Uutiset Koronaviruspandemia

Lääkeyhtiöiden patenteista koronalääkkeisiin halutaan luopua pandemian ajaksi – Sama tehtiin aids-epidemian huippuvuosina, ja miljoonia ihmishenkiä pelastui

99 maata tukee Intian ja Etelä-Afrikan ehdotusta, joka vaatii muutoksia Maailman kauppajärjestön sopimukseen. Rikkaat maat ja lääkeyhtiöt eivät ole innostuneet.
Maskeilla suojautuneita ihmisiä torilla.
Kehitysmaiden pelätään jäävän ilman koronalääkkeitä ja -rokotteita lääkeyhtiöiden patenttioikeuksien takia. Kuvassa Kalerwen torin asiakkaita Ugandassa toukokuussa 2020. (Kuva: Yasin Nsubuga / International Labour Organization, RUDMEC / CC BY-NC-ND 2.0)

Maailman kauppajärjestössä keskustellaan tällä viikolla siitä, pitäisikö koronaviruslääkkeisiin, -rokotteisiin ja muuhun teknologiaan liittyvistä patenteista luopua väliaikaisesti, jotta potilaat myös köyhimmissä maissa saisivat helpommin lääkkeitä ja rokotteita.

Intia ja Etelä-Afrikka ehdottivat lokakuussa WTO:lle poikkeusta sen voimassa oleviin, immateriaalioikeuksia koskeviin sääntöihin. Poikkeuksen turvin maat saisivat jättää myöntämättä tai panematta täytäntöön patentteja ja muita immateriaalioikeuksia, jotka liittyvät koronalääkkeisiin, -rokotteisiin, -diagnostiikkaan ja muuhun teknologiaan. Sääntö olisi voimassa koronapandemian ajan, kunnes laumaimmuniteetti saavutetaan.

Tähän mennessä 99 maata on asettunut kannattamaan ehdotusta, kertoo ehdotusta tukeva Lääkärit ilman rajoja -järjestö (MSF). Myös sadat muut järjestöt sekä YK:n hiv/aids-ohjelma UNAIDS tukevat sitä. Sen sijaan monia rikkaita maita ehdotus ei miellytä.

”Edes globaali pandemia ei pysäytä lääkeyhtiöiden normaalia liiketoimintatapaa, joten maiden pitää käyttää kaikkia saatavilla olevia välineitä sen varmistamiseksi, että koronaan liittyvät lääkkeet ovat saatavilla ja kohtuuhintaisia kaikille, jotka niitä tarvitsevat”, sanoo MSF:n lääkkeiden saatavuuskampanjan johtaja Sidney Wong tiedotteessa.

MSF:n mukaan koronapandemian ajalta on jo todisteita lääkeyhtiöiden kyseenalaisesta toiminnasta.

Esimerkiksi lääkeyhtiö Gileadilla on oikeudet yhteen ainoista lääkkeistä, joilla on todettu olevan mahdollista hyötyä koronan hoidossa, remdesiviriin. Se on saanut 70 miljoonaa dollaria julkista rahoitusta lääkkeen kehittämiseksi mutta on silti hinnoitellut lääkkeen 2 340 dollariin viiden päivän hoitojaksoa kohti, vaikka tutkimusten mukaan kustannukset voisivat olla alle yhdeksän dollaria. Samalla se on neuvotellut lisenssit niin, että puolet maailman väestöstä ei voi saada lääkettä, MSF kritisoi lokakuussa. Myös muita lääkkeitä on jo patentoitu useissa maissa.

MSF pelkää saman ongelman pätevän myös koronarokotteiden saatavuuteen, sillä kehitysmaiden on ollut vaikea saada käyttöönsä myös muita uusia rokotteita, kuten hpv-rokotetta.

Lääkkeiden immateriaalioikeuksista säädetään WTO:n TRIPS-sopimuksessa. WTO:n sääntöjen mukaan sen velvoitteista voidaan kuitenkin poiketa poikkeusolosuhteissa. Intian ja Etelä-Afrikan ehdotuksen kannattajat ovat muistuttaneet, että näin tehtiin myös vuonna 2001, kun aids-epidemia oli huipussaan.

Patenttien myöntämisen ja toimeenpanon keskeyttämisen ansiosta ihmiset kehitysmaissa saivat halpoja geneerisiä aids-lääkkeitä ja miljoonien henki pelastui.

Koronapandemian aikana osa rokotevalmistajista on ilmoittanut joustoista immateriaalioikeuksiinsa, mutta pääosin lääkeyhtiöt ovat olleet nihkeitä kannattamaan muutosta. Ne eivät ole myöskään lähteneet mukaan Maailman terveysjärjestön rokotepooliin jakamaan tietojaan rokotteista.

Myöskään monet vauraat maat, kuten Yhdysvallat, Iso-Britannia, Japani, Kanada, Brasilia, Australia, Norja, Sveitsi ja EU eivät ole osoittaneet tukeaan ehdotukselle.
 
”Hallitusten pitää kysyä itseltään, millä puolella historiaa ne tahtovat olla, kun kirjat tästä pandemiasta kirjoitetaan”, Wong sanoo.

TRIPS-neuvosto on keskustellut asiasta lokakuussa, ja tällä viikolla on määrä käydä uusia keskusteluja. Jotta muutos tulisi voimaan, tarvitaan kolmen neljäsosan äänten enemmistö WTO:n yleisneuvostossa.

Koronaviruspandemia talousyhtiötterveyssairaus/lääkintä Lääkärit Ilman Rajoja

Lue myös

Kaksi patsasta, joille on laitettu kasvomaski.

Korona murjoo ihmisoikeuksia, demokratiaa ja vapaata kansalaisyhteiskuntaa – Korjausliikkeen aika on nyt

Poikkeustilaa on käytetty maailmalla hyvin kärkkäästi kitkemään demokraattista osallistumista ja vaientamaan kriittisiä ääniä, kirjoittaa Fingon kansalaisyhteiskunnan ja edunvalvonnan asiantuntija Pauliina Savola.
Rakennuksia meren rannalla.

Maailman ruokajärjestö pelkää maailmanlaajuista ruokakriisiä – Yksi eniten kärsineistä pienistä valtioista on Saint Lucia

Miljoonat matkailualan työntekijät ovat leipäjonossa Saint Lucian saarivaltiossa. Maailman ruokaohjelma on käyttänyt vuonna 2020 humanitaariseen apuun yhteensä jo yli 6,7 miljardia euroa ympäri maailman, mutta järjestön johtaja johtaja David Beasley arvioi, että ensi vuodelle se tarvitsee kaksinkertaisen summan.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Nainen puolilähikuvassa, taustalla rakennus.

”Meidänkin kärsivällisyydellämme on rajansa” – Länsi-Saharan konfliktiin ei näy ratkaisua

Marokon armeija ja Länsi-Saharan itsenäisyysliike Polisario ovat ottaneet yhteen Guergueratin raja-alueella, ja nyt alueella pelätään konfliktin eskaloitumista. ”Meille ei ole ollut rauhasta mitään hyötyä”, sanoo Polisarion Suomen edustaja Baida Embarec Rahal.
Nuori mies pellolla.

Raportti: Rypäleaseiden uhrimäärä on vähentynyt, mutta uudet käyttötapaukset aiheuttavat huolta

Rypäleaseilla on yhä vähemmän uhreja, mutta kokonaan niiden käyttöä ei ole saatu kitkettyä eikä jäänteitä raivattua. Kansainvälistä rypäleasesopimusta seuraava koalitio on huolissaan myös rypäleaseiden käytöstä esimerkiksi Vuoristo-Karabahin konfliktissa.
Kultahippuja kämmenellä.

Kultaa ja timantteja louhitaan vaarallisissa oloissa – Raportti: Suuret koruyhtiöt eivät voi vakuuttaa kuluttajille, etteikö niiden tuotteiden taustalla olisi ihmisoikeusloukkauksia

Useimmat suuret koruyhtiöt eivät seuraa kaivosten olosuhteita eivätkä toimi työntekijöiden oikeuksien parantamiseksi. Moni on kuitenkin parantanut vastuullisuuttaan parin viime vuoden aikana, sanoo ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch.
YK:n ihmisoikeusvaltuutettu Michelle Bachelet

Etiopian Tigrayn alueen siviilien ahdinko syvenee – Konflikti estää avun toimittamisen, ja suurin osa jo valmiiksi ruoka-avusta riippuvaisista ei ole saanut annoksiaan

Jo ennen konfliktia noin 600 000 ihmistä tarvitsi ruoka-apua. Suurin osa heistä ei ole saanut marraskuun ruoka-annoksiaan. Avustusjärjestöt pelkäävät aliravitsemuksen kasvua.
Oranssilla valaistu rakennus veden yli.

Naisiin kohdistuva väkivalta on pandemia, jota ei voi ohittaa

Naisiin kohdistuvaan väkivaltaan liittyvät tilastot kertoivat karusta todellisuudesta jo ennen koronapandemiaa. Kriisin myötä naisten ja tyttöjen ahdinko on kuitenkin syventynyt entisestään, kirjoittaa UN Women Suomen toiminnanjohtaja Jaana Hirsikangas.

Tuoreimmat

Raportti: Rypäleaseiden uhrimäärä on vähentynyt, mutta uudet käyttötapaukset aiheuttavat huolta
Kultaa ja timantteja louhitaan vaarallisissa oloissa – Raportti: Suuret koruyhtiöt eivät voi vakuuttaa kuluttajille, etteikö niiden tuotteiden taustalla olisi ihmisoikeusloukkauksia
Etiopian Tigrayn alueen siviilien ahdinko syvenee – Konflikti estää avun toimittamisen, ja suurin osa jo valmiiksi ruoka-avusta riippuvaisista ei ole saanut annoksiaan
”Meidänkin kärsivällisyydellämme on rajansa” – Länsi-Saharan konfliktiin ei näy ratkaisua
Suomen isännöimässä konferenssissa luvattiin Afganistanille 3,3 miljardin dollarin tuki ensi vuodeksi – Summa on aiempaa pienempi, ja maalta vaaditaan tiukkojen ehtojen noudattamista
Koronavirus on hidastanut pakolaisten vastaanottamista ympäri maailman – Normaalivuosinakin vain murto-osa saa uuden kotimaan
Raportti: Järjestötoiminta on yhä ammattimaisempaa, eikä se ole pelkästään hyvä asia – ”Liiallinen riippuvuus rahoittajista voi murentaa järjestöjen kykyä haastaa”, sanoo tutkija
Maailman ruokajärjestö pelkää maailmanlaajuista ruokakriisiä – Yksi eniten kärsineistä pienistä valtioista on Saint Lucia
Raportti: Lapsiin kohdistui viime vuonna konflikteissa ennätysmäärä rikkomuksia – ”Voi hyvällä syyllä kysyä, onko maailma lakannut välittämästä”
Chilessä on valtava uusiutuvan energian potentiaali, mutta monet tavalliset kansalaiset eivät ole päässeet vielä hyötymään

Luetuimmat

Massiivista Afganistan-konferenssia isännöivä Suomi aikoo asettaa maan kehitysavulle tiukat ehdot – ”Emme tule tukemaan 1990-luvun kaltaista emiraattia”
Myanmarin yli 70 vuotta kestänyt sisällissota on yksi maailman pisimpään jatkuneista konflikteista – Aung San Suu Kyin aika on merkinnyt takapakkia rauhanneuvotteluille
Suomalaisjärjestöiltä yhteisjulistus päästövähennysten puolesta
Aiempaa harvempi suomalainen uskoo kehitysyhteistyöhön – Koronapandemia pudotti kehitysmaat uutisotsikoista, ja se voi heijastua asenteisiin
Selvitys: Yhdysvaltain kristilliset konservatiivijärjestöt pumppaavat rahaa naisten ja sateenkaarivähemmistöjen oikeuksien vastaiseen kampanjointiin Euroopassa
”Meidänkin kärsivällisyydellämme on rajansa” – Länsi-Saharan konfliktiin ei näy ratkaisua
Avunantajat käyttävät yhä enemmän rahaa itseensä, selviää tuoreesta raportista – Taustalla koronapandemia mutta myös ”apunationalismi”
Perinteisiin viljalajeihin palaaminen voisi parantaa ruokaturvaa monissa maissa – Zimbabwessa osa viljelijöistä on siirtynyt maissista durraan ja hirssiin
Tansanian populistinen presidentti John Magufuli sai toisen kauden – Tarkkailijoiden mukaan vaaleissa oli ”pelon ilmapiiri”
Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija