jatkamaan elämäämme”, hän sanoo.

* Grace Mashingaidze ei turvallisuussyistä esiinny jutussa omalla nimellään.

IhmiskauppaKoronaviruspandemia ihmisoikeudetgenderihmiskauppasukupuolten tasa-arvoköyhyys Zimbabwe Suomen IPS

Lue myös

Poika polvistuneena lehmän edessä.

Intian ihmiskauppiaat toimittavat lapsityöläisiä korupajoihin ja tehtaisiin – Köyhyys saa perheet uskomaan huijarien lupauksiin

Intian Biharin osavaltiossa elävä Babloo joutui pakkotyöhön korupajaan 12-vuotiaana, sillä hänen vanhemmillaan oli vaikeuksia ruokkia perhettä. ”Olimme niin kauhun lamauttamia, ettemme edes yrittäneet paeta”, hän kertoo.
MIelenosoittajia jonossa ihmiskauppaa vastustavien kylttien kera.

YK:n ihmiskaupparaportti: Lasten osuus uhreista kolminkertaistunut 15 vuodessa – Koronapandemian pelätään lisäävän ihmiskauppaa

Aikuisten naisten osuus ihmiskaupan uhreista on vähentynyt, lasten ja miesten osuus taas kasvanut. Ihmiskauppiaat käyttävät hyväkseen esimerkiksi ongelmia lasten perhesuhteissa uhreja löytääkseen.
Nainen puolilähikuvassa.

Suomessa asuva ihmisoikeusaktivisti Itohan Okundaye mukaan uuteen ihmiskaupasta selvinneiden kansainväliseen valtuustoon

Etyjin ihmiskaupasta selvinneiden valtuusto antaa valtioille suosituksia siitä, miten ihmiskauppaa pitäisi torjua. Nigerialaistaustainen Itohan Okundaye, 30, on yksi sen jäsenistä.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Veneitä joen rannassa.

Mosambikin väkivaltaa selittää moni muukin tekijä kuin uskonto – ”Nuoret kohtaavat toivottomuutta, kehityksen puutetta ja syrjintää”

Mosambikin Cabo Delgadon väkivaltaisuuksissa ei ole kyse vain uskonnosta vaan muun muassa etnisten ryhmien välisestä kyräilystä, luonnonvarojen epätasa-arvoisesta jakautumisesta ja ylipäätään syvästä eriarvoisuuden kokemuksesta, sanovat tutkijat.
Lähikuva rokotteen antamisesta käsivarteen.

Kääntyvätkö rikkaat maat rokotepatenteista luopumisen kannalle? – Yhdysvallat ilmoitti kannattavansa patenttivapautusta, nyt EU:lta vaaditaan samaa

Matalan tulotason maat ovat saaneet 0,3 prosenttia koronarokotteista. Rikkaat maat ovat vastustaneet rokotepatenteista luopumista, mutta Yhdysvaltain yllättävä mielenmuutos voi muuttaa tilanteen.
Nainen piirtämässä ylhäältä takaapäin kuvattuna, piirroksessa lukee Stop Violence Against Girls.

Tuore raportti vaatii Etelä-Aasian maita parantamaan seksuaalirikoslainsäädäntöään – Uhreille tehdään neitsyystestejä, poliisit vähättelevät rikoksia

Kuudessa Etelä-Aasian maassa tehdyn raportin mukaan kaikissa maissa lakien tarjoama suoja seksuaalista väkivaltaa vastaan on puutteellinen. Monissa maissa tapaukset sovitaan oikeussalin ulkopuolella eivätkä uhrit saa oikeutta.
Maskilla suojautunut mies pitää kädessään kylttiä, jossa lukee We stand with the people of Myanmar: never again to military rule.

Kansalaisjärjestöt vaativat YK:n turvallisuusneuvostoa asettamaan Myanmarille asevientikiellon – ”Lausuntojen aika on ohi”

Yhdenkään hallituksen ei pitäisi myydä Myanmarin sotilasjuntalle yhtäkään luotia, vaatii yli 200 kansalaisjärjestöä. Turvallisuusneuvoston on kuitenkin vaikea ryhtyä voimakkaisiin toimiin Myanmaria vastaan etenkin Kiinan ja Venäjän vastustuksen vuoksi.
Maskein suojautuneita ihmisiä, yksi desinfioi käsiään.

Intian korona-aalto uhkaa lisätä äitiys- ja lapsikuolleisuutta – ”On klinikoita, joilla ei ole antaa sairaille mitään muuta kuin parasetamolia”

Intian ylikuormittunut terveydenhuoltojärjestelmä keskittyy nyt auttamaan koronapotilaita. Pelkona on, että äitiys- ja lapsikuolleisuus lisääntyy, sillä muuhun hoitoon ei juuri ole mahdollisuuksia, varoittaa Pelastakaa Lapset -järjestö.

Tuoreimmat

Uganda kiristää seksuaalirikoslainsäädäntöään – Seksuaalivähemmistöt ja seksityöläiset voivat joutua rekisteriin
Kääntyvätkö rikkaat maat rokotepatenteista luopumisen kannalle? – Yhdysvallat ilmoitti kannattavansa patenttivapautusta, nyt EU:lta vaaditaan samaa
Tuore raportti vaatii Etelä-Aasian maita parantamaan seksuaalirikoslainsäädäntöään – Uhreille tehdään neitsyystestejä, poliisit vähättelevät rikoksia
Kansalaisjärjestöt vaativat YK:n turvallisuusneuvostoa asettamaan Myanmarille asevientikiellon – ”Lausuntojen aika on ohi”
Mosambikin väkivaltaa selittää moni muukin tekijä kuin uskonto – ”Nuoret kohtaavat toivottomuutta, kehityksen puutetta ja syrjintää”
Intian korona-aalto uhkaa lisätä äitiys- ja lapsikuolleisuutta – ”On klinikoita, joilla ei ole antaa sairaille mitään muuta kuin parasetamolia”
YK:n kehitysohjelma: Myanmar lähestyy talousromahdusta – Köyhien määrä voi kaksinkertaistua
Kolmannes Afganistanin väestöstä on ruokapulassa – Sääilmiö La Niña pahentaa konfliktin ja koronan vaikutuksia
Raportti: Konfliktien riski voisi vähentyä, jos ympäristöä suojeltaisiin paremmin
Koronapandemia lopetti ihmiskaupan uhrien palvelut Zimbabwessa – ”En tiedä, miten oikein selviydyn”

Luetuimmat

Mosambikin väkivaltaa selittää moni muukin tekijä kuin uskonto – ”Nuoret kohtaavat toivottomuutta, kehityksen puutetta ja syrjintää”
Kolmannes Afganistanin väestöstä on ruokapulassa – Sääilmiö La Niña pahentaa konfliktin ja koronan vaikutuksia
YK:n kehitysohjelma: Myanmar lähestyy talousromahdusta – Köyhien määrä voi kaksinkertaistua
Intian korona-aalto uhkaa lisätä äitiys- ja lapsikuolleisuutta – ”On klinikoita, joilla ei ole antaa sairaille mitään muuta kuin parasetamolia”
Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija
Raportti: Konfliktien riski voisi vähentyä, jos ympäristöä suojeltaisiin paremmin
Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch: Israel syyllistyy apartheidiin palestiinalaisia vastaan
Angolasta tuli hiljattain 22:s homouden sallinut Afrikan maa, mutta ruohonjuuritasolla se ei vielä näy – Litilson, 25, kuoli pahoinpitelyn uhrina
Kansalaisjärjestöt vaativat YK:n turvallisuusneuvostoa asettamaan Myanmarille asevientikiellon – ”Lausuntojen aika on ohi”
Tuore raportti vaatii Etelä-Aasian maita parantamaan seksuaalirikoslainsäädäntöään – Uhreille tehdään neitsyystestejä, poliisit vähättelevät rikoksia