Uutiset Jemenin konflikti

Jemenin kapinallisia syytetään ruoka-avun viemisestä – WFP uhkaa jäädyttää avun

Maailman ruokaohjelma sanoo, ettei se pysty toimimaan Jemenissä riippumattomasti huthikapinallisten toiminnan vuoksi. Järjestö jakaa kuukausittain apua kymmenelle miljoonalle ihmiselle.
WFP:n pääjohtaja David Beasley istuu pöydän ääressä
WFP:n pääjohtaja David Beasley puhui tällä viikolla YK:n turvallisuusneuvostolle. (Kuva: Evan Schneider / UN Photo)

Jemenin siviileille ruoka-apua toimittava Maailman ruokaohjelma (WFP) sanoo, että se saattaa jäädyttää avun toimittamisen, ellei se saa takeita siitä, että ruoka menee oikeaan osoitteeseen.

Järjestön pääjohtaja David Beasley kertoi tällä viikolla YK:n turvallisuusneuvostolle, että huthikapinallisten eli Ansar Allahin kontrolloimilla alueilla apua on päätynyt vääriin käsiin.

”En voi vakuuttaa, että kaikki apu menee niille, jotka tarvitsevat sitä eniten. Miksi? Koska emme saa toimia riippumattomasti. Ja koska apua viedään voitontavoittelun takia ja muissa tarkoituksissa.”

Beasley kertoi esimerkiksi, että maan pääkaupungissa Sana’assa monet avunsaajat kertoivat, etteivät olleet saaneet ruoka-apua, vaikka jakelulistoissa oli heidän peukalonjälkensä. Viimeisten parin kuukauden aikana on havaittu yli 30 väärinkäyttötapausta, hän kertoi.

Ongelmia on ollut myös avunsaajien rekisteröinnissä ja biometrisessä tunnistamisessa.

”Meillä on ongelmia myös välineiden kuljettamisessa, viisumin saamisessa henkilökunnalle sekä monissa muissakin asioissa”, hän kertoi.

Jemenin huthikapinalliset taistelevat maan hallitusta vastaan. Saudi-Arabian johtama liittouma on pommittanut hutheja keväästä 2015 alkaen. Liittoumaa on aiemmin syytetty ruoka-avun perillepääsyn estämisestä sekää myös ilmaiskuista siviilejä vastaan.

Beasleyn mukaan ellei WFP saa takeita siitä, että se saa toimia riippumattomasti, järjestö aloittaa ruoka-avun vaiheittaisen jäädyttämisen, mahdollisesti jo tämän viikon lopulla. Aliravittujen lasten, raskaana olevien ja vasta synnyttäneiden naisten ravitsemusohjelmaa kuitenkin jatketaan.

WFP jakaa apua kuukausittain yli kymmenelle miljoonalle ihmiselle.

YK:n hätäapukoordinaattori Mark Lowcock kertoi turvallisuusneuvostolle tällä viikolla, että huhti- ja toukokuussa pääsyrajoitukset estivät tai viivyttivät yli 1,5 miljoonan ihmisen avun saantia. Hutheihin yhteyksissä olevat viranomaiset estivät yhteensä 55 YK:n kenttämatkaa. Lisäksi rahoituksesta on pulaa, vaikka maailman maat lupasivat Jemenille lisäapua helmikuussa.

YK:n mukaan noin 20 miljoonaa jemeniläistä kärsii ruokapulasta. Konfliktin osapuolet solmivat rauhansopimuksen joulukuussa 2018, mutta se on pitänyt huonosti. Pelkästään tänä vuonna noin 250 000 ihmistä on paennut.

Jemenin konflikti avustustyökatastrofiapuruokakonflikti Jemen

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Ahmed Hadji sohvalla Kirkon Ulkomaanavun tiloissa

Ugandalainen Ahmed Hadji selvisi hengissä terrori-iskusta ja ryhtyi ehkäisemään radikalisoitumista – ”Monella ei ole uskonnosta riittävästi tietoa”

Ääriliike al-Shabaab houkuttelee nuoria Ugandassa, jossa on maailman nuorimpiin kuuluva väestö ja vain vähän työpaikkoja. Nuorisojärjestöä johtavan Ahmed Hadjin mukaan nuoret tarvitsevat töitä ja tarkoituksen elämälleen. Valtio näkee nuoret kuitenkin uhkana.
Mies puhaltaa savua suustaan

Sota huumeita vastaan ei ole toiminut – Puoli miljoonaa ihmistä kuolee vuosittain käytön vuoksi

YK:n tuoreen tilaston mukaan 35 miljoonaa ihmistä maailmassa kärsii huumeriippuvuudesta. Kuolleisuuslukuja kasvattavat pätevän hoidon ja hoitopaikkojen puute.
Lasta rokotetaan

Raportti: Joka kymmenes lapsi jää ilman rokotteita – Rokotuskattavuuden kasvu pysähtynyt 2010-luvulla

Maailmassa 20 miljoonaa lasta, valtaosa kaikkein köyhimpiä, jää ilman rokotteiden antamaa suojaa, käy ilmi WHO:n ja Unicefin tuoreesta raportista. Samaan aikaan länsimaissa kasvava rokotevastaisuus on nostanut tuhkarokkotartuntojen määrän ennätyslukemiin Euroopassa.
Nainen maissipellolla

Lohkoketjuteknologia auttaa pienviljelijöitä Jamaikalla – Mahdollistaa lainan saamisen jopa ilman pankkitiliä

Iso osa maailman pienviljelijöistä on kokonaan pankkipalvelujen ulkopuolella. Jamaikalainen startup-yritys hyödyntää lohkoketjuteknologiaa, jonka avulla viljelijät voivat saada mikroluottoja ilman takuita tai edes pankkitiliä.