Kongon ebolaepidemia on virallisesti ohi – seuraavaan pitää jo valmistautua | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Kongon ebolaepidemia on virallisesti ohi – seuraavaan pitää jo valmistautua

Kongo on julistettu vapaaksi viimeisimmästä ebolaepidemiastaan. Maassa on kiitelty etenkin paikallisten panosta taudin torjunnassa.

WHO:n pääjohtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus

WHO:n pääjohtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus kehui paikallisten tiimien merkitystä Kongon ebolaepidemian hoidossa. Kuva: Elma Okic / UN Photo.

Maailman terveysjärjestö (WHO) on julistanut Kongon demokraattisen tasavallan viimeisimmän ebolaepidemian olevan ohi. Tiistaina tuli kuluneeksi 42 päivää siitä, kun viimeinen potilas oli saanut negatiivisen testituloksen toista kertaa. Tämä tarkoittaa, että epidemiasta on nyt päästy eroon.

Epidemian aikana 54 ihmistä sai tartunnan ja 33 kuoli tautiin.

WHO:n pääjohtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus ylisti paikallisten tiimien merkitystä taudin ehkäisyssä. WHO kertoo myös saaneensa hätärahoituksen liikkeelle tunneissa sen jälkeen, kun ilmoitus epidemiasta tuli. Vuosien 2014–2015 Länsi-Afrikan epidemiassa sitä syytettiin hidastelusta.

Myös The Guardian -lehteen kirjoittaneen Kongon terveysministerin mukaan paikalliset toimet, alueellinen yhteistyö, nopeasti liikkeelle saatu rahoitus sekä ensimmäistä kertaa käytössä ollut ebolarokote auttoivat taudin torjunnassa.

”Mbandakassa vahvimpia puolestapuhujiamme olivat 4 000 moottoripyörätaksikuskia, jotka ovat työnsä takia vaarassa kuljettaa tartunnan saaneita ihmisiä. He alkoivat levittää rokote- ja hygieniaviestejä paikallisradiossa”, hän kertoo.

Ebola puhkesi toukokuun alussa Kongon luoteisosissa sijaitsevassa Equateurin maakunnassa. Tieto herätti heti kansainvälisen yhteisön huolen, sillä vuosina 2014–2015 ebolaan Guineassa, Sierra Leonessa ja Liberiassa kuoli yli 11 300 ihmistä, kun tauti levisi lähes hallitsemattomasti. 

Kyseessä oli Kongon yhdeksäs ebolaepidemia runsaan 40 vuoden aikana, mutta nyt huolta herätti myös se, että leviämisen mahdollisuudet olivat suuret. Tapauksia löytyi myös Mbandakan miljoonakaupungista, jolla on yhteys Kongojokeen. Tauti olisi voinut helposti levitä myös naapurimaihin.

Vaikka epidemia on nyt ohi, se voi palata Kongoon. Punaisen Ristin kansainvälisen liiton pääsihteeri Elhadj As Sy muistuttaa, että Kongon on aika ryhtyä jo nyt ehkäisemään kymmenettä epidemiaa eikä unohtaa sitä, että maata uhkaavat myös monet muut tautiepidemiat.

”Epidemia on ehkä ohi, mutta työmme ei. Tekijät, jotka vaikuttivat tähän epidemiaan – huono infrastruktuuri, heikot terveys- ja sanitaatiojärjestelmät – ovat yhä olemassa”, hän muistuttaa tiedotteessa.

Ebola on viruksen aiheuttama verenvuotokuumetauti, joka tarttuu ihmisestä toiseen ruumiineritteiden kautta. Siihen ei ole olemassa varsinaista hoitoa, ja yli puolet tartunnan saaneista kuolee.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia