Jemenin kriisi koettelee siviilejä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Jemenin kriisi koettelee siviilejä

Saudijoukkojen ilmaiskut ovat jälleen tappaneet siviilejä ja tärkeän satama-alueen pommitukset hidastavat avun perille menoa.

Jemenissä on viime viikonloppuna jälleen kuollut ainakin 65 siviiliä saudijoukkojen ilmaiskuissa Taizin kaupungissa, raportoi Lääkärit ilman rajoja -järjestö.

Viime viikon Hodeidah-sataman pommitus on heikentänyt puolestaan avun perillemenoa. Jopa 21 miljoonaa ihmistä tarvitsee apua ja 13 miljoonalla ei ole riittävästi ruokaa tarjolla, raportoi Oxfam.

Keväällä kärjistynyt kriisi on koetellut erityisesti siviilejä. Saudi-Arabian johtama liittouma alkoi maaliskuussa pommittaa maassa vallan kaapanneita huthikapinallisia. Ilmaiskut ovat kuitenkin osuneet myös asutuille alueille, tappaen yhä enemmän siviilejä, kuten nyt Taizissa. Konflikti on vaatinut tähän mennessä noin 2000 siviilin hengen.

Ilmaiskujen lisäksi ihmisiä uhkaa nälänhätä, sillä ruoantuotannosta jopa 90 prosenttia on ollut tuontitavaraa. Oxfamin mukaan nyt vain 10-20 prosenttia apulähetyksistä pääsee Hodeidahn pommituksen vuoksi perille asti. Esimerkiksi YK:n humanitaarisen avun varastot paloivat pommituksessa täysin. Oxfam tuomitsee satamapommitukset jyrkästi, sillä niistä kärsivät eniten siviilit.

Ihmisoikeusjärjestöt vaativat YK:n ihmisoikeusneuvostoa kokoamaan komission, joka selvittää Jemenin sotarikokset. Vetoomukseen yhtyvät 22 järjestöä, Human Rights Watch mukaan lukien.

"Vain tutkimalla sotarikoksia, voi kansainvälinen yhteisö estää tulevia rikkomuksia ja auttaa uhreja vaatimaan oikeutta", sanoo Philippe Dam HRW:sta.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia