Uutiset

Kiina ja Saudi-Arabia saattavat päästä YK:n ihmisoikeusneuvoston jäseniksi – ”Tämä tekee pilkkaa sanasta ’vaalit’”, kritisoi Human Rights Watch

Ihmisoikeusneuvoston jäsenmaiksi on tarjolla varsin vähän maita. Siksi myös ihmisoikeuksia rikkovat maat voivat päästä mukaan. ”Sarjaihmisoikeusrikkojia ei pitäisi palkita paikoilla ihmisoikeusneuvostossa ”, sanoo HRW:n edustaja Louis Charbonneau.
Ylhäältä otettu kuva kokoussalista ja sen osallistujista.
YK:n ihmisoikeusneuvoston kokoontuminen vuonna 2017. (Kuva: Elma Okic / United Nations Photo / CC BY-NC-ND 2.0)

YK:n yleiskokous äänestää ensi tiistaina 15 uudesta jäsenmaasta YK:n ihmisoikeusneuvostoon. Tammikuusta 2021 alkaen jäseninä saattavat olla muun muassa Kiina, Venäjä, Saudi-Arabia ja Uzbekistan, jotka kaikki tunnetaan ihmisoikeusloukkauksistaan joko kotimaassa, ulkomailla tai molemmissa.

Syynä on se, että jäsenyydestä ei juuri kilpailla. Paikat jaetaan alueittain, ja ainoastaan Aasian ja Tyynenmeren maiden ryhmässä on ehdolla enemmän maita kuin paikkoja on tarjolla. Siellä Kiina, Saudi-Arabia, Uzbekistan, Nepal ja Pakistan kilpailevat neljästä paikasta.

Muualla käytännössä kaikki ehdolle asettuneet maat tulevat saamaan tavoittelemansa paikan. Itä-Euroopan paikat menevät Venäjälle ja Ukrainalle, Latinalaisen Amerikan paikat puolestaan Kuuballe, Meksikolle ja Bolivialle.

”Tällaiset äänestykset tekevät pilkkaa sanasta ’vaalit’. Alueellisista paikoista pitäisi kilpailla, jotta valtioilla olisi valinnanvaraa. Kun sitä ei ole, maiden pitäisi kieltäytyä äänestämästä sopimattomia ehdokkaita”, kritisoi ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin (HRW) YK-asioiden johtaja Louis Charbonneau tiedotteessa.

YK:n 47-jäseninen ihmisoikeusneuvosto perustettiin vuonna 2006, ja se on YK:n ylin ihmisoikeuksia käsittelevä elin. Jäsenmaat ovat siinä mukana kolme vuotta kerrallaan.

HRW muistuttaa, että neuvoston luoneen päätöslauselman mukaan jäsenyydessä on huomioitava jäsenten omat ihmisoikeustoimet ja jäsenten on tehtävä yhteistyötä neuvoston kanssa.

Se kritisoi erityisesti Kiinan, Saudi-Arabian ja Venäjän ehdolle asettumista.

”Sarjaihmisoikeusrikkojia ei pitäisi palkita paikoilla ihmisoikeusneuvostossa. Kiina ja Saudi-Arabia eivät ole vain tehneet massiivisia ihmisoikeusrikkomuksia kotimaassa vaan ne ovat yrittäneet myös heikentää kansainvälistä ihmisoikeusjärjestelmää, jonka osaksi ne pyrkivät”, Charbonneau sanoo.

Kiina on viime aikoina saanut kritiikkiä muun muassa ihmisoikeusloukkauksistaan Hong Kongissa, Tiibetissä ja Xinjiangissa, tiedonsaannin estämisessä koronapandemiassa sekä hyökkäyksistään ihmisoikeuspuolustajia, toimittajia, asianajajia ja hallituksen kriitikkoja vastaan.

Saudi-Arabia puolestaan hyökkää yhä ihmisoikeuspuolustajia ja toisinajattelijoita vastaan, ja sen johtama liittouma on tehnyt sotarikoksia Jemenissä. Se on aiemmin myös painostanut YK:ta, koska se on mainittu YK:n lasten oikeuksien rikkojien listalla. Venäjä puolestaan saa HRW:ltä kritiikkiä Syyrian sodan rikkomuksiin osallistumisesta ja veto-oikeuden käyttämisestä turvallisuusneuvostossa, mikä on johtanut muun muassa humanitaarisen avun toimitusten estymiseen Syyriassa.

Ihmisoikeusneuvoston kokoonpano on herättänyt pahennusta aiemminkin: esimerkiksi Saudi-Arabia valittiin jäseneksi myös vuonna 2016. Jäseniä ovat olleet myös ihmisoikeusmaineeltaan kyseenalaiset Eritrea ja Bahrain.

ihmisoikeudetpolitiikkaYK KiinaSaudi-ArabiaVenäjä

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Joukko naisia ja muutama mies istuu maassa osoittamassa mieltään naisten oikeuksien puolesta..

Pakistanin naiset pelkäävät kaduilla ja kodeissa – Härintä on yltynyt, mutta myös vastarinta voimistuu

Pakistanissa naisiin kohdistuu yhä enemmän väkivaltaa ja ahdistelua julkisilla paikoilla. Aktivisti Sheema Kermanin mukaan maa on parissa vuodessa taantunut monta sataa vuotta. Pääministeri Imran Khan vähättelee ongelmaa ja sysää syyn häirinnästä naisten niskoille.
Keski-ikäinen mies puhuu mikrofoniin valkokankaan edessä.

Dokumentaristi kuvasi pandemiaa pakolaisleirillä – Ahtaissa oloissa kehotukset turvaväleistä olivat huono vitsi

Afganistanilainen dokumentaristi Reza Adib asui perheensä kanssa pakolaisleirillä Kreikassa, kun koronapandemian ensimmäinen aalto iski. Hän taltioi koronakriisin vaikutuksia leirin elämään. Tällä hetkellä Adib asuu Hämeenlinnassa ja työstää dokumenttia kotimaansa elämästä Talebanin valtaannousun jälkeen.
Aikuisen käsi pitelee stetoskooppia pienen lapsen rintakehällä.

Koronapandemia on lisännyt tuberkuloosikuolemia – tautiin sairastuu vuosittain jopa 10 miljoonaa ihmistä

Kun terveydenhuollon voimavarat on keskitetty koronapandemian hoitoon, moni tuberkuloosiin sairastunut ihminen on jäänyt vaille diagnoosia ja hoitoa.
Kolme nuorta miestä istuu maassa ja leikkaa kaakaopuun hedelmiä.

Kaakaotiloilla käytetään edelleen paljon lapsityövoimaa

Sertifiointijärjestelmistä huolimatta alle 18-vuotiaiden osuus kaakaotilojen työläisistä on kasvanut. Norsunluurannikon kaakaoviljelijät aliarvioivat käyttämänsä lapsityövoiman määrää sertifikaatin menettämisen pelossa.
Kasvonsa peittänyt mies ohittaa poliisin kadulla ja kantaa kahta autonrengasta.

”Korruptiosta puolet pois, niin elämä olisi siedettävää” – Irakissa äänestetään sunnuntaina parlamenttivaaleissa

Irakia kaksi vuotta sitten ravistellut protestiliike sai osan vaatimuksistaan läpi. Vaaleja aikaistettiin ja vaalilakia on uudistettu. Tutkija Mariette Hägglund ja kansanedustaja Hussein al-Taee eivät kuitenkaan usko vaalien tuovan suuria muutoksia.

Luetuimmat

”Korruptiosta puolet pois, niin elämä olisi siedettävää” – Irakissa äänestetään sunnuntaina parlamenttivaaleissa
Raportti: Ilmastonmuutos on myös tasa-arvokysymys, mutta kansainvälisessä ilmastopolitiikassa tuijotetaan usein vain naisneuvottelijoiden määrää
Maailman köyhimpiin maihin kuuluvassa Tšadissa on odotettu vakaampia aikoja yli kuusi vuosikymmentä – Presidentin yllättävä kuolema luo sekä mahdollisuuksia että uhkakuvia
Satelliittiteknologia auttaa Tyynenmeren saarivaltioita sopeutumaan myrskytuhoihin
YK: Jemenin sodassa kuollut tai haavoittunut kahden vuoden aikana yli 2 600 lasta
Kaakaotiloilla käytetään edelleen paljon lapsityövoimaa
Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija
Rasismi on rakenteellinen ongelma, mutta Suomessa se nähdään usein vain yksittäisten ”pahisten” syntinä – Helsingin opetushenkilökunta saa nyt koulutusta antirasistisesta työotteesta
Populismi tuli Tansaniaan – Suosittu presidentti John Magufuli on pannut korruption kuriin, mutta media, järjestöt ja oppositio elävät pelossa
Pakistanin naiset pelkäävät kaduilla ja kodeissa – Härintä on yltynyt, mutta myös vastarinta voimistuu