Keniassa moni saa leipänsä hiekasta | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Keniassa moni saa leipänsä hiekasta

Rakennusbuumi lisää hiekan kysyntää, mutta työ on hengenvaarallista.

(IPS) -- Allan Karanja, 22, louhii ja lapioi soraa Kenian Rhondassa. Hän tekee vaarallista työtä parin euron päiväpalkalla ilman suojavarusteita.

Rhonda sijaitsee Suuren hautavajoaman alueella lähellä Nakurujärven kansallispuistoa. Sadat nuoret miehet ovat pystyttäneet asumuksiaan Ndagurujoen partaille kaivaakseen soraa rakennusteollisuuden tarpeisiin.

Karanja sanoo nähneensä usean toverinsa kuolevan sortuneen hiekkaseinämän alle. "Nälkä ajaa meidät tähän työhön, josta maksetaan huonosti riskeistä huolimatta."

Hän alkoi 14-vuotiaana lintsata koulusta ansaitakseen hiekkalouhoksilla rahaa koulutarvikkeisiin. Pian koulunkäynti lopahti kokonaan.

Rakennusbuumi kiihdyttää

Kenian pääkaupungista Nairobista 160 kilometriä länteen sijaitseva Nakuru on YK:n mukaan Itä- ja Keski-Afrikan nopeimmin kasvava kaupunki. Syynä on hiekan kysyntää lisännyt rakennusbuumi.

Kenian talous kasvoi 4,6 prosenttia vuonna 2012. Viime vuoden kasvuennuste oli 5,5 ja kuluvan vuoden on 6,3 prosenttia.

Jackson Kemboin omistama kahden hehtaarin hiekkalouhos on nyt tilapäisesti suljettu, koska kaksi miestä – isä ja poika – kuoli sortuneen seinämän alle heinäkuussa. Kemboin mukaan Rhondan hiekkalouhokset työllistävät liki 3 000 henkeä.

"Louhokseni on ollut toiminnassa 1980-luvun alkuvuosista. Kuukausipalkkaa en pysty maksamaan, vaan pestaan nuoret miehet päiväpalkalla", Kemboi sanoo.

Hän laskuttaa ostajilta 44 euroa seitsemän tonnin autokuormasta hiekkaa. Viidesosa menee kaivajien, lastaajien ja autonkuljettajien palkkoihin.

Täpäriä tilanteita

Jack Omare kertoo työskennelleensä Kemboin louhoksella vuodesta 1992 ja pelastuneensa kolmesta onnettomuudesta täpärästi. Lähimpänä hengenmeno oli, kun sortuva hiekkaseinä heitti hänet jokeen.

Omare sanoo ansaitsevansa vähintään 2,25 euroa päivässä. Se riittää hätäisesti nelihenkisen perheen ruokaan.

Kenian ympäristövirasto määräsi viime vuonna kaikki Nakurun hiekkakuopat suljettaviksi ympäristöhaittojen, kuten joen liettymisen, vuoksi.

Ympäristöviraston aluejohtaja Wilfred Osumo sanoo, että kielto on voimassa, mutta virasto ei vahdi sitä tarkasti, koska se veisi tuhansilta nuorilta työpaikan.

Osumon mukaan hiekan louhiminen joenpenkoilta on kielletty, ja louhosten omistajia vaaditaan tekemään ympäristövaikutusten arviointi ja maksamaan lupamaksuna virastolle 0,1 prosenttia kuluistaan.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia