Kääntyvätkö rikkaat maat rokotepatenteista luopumisen kannalle? – Yhdysvallat ilmoitti kannattavansa patenttivapautusta, nyt EU:lta vaaditaan samaa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Kääntyvätkö rikkaat maat rokotepatenteista luopumisen kannalle? – Yhdysvallat ilmoitti kannattavansa patenttivapautusta, nyt EU:lta vaaditaan samaa

Matalan tulotason maat ovat saaneet 0,3 prosenttia koronarokotteista. Rikkaat maat ovat vastustaneet rokotepatenteista luopumista, mutta Yhdysvaltain yllättävä mielenmuutos voi muuttaa tilanteen.

Lähikuva rokotteen antamisesta käsivarteen.

Rikkaat maat ovat haalineet suurimman osan koronarokotteista itselleen, mutta mikäli patenttivapautuksesta päästään sopuun, tilanne voi muuttua. Kuva: Philip Roeder / CC BY 2.0.

Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin hallinnon keskiviikkoinen ilmoitus, jonka mukaan maa kannattaa koronarokotteisiin liittyvistä patenteista luopumista pandemian nujertamiseksi, on saanut asiantuntijoilta ja kansalaisjärjestöiltä kiitosta. Nyt samanlaista päätöstä toivotaan myös EU:lta.

”Tätä päätöstä maailma on kaivannut. Tukemalla koronarokotteiden tekijänoikeussuojasta luopumista Bidenin hallinto voi lisätä globaalia rokotteiden saatavuutta ja antaa pandemialle kuoliniskun. Näin tehdessään hallinto on osoittanut voivansa kuunnella yli sadan maan, WHO:n, entisten johtajien, kansanterveysasiantuntijoiden, nobelistien ja aktivistien ääntä”, tviittasi järjestöjen rokoteallianssi People’s Vaccine Alliance eilen.

Rokotepatenteista neuvotellaan Maailman kauppajärjestön (WTO) kokouksissa. Intia ja Etelä-Afrikka ehdottivat niistä luopumista jo viime syksynä. Samantyyppistä patenteista luopumista käytettiin aikoinaan myös hiv-epidemian huippuvuosina 2000-luvun alussa.

Rikkaat maat, myös EU ja sen mukana Suomi, ovat kuitenkin vastustaneet koronarokotteiden patenteista luopumista, samoin lääkeyhtiöt. Yhdysvaltain suunnanmuutos oli siis yllätys.

”Nyt kun Yhdysvallat on näyttänyt asiassa johtajuutta, on myös EU:n korkea aika ryhtyä toimiin. Tähän asti EU on estänyt patenteista poikkeuksen hyväksyntää WTO:ssa, samalla kun pandemia jatkuu monessa maassa”, toteaa Linda Konate, Lääkärit ilman rajoja -järjestön (MSF) Suomen toiminnanjohtaja järjestön tiedotteessa.

Yhdysvaltain ilmoituksen jälkeen EU ilmoittikin eilen olevansa valmis keskustelemaan asiasta. Myös esimerkiksi Venäjä, Australia ja Uusi-Seelanti näyttivät vihreää valoa patenteista luopumiselle.

MSF ja muut kansalaisjärjestöt ovat vaatineet jo pitkään koronarokotteiden patenteista luopumista. Syynä on etenkin rokotteiden epätasainen jakautuminen. Tähän mennessä matalan tulotason maat ovat saaneet ainoastaan 0,3 prosenttia koronarokotteista. Samaan aikaan Yhdysvallat on varmistanut itselleen niin paljon rokotteita, että koko väestönsä rokottamisen jälkeen sille jää vielä puoli miljardia ylimääräistä rokotetta, MSF muistuttaa.

Yhdysvallat on rokottanut noin 44 prosenttia väestöstään, mutta esimerkiksi Intiassa, jossa terveydenhuoltojärjestelmä on romahtamispisteessä, vasta 9,4 prosenttia ihmisistä on rokotettu.

Afrikan maissa keskimäärin alle prosentti väestöstä on saanut rokotteen. Maailman terveysjärjestön (WHO) Afrikan osaston johtajan Matshidiso Moetin mukaan patenteista luopuminen voikin tarkoittaa maanosalle totaalista muutosta.

”Se vapauttaisi miljoonia annoksia lisää ja pelastaisi lukemattomia ihmishenkiä. -- Toivomme, että neuvottelut saadaan pian käytyä, jotta voimme lisätä turvallisten ja tehokkaiden rokotteiden valmistusta ja käyttöönottoa”, hän sanoo WHO:n tiedotteessa.

Välitöntä helpotusta rokotepulaan ei silti ole luvassa. Uutistoimisto Reutersin analyysin mukaan neuvotteluissa kestää luultavasti ainakin pari kuukautta ja todennäköisesti tuloksena on paljon kapea-alaisempi patenttivapautus kuin Intia ja Etelä-Afrikka alun perin ehdottivat.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia