Kehitysjärjestöjen kattojärjestö Fingo: Palestiinan avun jäädyttäminen olisi lyhytnäköistä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Kehitysjärjestöjen kattojärjestö Fingo: Palestiinan avun jäädyttäminen olisi lyhytnäköistä

Saksa ja Itävalta ovat jäädyttäneet tukensa Palestiinalaisalueelle. Fingo muistuttaa, että jos Suomi lakkauttaa tukensa, siitä kärsivät eniten siviilit.

Betonimuuri, jossa maalaus.

- Kuva: Gwen Fran / CC BY-SA 2.0.

Kommentit siitä, että kehitysapu Palestiinalaisalueelle pitäisi lakkauttaa, ovat vastuuttomia, kritisoi kehitysjärjestöjen kattojärjestö Fingo tuoreessa kannanotossaan. Se muistuttaa, että avun lopettaminen kurjistaisi etenkin siviilien elinoloja.

”Jo ennen nykyistä eskalaatiota yli 80 prosenttia Gazan kaistan kahden miljoonan väestöstä on ollut riippuvaisia humanitaarisesta avusta. Kaistan väestöstä lähes puolet on lapsia. Heidän rankaisemisensa Hamasin hyökkäyksestä on Suomen kannalta perusteetonta ja voisi vain osaltaan lisätä epätoivoa ja näköalattomuutta, jotka ovat usein polttoainetta konflikteille”, Fingon kehityspolitiikan asiantuntija Eppu Mikkonen toteaa. 

Itävalta ja Saksa ilmoittivat keskeyttävänsä kehitysavun maksamisen Palestiinalaisalueelle sen jälkeen, kun ääriliike Hamas hyökkäsi Israeliin viime lauantaina.

Myös EU aikoo tarkastella tukeaan. Alun perin unionin unkarilainen naapuruus- ja laajentumiskomissaari Olivér Várhelyin kertoi, että kaikki maksatukset on keskeytetty, mutta myöhemmin unioni kertoi, että humanitaarinen apu jatkuu ja että EU varmistaa, ettei sen rahoitus mahdollista terrori-iskuja Israeliin  kertoo uutistoimisto Reuters.

Suomessa kansanedustaja Päivi Räsänen (kd) on jättänyt kirjallisen kysymyksen hallitukselle Suomen kehitysavusta Palestiinalaisalueelle. Kehitysministeri Ville Tavio (ps) sanoi tänään Helsingin Sanomissa, ettei apua ainakaan vielä jäädytetä.

”Arvostamme maan hallitusta siitä, että Suomi on pitänyt päänsä kylmänä eikä ole lähtenyt rankaisemaan palestiinalaisia kollektiivisesti. Toisin on EU:n osalta. Erityisesti naapuruus- ja laajentumiskomissaari Olivér Várhelyin lausunnot Palestiinaan suuntautuvan avun keskeyttämisestä ovat luoneet epävarmuutta. Lausunnot olivat huonosti harkittuja ja hämmentäviä. EU:n johtajilta ja diplomaateilta kaivattaisiin nyt rakentavuutta ja johdonmukaisuutta”, sanoo Fingon vaikuttamistyön johtaja Ilmari Nalbantoglu.

Pääosa Suomen Palestiinan-tuesta menee Länsirannalle. Kohteena on muun muassa opetussektori. Hamasin hallussa olevaan Gazaan puolestaan menee Suomen apua pääosin YK:n palestiinalaispakolaisten avustusjärjestön UNRWA:n kautta. 

Väkivallassa on viikonlopun jälkeen kuollut YK:n mukaan jo vajaat 1 600 ihmistä, heistä noin 900 israelilaisia, joista suuri osa siviilejä. UNRWA:n mukaan pakenemaan joutuneiden Gazan asukkaiden määrä on noussut yli 187 000:een. 

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia