Kehitysyhteistyöleikkaukset ennallaan hallituksen budjettiesityksessä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Kehitysyhteistyöleikkaukset ennallaan hallituksen budjettiesityksessä

Eniten leikataan monenkeskisestä kehitysyhteistyöstä.

Hallitus julkisti tänään lopullisen talousarvioesityksensä ensi vuodelle. Kehitysyhteistyömäärärahat jakautuvat esityksessä samalla tavoin kuin valtiovarainministeriön elokuisessa ehdotuksessa, mikä tarkoittaa, että Suomen kehitysyhteistyöbujdettia leikataan rajusti ensi vuonna. 

Kehitysyhteistyöhön varataan esityksen mukaan ensi vuonna noin 713,6 miljoonaa euroa, joka on noin 0,35 prosenttia Suomen bruttokansantulosta. Summa on noin 300 miljoonaa euroa vähemmän kuin tänä vuonna.

Leikkauksia on tiedossa lähes kaikkiin kehitysyhteistyön budjettimomentteihin. Poikkeuksena on muun muassa kehitysrahoituslaitos Finnfund, joka saa 130 miljoonan euron pääomituksen.

Prosentuaalisesti eniten leikataan monenkeskisestä kehitysyhteistyöstä, noin 56 prosenttia. Maa- ja aluekohtaisesta kehitysyhteistyöstä leikataan noin 37 prosenttia ja järjestöjen kehitysyhteistyöstä 43 prosenttia.

Aiemmin syyskuussa järjestöt luovuttivat kehitysministeri Lenita  Toivakalle (kok) yli 41 000 ihmisen allekirjoittaman vetoomuksen kehitysyhteistyöleikkauksia vastaan. Toivakka ei luvannut leikkausten perumista.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia