Kolerarokotteiden jakelua joudutaan rajoittamaan – Tauti levinnyt tänä vuonna jo 29 maahan | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Kolerarokotteiden jakelua joudutaan rajoittamaan – Tauti levinnyt tänä vuonna jo 29 maahan

Kolera on levinnyt tänä vuonna 13 maassa, joissa tautia ei ollut viime vuonna. Rokoteannokset joudutaan puolittamaan, mutta ratkaisu on vain väliaikainen. Rokotteita tarvitaan lisää, painottaa Maailman terveysjärjestö.

Mies puolilähikuvassa isolla näytöllä, taustalla lippuja.

WHO:n pääjohtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus kertoi kolerarokotteiden säännöstelystä. Kuva vuodelta 2021. Kuva: Dean Calma / IAEA Imagebank / CC BY 2.0.

Maailman terveysjärjestö joutuu tilapäisesti luopumaan kolerarokotteen jakelusta kahtena annoksena. Rokotetta jaetaan nyt vain yksi annos per saaja, jotta sitä riittäisi useammalle, järjestö kertoi eilen.

Syynä on koleran nopea leviäminen ympäri maailman. Tammikuusta lähtien 29 maata on raportoinut koleratapauksista. Näistä maista 13:ssa ei ollut tautiaaltoa viime vuonna. 

Kahtena annoksena annettava kolerarokote antaa noin kolmen vuoden suojan tautia vastaan. Rokotteita ei kuitenkaan valmisteta riittävästi eikä mahdollisuuksia nopeaan lisäykseen ole.

Tämän vuoden 36 miljoonasta suunnitellusta annoksesta 24 miljoonaa on jo annettu. Lisäksi kahdeksan miljoonaa annosta on tarkoitus jakaa hätätoimenpiteenä. Varastoon jää siis vain neljä miljoonaa annosta, WHO kertoi. 

WHO:n mukaan yhden annoksen strategia on osoittautunut tehokkaaksi, vaikka todisteet siitä, miten pitkään suoja kestää, ovat rajalliset, ja suoja on ilmeisesti lapsilla huonompi. Yksi annos on kuitenkin parempi kuin ei yhtään annosta, koska useampi ihminen saa suojan lyhyellä aikavälillä, se muistutti.

”Tämä ei ole ihanteellista, ja säännöstelyn pitää olla vain väliaikainen ratkaisu. Pitkällä aikavälillä meidän pitää lisätä rokotetuotantoa osana kokonaisvaltaista strategiaa ehkäistä ja pysäyttää koleraepidemiat. Lisäksi paras tapa ehkäistä koleraa on varmistaa, että ihmisillä on puhdasta vettä ja sanitaatio”, sanoi WHO:n pääjohtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus tiedotustilaisuudessa.

Kansainvälistä kolerarokotevarastoa hallinnoi koordinointiryhmä, jonka jäseniä ovat WHO, Unicef, Lääkärit ilman rajoja ja kansainvälinen Punainen Risti.

Kolera on bakteerin aiheuttama akuutti ripulitauti, joka leviää saastuneen veden ja ruuan välityksellä. Hoitamattomana se voi muuttua tappavaksi tunneissa, ja se on erityisen vaarallinen lapsille. Taudin on tänä vuonna alustavien tietojen mukaan havaittu tappaneen aiempaa enemmän ihmisiä. 

Kolera on levinnyt viime aikoina muun muassa tulvien, kuivuuden, konfliktien ja väestön liikkumisen seurauksena. Esimerkiksi Syyriassa syyksi on epäilty Eufrat-joen kuivumista, minkä seurauksena ihmiset ovat joutuneet turvautumaan likaiseen veteen. Tauti on levinnyt myös esimerkiksi Haitissa ja Malawissa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia