Uutiset

Kansa nousee kaivoksia vastaan Keski-Amerikan maissa

Eri puolilla Guatemalaa ja muissa Keski-Amerikan maissa on puhjennut kaivoksia ja vesivoimalahankkeita vastustavia protesteja. ”Toivomme vain, että yhtiö palaa kotimaahansa. Meiltä ei kysytty, haluammeko sitä tänne”, guatemalalainen Rosa Dávila sanoo.
Ihmisiä nuotion äärellä
Guatemalalainen Rosa Dávila (kesk.) kuorii maissintähkää valmistaakseen ruokaa mielenosoittajille, jotka vartioivat tiesulkua Casillasin kunnassa lähellä San Rafael Las Floresin hopeakaivosta. (Kuva: Edgardo Ayala / IPS)

(IPS) -- Seitsemän lapsen kotiäiti Rosa Dávila keittää maissintähkiä tiesululla Guatemalassa lähellä San Rafael Las Floresin kaupunkia. Casillasin kylän asukkaat ovat sulkeneet tien estääkseen rekkaliikenteen lähistöllä toimivalle kaivokselle.

Kyse on maailman kolmanneksi suurimmaksi arvioidusta hopeaesiintymästä, jolle kanadalainen Tahoe Resources sai viisi vuotta sitten 25 vuoden toimiluvan.

Maataloudesta elantonsa saavat mayaintiaanit ovat vastustaneet kaivosta alusta asti. Seitsemän ihmistä ammuttiin alueella samana päivänä kun kaivoslupa myönnettiin.

Viljely vaikeutuu

”Toivomme vain, että yhtiö palaa kotimaahansa. Meiltä ei kysytty, haluammeko sitä tänne”, Dávila, 48, sanoo.

Maanviljelijä Rudy Pivaral, 62, valittaa, että kaivoksen vaikutus näkyy jo ympäristön kasveissa ja eläimissä ja vesivarat alkavat ehtyä. Se heikentää talonpoikien mahdollisuuksia korjata normaalit kaksi tai kolme satoa vuodessa. Lisäksi veden saastumisesta aiheutuu terveysongelmia.

Kaivoksen viereisellä kukkulalla sijainnut 96 perheen La Cuchillan kylä jouduttiin tyhjentämään, koska poraaminen maan uumenissa sai talojen seinät halkeilemaan.

Äänestyksiä omin voimin

Kaivoksia ja vesivoimalahankkeita vastustavia protesteja on puhjennut eri puolilla Guatemalaa ja muissa Keski-Amerikan maissa.

Hondurasissa on viime vuosina hyväksytty noin 800 kaivoshanketta ja 123 vesivoimalaa. Ainakin 127 niitä vastustanutta aktivistia on tapettu. Joukkoon kuuluu Berta Cáceres, jonka kuolema keväällä 2016 sai suomalaisen Finnfundin vetäytymään Agua Zarcan patohankkeesta.

Keski-Amerikan kaivostoiminnan vastainen allianssi kokoontui huhtikuun lopulla Guatemalan pääkaupungissa. Suurin valituksen aihe on kaikkialla se, etteivät viranomaiset kuule asukkaita myöntäessään toimilupia alueelle. Kuulemista edellyttää muun muassa Kansainvälisen työjärjestön ILOn alkuperäiskansoja koskeva sopimus.

Asukkaat ovat ryhtyneet itse järjestämään paikallisia kansankokouksia, joissa mielipiteensä voi ilmaista kättä nostamalla.

El Salvadorin kielto kumoon?

”Valtaenemmistö oli vastaan kysyttäessä, haluavatko asukkaat vesivoimaloita jokiimme”, Cirilo Acabal Osorio, 69, kertoo. Hänen kotiseudullaan Luoteis-Guatemalan Quichessa intiaanien vastarinta on torjunut vesivoimahankkeen kahdeksassa kylässä.

Hondurasissa kansankokouksia on pidetty yli 40 ja kaikki ovat torjuneet ehdotetut hankkeet, mutta viranomaiset jättävät asukkaiden näkemykset omaan arvoonsa, Pedro Landa jesuiittojen perustamasta Eric-kansalaisjärjestöstä kertoo.

El Salvadorin parlamentti hyväksyi reilu vuosi sitten historiallisen päätöksen, joka kieltää kaivostoiminnan. Sen salliminen uudelleen on kuitenkin noussut keskusteluun oikeiston saatua enemmistön parlamenttiin tämän vuoden maaliskuussa.

aktivismikansalaisyhteiskuntayhtiötympäristö Keski-AmerikkaGuatemala Suomen IPS

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Ahmed Hadji sohvalla Kirkon Ulkomaanavun tiloissa

Ugandalainen Ahmed Hadji selvisi hengissä terrori-iskusta ja ryhtyi ehkäisemään radikalisoitumista – ”Monella ei ole uskonnosta riittävästi tietoa”

Ääriliike al-Shabaab houkuttelee nuoria Ugandassa, jossa on maailman nuorimpiin kuuluva väestö ja vain vähän työpaikkoja. Nuorisojärjestöä johtavan Ahmed Hadjin mukaan nuoret tarvitsevat töitä ja tarkoituksen elämälleen. Valtio näkee nuoret kuitenkin uhkana.
Riisipelto ylhäältä kuvattuna

Miten maailman nälkä voitetaan?

Nälkäongelman tarkastelu vain tuotannon tai ruuan jakautumisen näkökulmasta ei riitä. Vauraiden maiden pitäisi ajaa oikeudenmukaisempaa ruoka-, kauppa- ja kehityspolitiikkaa ja tukea kestävämpää yhteiskuntakehitystä, kirjoittaa tutkija Ville Lähde.
Ehkäisypillereitä

Ympäristö- ja seksuaaliterveysjärjestöt aloittivat yhteisen kampanjan väestönkasvun hillitsemiseksi ja luonnon suojelemiseksi

Jos syntyvyys saadaan vähenemään 0,5:llä, vuonna 2050 väkeä voi olla melkein miljardi ennustettua vähemmän, sanovat ympäristö- ja lisääntymisterveysjärjestöt.
Kädet repimässä lehtiä kattilaan

Ennuste: 41 miljoonaa ihmistä kärsii pian ruokapulasta eteläisessä Afrikassa

Muun muassa surkean sadekauden takia haavoittuvimmassa asemassa olevat kotitaloudet käyttävät tämän vuoden sadon 0–3 kuukaudessa, kun keskiarvo on 3–5 kuukautta, varoittaa eteläisen Afrikan maiden yhteistyöjärjestö.

Tuoreimmat

Ympäristö- ja seksuaaliterveysjärjestöt aloittivat yhteisen kampanjan väestönkasvun hillitsemiseksi ja luonnon suojelemiseksi
Ennuste: 41 miljoonaa ihmistä kärsii pian ruokapulasta eteläisessä Afrikassa
Raportti: Köyhyys vaihtelee jopa kotitalouksien sisällä – ”Perinteinen käsitys köyhyydestä on vanhentunut”
Yli neljäsosa afrikkalaisista on joutunut maksamaan lahjuksen saadakseen julkisia palveluita – Köyhät maksavat rikkaita useammin, paljastaa kysely
YK:n ihmisoikeusasiantuntijat vaativat Intiaa estämään alkuperäiskansojen häädöt
Ugandalainen Ahmed Hadji selvisi hengissä terrori-iskusta ja ryhtyi ehkäisemään radikalisoitumista – ”Monella ei ole uskonnosta riittävästi tietoa”
Monsuunisateet vaurioittaneet tuhansia asumuksia Bangladeshin rohingya-pakolaisten leireillä – Lisää sateita on luvassa
Jemenissä on havaittu koleratartuntoja tänä vuonna enemmän kuin koko viime vuonna yhteensä – ”Voimme vain yrittää pitää lapset hengissä niin pitkään kuin mahdollista”
Kansainvälinen sotarikostuomioistuin totesi Kongossa toimineen sotapäällikön syylliseksi 18 rikokseen – HRW: ”Jopa ne, jotka luulevat olevansa koskemattomia, voivat joutua tilille”
Käsienpesuvesi loppuu Ugandan kouluissa usein kesken – Suomalais-ugandalainen projekti ratkoo ongelmaa ”elefanttihanan” avulla