Uutiset Koronaviruspandemia

Lääkeyhtiöiden patenteista koronalääkkeisiin halutaan luopua pandemian ajaksi – Sama tehtiin aids-epidemian huippuvuosina, ja miljoonia ihmishenkiä pelastui

99 maata tukee Intian ja Etelä-Afrikan ehdotusta, joka vaatii muutoksia Maailman kauppajärjestön sopimukseen. Rikkaat maat ja lääkeyhtiöt eivät ole innostuneet.
Maskeilla suojautuneita ihmisiä torilla.
Kehitysmaiden pelätään jäävän ilman koronalääkkeitä ja -rokotteita lääkeyhtiöiden patenttioikeuksien takia. Kuvassa Kalerwen torin asiakkaita Ugandassa toukokuussa 2020. (Kuva: Yasin Nsubuga / International Labour Organization, RUDMEC / CC BY-NC-ND 2.0)

Maailman kauppajärjestössä keskustellaan tällä viikolla siitä, pitäisikö koronaviruslääkkeisiin, -rokotteisiin ja muuhun teknologiaan liittyvistä patenteista luopua väliaikaisesti, jotta potilaat myös köyhimmissä maissa saisivat helpommin lääkkeitä ja rokotteita.

Intia ja Etelä-Afrikka ehdottivat lokakuussa WTO:lle poikkeusta sen voimassa oleviin, immateriaalioikeuksia koskeviin sääntöihin. Poikkeuksen turvin maat saisivat jättää myöntämättä tai panematta täytäntöön patentteja ja muita immateriaalioikeuksia, jotka liittyvät koronalääkkeisiin, -rokotteisiin, -diagnostiikkaan ja muuhun teknologiaan. Sääntö olisi voimassa koronapandemian ajan, kunnes laumaimmuniteetti saavutetaan.

Tähän mennessä 99 maata on asettunut kannattamaan ehdotusta, kertoo ehdotusta tukeva Lääkärit ilman rajoja -järjestö (MSF). Myös sadat muut järjestöt sekä YK:n hiv/aids-ohjelma UNAIDS tukevat sitä. Sen sijaan monia rikkaita maita ehdotus ei miellytä.

”Edes globaali pandemia ei pysäytä lääkeyhtiöiden normaalia liiketoimintatapaa, joten maiden pitää käyttää kaikkia saatavilla olevia välineitä sen varmistamiseksi, että koronaan liittyvät lääkkeet ovat saatavilla ja kohtuuhintaisia kaikille, jotka niitä tarvitsevat”, sanoo MSF:n lääkkeiden saatavuuskampanjan johtaja Sidney Wong tiedotteessa.

MSF:n mukaan koronapandemian ajalta on jo todisteita lääkeyhtiöiden kyseenalaisesta toiminnasta.

Esimerkiksi lääkeyhtiö Gileadilla on oikeudet yhteen ainoista lääkkeistä, joilla on todettu olevan mahdollista hyötyä koronan hoidossa, remdesiviriin. Se on saanut 70 miljoonaa dollaria julkista rahoitusta lääkkeen kehittämiseksi mutta on silti hinnoitellut lääkkeen 2 340 dollariin viiden päivän hoitojaksoa kohti, vaikka tutkimusten mukaan kustannukset voisivat olla alle yhdeksän dollaria. Samalla se on neuvotellut lisenssit niin, että puolet maailman väestöstä ei voi saada lääkettä, MSF kritisoi lokakuussa. Myös muita lääkkeitä on jo patentoitu useissa maissa.

MSF pelkää saman ongelman pätevän myös koronarokotteiden saatavuuteen, sillä kehitysmaiden on ollut vaikea saada käyttöönsä myös muita uusia rokotteita, kuten hpv-rokotetta.

Lääkkeiden immateriaalioikeuksista säädetään WTO:n TRIPS-sopimuksessa. WTO:n sääntöjen mukaan sen velvoitteista voidaan kuitenkin poiketa poikkeusolosuhteissa. Intian ja Etelä-Afrikan ehdotuksen kannattajat ovat muistuttaneet, että näin tehtiin myös vuonna 2001, kun aids-epidemia oli huipussaan.

Patenttien myöntämisen ja toimeenpanon keskeyttämisen ansiosta ihmiset kehitysmaissa saivat halpoja geneerisiä aids-lääkkeitä ja miljoonien henki pelastui.

Koronapandemian aikana osa rokotevalmistajista on ilmoittanut joustoista immateriaalioikeuksiinsa, mutta pääosin lääkeyhtiöt ovat olleet nihkeitä kannattamaan muutosta. Ne eivät ole myöskään lähteneet mukaan Maailman terveysjärjestön rokotepooliin jakamaan tietojaan rokotteista.

Myöskään monet vauraat maat, kuten Yhdysvallat, Iso-Britannia, Japani, Kanada, Brasilia, Australia, Norja, Sveitsi ja EU eivät ole osoittaneet tukeaan ehdotukselle.
 
”Hallitusten pitää kysyä itseltään, millä puolella historiaa ne tahtovat olla, kun kirjat tästä pandemiasta kirjoitetaan”, Wong sanoo.

TRIPS-neuvosto on keskustellut asiasta lokakuussa, ja tällä viikolla on määrä käydä uusia keskusteluja. Jotta muutos tulisi voimaan, tarvitaan kolmen neljäsosan äänten enemmistö WTO:n yleisneuvostossa.

Koronaviruspandemia talousyhtiötterveyssairaus/lääkintä Lääkärit Ilman Rajoja

Lue myös

Naisia ja lapsia torilla myymässä mangoja ja kookospähkinöitä.

Epäluottamus ruokkii rokotekielteisyyttä Papua-Uudessa-Guineassa

Rokotteista kieltäytyminen johtuu kulttuurisesta ja uskonnollisesta vastustuksesta, virheellisestä informaatiosta ja sosiaalisen median ruokkimista salaliittoteorioista. Taistelua koronavirusta vastaan vaikeuttaa lisäksi terveydenhuollon henkilöstön rokotevastaisuus.
Kuwaitilaiset vapaaehtoiset valmistavat taikinaa.

Nälkä kasvanut dramaattisesti koronapandemian vuoksi – YK:n tavoite poistaa nälänhätä 2030 mennessä uhkaa vesittyä

Nälänhätä ja aliravitsemus on kasvanut jyrkimmin Afrikassa, jossa joka viides oli aliravittu. Koronapandemian lisäksi nälkää ovat kasvattaneet konfliktit ja ilmastonmuutos. Aliravitsemus johtuu myös terveellisen ruoan kalleudesta.
Nainen istumassa puolilähikuvassa.

Rikkaat maat haalivat leijonanosan koronarokotteista ja suojelevat samalla lääkeyhtiöidensä voittoja – Siinä ei ole mitään järkeä, sanoo taloustieteen professori Jayati Ghosh

Massachusettsin yliopiston taloustieteen professori Jayati Ghosh on seurannut, kuinka rikkaat valtiot ovat haalineet suurimman osan koronarokotteista itselleen samalla, kun köyhät maat ovat jääneet suurelta osin ilman. Hänen mielestään patentit pitäisi vapauttaa ja rokotteisiin liittyvää tietotaitoa ja teknologiaa jakaa, jotta rokotteita riittäisi kaikille.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Juho Kahranaho seisoo palestiinalaisen rakennuksen edessä ja katsoo kameraan.

Ensiapua ja traumatyön ohjausta – Juho Kahranaho kertoo, millaista SPR:n avustuslääkärin työ on Länsirannalla

Juho Kahranahon oli tarkoitus lähteä hoitamaan koronapotilaita kenttäsairaalaan Palestiinan Länsirannalle, mutta päätyikin pelastamaan suuhun ammutun miehen hengen ja kouluttamaan paikallisia traumatyössä.
Etiopialainen koululainen piirtää härkää kouluvihkoonsa.

Unicef: Koulusulut ovat lisänneet teiniraskauksia ja lapsiavioliittoja kehitysmaissa

Kouluja on ollut suljettuina pitkiä aikoja kehitysmaissa koronapandemian vuoksi. Tämä on lisännyt muun muassa teiniraskauksien, lapsiavioliittojen ja lapsiin kohdistuvan väkivallan määrää.
Intialaisia naisia kadulla selin kameraan. Naisilla on värikkäät huivit päässä.

Äärihindut häiriköivät Intian musliminaisia naishuutokaupoilla sosiaalisessa mediassa

Sosiaaliseen mediaan on perustettu muun muassa tilejä, joilla jaetaan netistä haettuja musliminaisten kuvia ja huutokaupataan heitä luvatta. Tarkoituksena on vaientaa musliminaiset, jotka eivät alistu äärihindujen ylivaltaan.
Vihanneksia ruokakaupan hyllyllä.

Kiertomaatalous on tehokasta ja kestävää - ”Viljelyn ja karjankasvattamisen yhdistäminen on esimerkki kestävästä ruuantuotannosta”

Karjan lanta kasvattaa satoa ja kasvien jäämät ruokkivat eläimiä sekä parantavat niiden tuotantoa. Aidosti kierrättävänä karjankasvatuksen ja viljelyn yhdistäminen lisäävät myös maatalouden tehokkuutta.
Nainen nojaa otsan käteensä ja istuu penkillä odottamassa terveyskeskuksen oven suulla.

Konflikti jälleen kiihtynyt Etiopian Tigrayssa – Taisteluita pakolaisleireillä ja aktivistien pidätyksiä

Marraskuussa alkanut konflikti on aiheuttanut valtavasti kärsimystä siviileille. YK on vedonnut konfliktin osapuoliin, että siviilit ja pakolaiset jätettäisiin rauhaan.