Joka kolmas lapsimorsian on intialainen | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Joka kolmas lapsimorsian on intialainen

Vaikka laki kieltääkin perinteen, vanhemmat naittavat edelleen tyttöjään turvallisuussyistä, kirjoittaa Neeta Lal.

(IPS) -- Basanti Rani, talonpojan vaimo Pohjois-Intiasta, otti 15-vuotiaan tyttärensä pois koulusta naittaakseen tämän 40-vuotiaalle miehelle.

"Kun raiskaukset ja seksuaalinen väkivalta vain yltyvät, on järkevää järjestää tyttö avioon ennen kuin mitään pahaa ehtii tapahtua. Kuka hänet sen jälkeen huolisi", äiti pohtii.

Ajattelutapa on yleinen 1,2 miljardin asukkaan Intiassa, ja siksi maassa elää kolmannes kaikista lapsimorsiamista. YK:n lastenrahaston Unicefin mukaan maailmassa on elossa 700 miljoonaa alaikäisenä avioon joutunutta naista.

Elämän tarkoitus

Intian 20–49-vuotiaista naisista 27 prosenttia kertoo avioituneensa alle 15-vuotiaana.

Patriarkaalisen näkemyksen mukaan tyttöjen elämän tarkoitus on mennä naimisiin ja hankkia lapsia, sanoo Sonvi A. Khanna, joka on osallistunut Unicefin raportointiin Dasra-järjestön kautta.

Hän vahvistaa, että tyttöihin kohdistuva väkivalta yllyttää vanhempia naittamaan nämä puberteetti-iässä. Intian poliisin tietoon tuli viime vuonna yli 300 000 naisiin kohdistunutta rikosta, mikä on yli 50 000 edellisvuotista enemmän.

Joukossa on raiskauksia, sieppauksia, seksuaalista häirintää, ihmiskauppaa, ahdistelua sekä lähiomaisten julmuutta. Joissakin tapauksissa puolison tai tämän suvun myötäjäisvaatimukset ajoivat naisen itsemurhaan.

Laki kieltää

Jos nykysuuntaus jatkuu, niin vuosina 2005–2008 syntyneistä intialaistytöistä 28 miljoonaa saattaa päätyä lapsimorsiameksi seuraavien 15 vuoden aikana, Dasra arvioi.

Vuonna 2006 hyväksytty laki kieltää naimisiinmenon alle 18-vuotiailta tytöiltä ja alle 21-vuotiailta pojilta. Alaikäisen tytön naivaa miestä uhkaa kahden vuoden vankeus tai 1 500 euron sakko.

Laki mahdollistaa lapsiavioliiton purkamisen, jos vaimo tai mies anoo sitä kahden vuoden kuluessa täysi-ikäistymisestään.

Ensimmäinen liitto mitätöitiin viime vuonna 18 vuotta täyttäneen Laxmi Sargaran anomuksesta. Tyttö naitettiin salaa vanhemmiltaan yksivuotiaana, mutta liittoa ei koskaan ehditty panna täytäntöön.

Pelko ja lahjonta

Lapsiliitot kieltävän lain toimeenpanoa vaikeuttaa se, ettei niistä ilmoiteta viranomaisille rangaistuksen pelossa. Viime vuonna tapauksia tuli ilmi vain 222 ja edellisvuonna 169, joista 40 johti tuomioon.

Khannan mukaan hiljaisuutta vahvistaa lapsiliittoihin kytkeytyvä lahjuskulttuuri, jossa poliisi on usein mukana.

Kansalaisjärjestöjen mielestä lapsiavioliittoja torjutaan parhaiten järjestämällä tytöille koulutusta ja työpaikkoja.

Vuoden 2011 väestönlaskennan mukaan intialaisista osaa lukea 74 prosenttia. Miehillä osuus on 82 ja naisilla 65 prosenttia.

Kehityksen jarru

Lapsiavioliitot estävät Intiaa saavuttamasta YK:n asettamia vuosituhannen kehitystavoitteita määräajassa, joka umpeutuu vuoden 2015 lopussa.

Alaikäiset äidit kärsivät usein anemiasta, mikä tuottaa alipainoisia ja heikosti ravittuja vauvoja.

Alle 15-vuotiaiden synnyttäjien äitiyskuolleisuus on viisi kertaa suurempi kuin 20 täyttäneiden.

Intiassa menehtyi 212 äitiä 100 000:ta elävänä syntynyttä lasta kohden vuosina 2007–2009. Kaudella 2007–2009 määrä oli enää 178, mutta se jää kauas vuodelle 2015 asetetusta tavoitteesta, joka on 103.

Alle viisivuotiaiden kuolleisuus on lähes puolittunut vuodesta 1990. Ennakoidaan, että vuonna 2015 enää 70 lasta kuolee tuhatta elävänä syntynyttä kohden, mutta tavoiteltu määrä on 42.

Suurin kuolleisuusriski Intian lapsilla on ensimmäisenä elinvuonna. Keskimäärin yksi vauva 24:stä menehtyy, maaseudulla yksi 22:sta. (IPS)

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia