Joka kolmas lapsimorsian on intialainen | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Joka kolmas lapsimorsian on intialainen

Vaikka laki kieltääkin perinteen, vanhemmat naittavat edelleen tyttöjään turvallisuussyistä, kirjoittaa Neeta Lal.

(Kuva: Salonee Pareek / cc 2.0)

(IPS) -- Basanti Rani, talonpojan vaimo Pohjois-Intiasta, otti 15-vuotiaan tyttärensä pois koulusta naittaakseen tämän 40-vuotiaalle miehelle.

"Kun raiskaukset ja seksuaalinen väkivalta vain yltyvät, on järkevää järjestää tyttö avioon ennen kuin mitään pahaa ehtii tapahtua. Kuka hänet sen jälkeen huolisi", äiti pohtii.

Ajattelutapa on yleinen 1,2 miljardin asukkaan Intiassa, ja siksi maassa elää kolmannes kaikista lapsimorsiamista. YK:n lastenrahaston Unicefin mukaan maailmassa on elossa 700 miljoonaa alaikäisenä avioon joutunutta naista.

Elämän tarkoitus

Intian 20–49-vuotiaista naisista 27 prosenttia kertoo avioituneensa alle 15-vuotiaana.

Patriarkaalisen näkemyksen mukaan tyttöjen elämän tarkoitus on mennä naimisiin ja hankkia lapsia, sanoo Sonvi A. Khanna, joka on osallistunut Unicefin raportointiin Dasra-järjestön kautta.

Hän vahvistaa, että tyttöihin kohdistuva väkivalta yllyttää vanhempia naittamaan nämä puberteetti-iässä. Intian poliisin tietoon tuli viime vuonna yli 300 000 naisiin kohdistunutta rikosta, mikä on yli 50 000 edellisvuotista enemmän.

Joukossa on raiskauksia, sieppauksia, seksuaalista häirintää, ihmiskauppaa, ahdistelua sekä lähiomaisten julmuutta. Joissakin tapauksissa puolison tai tämän suvun myötäjäisvaatimukset ajoivat naisen itsemurhaan.

Laki kieltää

Jos nykysuuntaus jatkuu, niin vuosina 2005–2008 syntyneistä intialaistytöistä 28 miljoonaa saattaa päätyä lapsimorsiameksi seuraavien 15 vuoden aikana, Dasra arvioi.

Vuonna 2006 hyväksytty laki kieltää naimisiinmenon alle 18-vuotiailta tytöiltä ja alle 21-vuotiailta pojilta. Alaikäisen tytön naivaa miestä uhkaa kahden vuoden vankeus tai 1 500 euron sakko.

Laki mahdollistaa lapsiavioliiton purkamisen, jos vaimo tai mies anoo sitä kahden vuoden kuluessa täysi-ikäistymisestään.

Ensimmäinen liitto mitätöitiin viime vuonna 18 vuotta täyttäneen Laxmi Sargaran anomuksesta. Tyttö naitettiin salaa vanhemmiltaan yksivuotiaana, mutta liittoa ei koskaan ehditty panna täytäntöön.

Pelko ja lahjonta

Lapsiliitot kieltävän lain toimeenpanoa vaikeuttaa se, ettei niistä ilmoiteta viranomaisille rangaistuksen pelossa. Viime vuonna tapauksia tuli ilmi vain 222 ja edellisvuonna 169, joista 40 johti tuomioon.

Khannan mukaan hiljaisuutta vahvistaa lapsiliittoihin kytkeytyvä lahjuskulttuuri, jossa poliisi on usein mukana.

Kansalaisjärjestöjen mielestä lapsiavioliittoja torjutaan parhaiten järjestämällä tytöille koulutusta ja työpaikkoja.

Vuoden 2011 väestönlaskennan mukaan intialaisista osaa lukea 74 prosenttia. Miehillä osuus on 82 ja naisilla 65 prosenttia.

Lisää uusi kommentti