Kolera leviää yhä useammassa maassa – Miljardi ihmistä on vaarassa, varoittaa WHO | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Kolera leviää yhä useammassa maassa – Miljardi ihmistä on vaarassa, varoittaa WHO

Koleraa voidaan torjua hyvällä hygienialla ja rokotteella, mutta rokotteita ei tänä vuonna ole riittävästi tarjolla.

Vettä virtaamassa putkesta.

Puhtaan veden ja viemäröinnin puute on yksi suurimmista syistä koleran leviämiseen. Kuva: Ivan Radic / CC BY 2.0.

Koleratapausten kasvu viime ja tämän vuoden aikana on asettanut miljardi ihmistä vaaraan 43 maassa, varoittaa Maailman terveysjärjestö (WHO).

WHO varoitti koleran leviämisestä jo viime syksynä, jolloin se kertoi joutuvansa rajoittamaan kolerarokotteiden jakelua saatavuusongelmien takia. Tartuntojen määrä kasvoi viime vuonna ensimmäistä kertaa vuosiin, ja tänä vuonna trendin odotetaan kasvavan.

Viime vuonna tapauksia oli ainakin 30 maassa, ja pelkästään tänä vuonna tapauksia on jo ollut 22 maassa.
Koleraa on löydetty lähes kaikilta maailman alueilta. Erityistä huolta herättää Saharan eteläpuolinen Afrikka, jossa kymmenessä maassa oli jo tammikuun lopussa havaittu 26 000 tartuntaa ja 660 kuolemaa.

Viime aikoina huolta on herättänyt Mosambik, jossa ensimmäinen tapaus havaittiin viime syksynä. Viime viikkoon mennessä tapauksia oli jo 5 237. Toinen huolenaihe on Malawi, jossa pelkästään kuolleita on yli 1 200
Myös Haiti, Intia, Pakistan, Filippiinit ja Syyria käyvät parhaillaan kolera-aaltoa läpi. 

Kolera on bakteerin aiheuttama akuutti ripulitauti, joka leviää saastuneen veden ja ruuan välityksellä. Hoitamattomana se voi muuttua tappavaksi tunneissa, ja se on erityisen vaarallinen lapsille. Yhteensä tautiin sairastuu vuosittain 1,3–4 miljoonaa ihmistä, joista 21 000–143 000 kuolee.

Syynä tautitapausten kasvuun ovat esimerkiksi köyhyys, katastrofit, konfliktit ja ilmastonmuutos sekä puhtaan veden ja sanitaation puute. 

”Puhtaan veden ja sanitaation saanti ovat kansainvälisesti tunnustettuja ihmisoikeuksia. Näiden oikeuksien toteuttaminen lopettaa myös koleran”, muistuttaa WHO:n koleratiimin johtaja Philippe Barboza YK:n uutiskeskuksen sivuilla.

WHO on vedonnut avunantajiin, jotta tautia voitaisiin torjua tehokkaammin. Hyvän hygienian lisäksi koleraa voi torjua myös rokotteella, mutta annoksia on tänä vuonna saatavilla vain 37 miljoonaa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia