Uutiset Jemenin konflikti

Jemenin kapinallisia syytetään ruoka-avun viemisestä – WFP uhkaa jäädyttää avun

Maailman ruokaohjelma sanoo, ettei se pysty toimimaan Jemenissä riippumattomasti huthikapinallisten toiminnan vuoksi. Järjestö jakaa kuukausittain apua kymmenelle miljoonalle ihmiselle.
WFP:n pääjohtaja David Beasley istuu pöydän ääressä
WFP:n pääjohtaja David Beasley puhui tällä viikolla YK:n turvallisuusneuvostolle. (Kuva: Evan Schneider / UN Photo)

Jemenin siviileille ruoka-apua toimittava Maailman ruokaohjelma (WFP) sanoo, että se saattaa jäädyttää avun toimittamisen, ellei se saa takeita siitä, että ruoka menee oikeaan osoitteeseen.

Järjestön pääjohtaja David Beasley kertoi tällä viikolla YK:n turvallisuusneuvostolle, että huthikapinallisten eli Ansar Allahin kontrolloimilla alueilla apua on päätynyt vääriin käsiin.

”En voi vakuuttaa, että kaikki apu menee niille, jotka tarvitsevat sitä eniten. Miksi? Koska emme saa toimia riippumattomasti. Ja koska apua viedään voitontavoittelun takia ja muissa tarkoituksissa.”

Beasley kertoi esimerkiksi, että maan pääkaupungissa Sana’assa monet avunsaajat kertoivat, etteivät olleet saaneet ruoka-apua, vaikka jakelulistoissa oli heidän peukalonjälkensä. Viimeisten parin kuukauden aikana on havaittu yli 30 väärinkäyttötapausta, hän kertoi.

Ongelmia on ollut myös avunsaajien rekisteröinnissä ja biometrisessä tunnistamisessa.

”Meillä on ongelmia myös välineiden kuljettamisessa, viisumin saamisessa henkilökunnalle sekä monissa muissakin asioissa”, hän kertoi.

Jemenin huthikapinalliset taistelevat maan hallitusta vastaan. Saudi-Arabian johtama liittouma on pommittanut hutheja keväästä 2015 alkaen. Liittoumaa on aiemmin syytetty ruoka-avun perillepääsyn estämisestä sekää myös ilmaiskuista siviilejä vastaan.

Beasleyn mukaan ellei WFP saa takeita siitä, että se saa toimia riippumattomasti, järjestö aloittaa ruoka-avun vaiheittaisen jäädyttämisen, mahdollisesti jo tämän viikon lopulla. Aliravittujen lasten, raskaana olevien ja vasta synnyttäneiden naisten ravitsemusohjelmaa kuitenkin jatketaan.

WFP jakaa apua kuukausittain yli kymmenelle miljoonalle ihmiselle.

YK:n hätäapukoordinaattori Mark Lowcock kertoi turvallisuusneuvostolle tällä viikolla, että huhti- ja toukokuussa pääsyrajoitukset estivät tai viivyttivät yli 1,5 miljoonan ihmisen avun saantia. Hutheihin yhteyksissä olevat viranomaiset estivät yhteensä 55 YK:n kenttämatkaa. Lisäksi rahoituksesta on pulaa, vaikka maailman maat lupasivat Jemenille lisäapua helmikuussa.

YK:n mukaan noin 20 miljoonaa jemeniläistä kärsii ruokapulasta. Konfliktin osapuolet solmivat rauhansopimuksen joulukuussa 2018, mutta se on pitänyt huonosti. Pelkästään tänä vuonna noin 250 000 ihmistä on paennut.

Jemenin konflikti avustustyökatastrofiapuruokakonflikti Jemen

Lue myös

Kokousyleisöä ja puhujanäyttö

Asiantuntijaryhmä: Jemenissä selviä merkkejä sotarikoksista – Myös länsimaiden asekauppa voi rikkoa kansainvälistä oikeutta

Aseiden toimittaminen Jemenin sodan osapuolelle pitää lopettaa, vaatii YK:n asiantuntijaryhmä. Muun muassa Yhdysvaltain, Ranskan ja Ison-Britannian tiedetään myyneen aseita Saudi-Arabian johtamalle liittoumalle.
Joukko ihmisiä kävelee käytävällä

Jemenin hätäapuohjelmia uhkaa sulkeminen, sillä avunantajat eivät ole täyttäneet lupauksiaan – ”Kun rahaa ei tule, ihmiset kuolevat”

Avunantajamaat lupasivat Jemenille helmikuussa 2,6 miljardia dollaria apua. YK:n mukaan alle puolet tästä summasta on maksettu mikä tarkoittaa, että lähikuukausina joudutaan sulkemaan valtava määrä avustusohjelmia.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Keltapaitainen nainen keltaista taustaa vasten

Neljäkymmentä vuotta vankeutta keskenmenosta – Ihmisoikeusloukkaukset, väkivalta ja köyhyys ajavat ihmisiä pakoon Keski-Amerikasta

Sillä aikaa kun elsalvadorilainen Maria Teresa Rivera istui vankilassa keskenmenon vuoksi, jengit uhkailivat hänen 9-vuotiasta poikaansa. Nyt he asuvat pakolaisina Ruotsissa. Keski-Amerikan siirtolaiskriisin taustalla on monimutkainen vyyhti historiallisia, taloudellisia ja suurvaltapolitiikkaan liittyviä syitä.
Mielenosoittajan kyltti, jossa lukee Boycott Brazilian Coffee, Soy, Timber - Stop Amazon Burning

Raportti: Rikollisverkostot kiihdyttävät Amazonin metsätuhoa ja hyökkäävät metsien suojelijoita vastaan

Paikallisilla yhteisöillä on tärkeä rooli laittomien hakkuiden estämisessä, mutta presidentti Jair Bolsonaron aikana heidän asemansa on heikentynyt, käy ilmi Human Rights Watchin raportista.
Pino Argentiina pesoja

Kehitysmaissa on meneillään kolmas suuri velkakriisi

Vuonna 2008 alkanut finanssikriisi saatiin katkaistua määrällisen kevennyksen ohjelmilla. Kehitysmaissa on kuitenkin käynnissä laaja velkakriisi, joka on suoraa seurausta finanssikriisin pelastustoimenpiteistä, kirjoittaa Suomen Attacin puheenjohtaja Omar El-Begawy.
Ilmasta kuvattu aavikko

Aavikoituminen maksaa biljoonia vuosittain – ”Ongelma voidaan hoitaa pois päiväjärjestyksestä”

Intian New Delhissä järjestettiin syyskuun puolivälissä aavikoitumista käsittelevä YK-kokous. Vaikka kuivuus pahenee, ongelman ratkaisemisessa tarvittava teknologia ja tieto ovat jo olemassa, kokouksen pääsihteeri Ibrahim Thiaw sanoo.

Tuoreimmat

Raportti: Rikollisverkostot kiihdyttävät Amazonin metsätuhoa ja hyökkäävät metsien suojelijoita vastaan
Aavikoituminen maksaa biljoonia vuosittain – ”Ongelma voidaan hoitaa pois päiväjärjestyksestä”
Nälkäisten määrä kasvanut Mosambikissa puoli vuotta sykloni Idain jälkeen – Ihmisiä pyörtyy pelloille ja ruuaksi etsitään villikasveja
Neljäkymmentä vuotta vankeutta keskenmenosta – Ihmisoikeusloukkaukset, väkivalta ja köyhyys ajavat ihmisiä pakoon Keski-Amerikasta
”Talouskasvun luominen vain lisäämällä kulutusta ei ole enää toteuttamiskelpoinen vaihtoehto” – Tutkijaryhmä vaatii nopeita keinoja kestävän kehityksen edistämiseksi
Yksityistä sektoria korostava kehityspolitiikka jatkuu myös tällä hallituskaudella – Kehitysministeri Ville Skinnari haluaa suomalaisyritykset Afrikan markkinoille
Uusi kampanja haluaa eroon mainosten stereotyyppisistä sukupuolirooleista – Myös suomalaisyrityksiä kannustetaan mukaan
Myanmarista paenneet rohingyat elävät välitilassa
”Sensuuri elää ja voi hyvin” – Uusi raportti paljastaa, että lehdistönvapautta polkevat maat soveltavat usein taitavasti uutta teknologiaa
”Hiljainen vallankumous” – Pienet ja keskisuuret yritykset tuottavat suurimman osan Afrikan ruuasta