Uutiset Jemenin konflikti

Jemenin kapinallisia syytetään ruoka-avun viemisestä – WFP uhkaa jäädyttää avun

Maailman ruokaohjelma sanoo, ettei se pysty toimimaan Jemenissä riippumattomasti huthikapinallisten toiminnan vuoksi. Järjestö jakaa kuukausittain apua kymmenelle miljoonalle ihmiselle.
WFP:n pääjohtaja David Beasley istuu pöydän ääressä
WFP:n pääjohtaja David Beasley puhui tällä viikolla YK:n turvallisuusneuvostolle. (Kuva: Evan Schneider / UN Photo)

Jemenin siviileille ruoka-apua toimittava Maailman ruokaohjelma (WFP) sanoo, että se saattaa jäädyttää avun toimittamisen, ellei se saa takeita siitä, että ruoka menee oikeaan osoitteeseen.

Järjestön pääjohtaja David Beasley kertoi tällä viikolla YK:n turvallisuusneuvostolle, että huthikapinallisten eli Ansar Allahin kontrolloimilla alueilla apua on päätynyt vääriin käsiin.

”En voi vakuuttaa, että kaikki apu menee niille, jotka tarvitsevat sitä eniten. Miksi? Koska emme saa toimia riippumattomasti. Ja koska apua viedään voitontavoittelun takia ja muissa tarkoituksissa.”

Beasley kertoi esimerkiksi, että maan pääkaupungissa Sana’assa monet avunsaajat kertoivat, etteivät olleet saaneet ruoka-apua, vaikka jakelulistoissa oli heidän peukalonjälkensä. Viimeisten parin kuukauden aikana on havaittu yli 30 väärinkäyttötapausta, hän kertoi.

Ongelmia on ollut myös avunsaajien rekisteröinnissä ja biometrisessä tunnistamisessa.

”Meillä on ongelmia myös välineiden kuljettamisessa, viisumin saamisessa henkilökunnalle sekä monissa muissakin asioissa”, hän kertoi.

Jemenin huthikapinalliset taistelevat maan hallitusta vastaan. Saudi-Arabian johtama liittouma on pommittanut hutheja keväästä 2015 alkaen. Liittoumaa on aiemmin syytetty ruoka-avun perillepääsyn estämisestä sekää myös ilmaiskuista siviilejä vastaan.

Beasleyn mukaan ellei WFP saa takeita siitä, että se saa toimia riippumattomasti, järjestö aloittaa ruoka-avun vaiheittaisen jäädyttämisen, mahdollisesti jo tämän viikon lopulla. Aliravittujen lasten, raskaana olevien ja vasta synnyttäneiden naisten ravitsemusohjelmaa kuitenkin jatketaan.

WFP jakaa apua kuukausittain yli kymmenelle miljoonalle ihmiselle.

YK:n hätäapukoordinaattori Mark Lowcock kertoi turvallisuusneuvostolle tällä viikolla, että huhti- ja toukokuussa pääsyrajoitukset estivät tai viivyttivät yli 1,5 miljoonan ihmisen avun saantia. Hutheihin yhteyksissä olevat viranomaiset estivät yhteensä 55 YK:n kenttämatkaa. Lisäksi rahoituksesta on pulaa, vaikka maailman maat lupasivat Jemenille lisäapua helmikuussa.

YK:n mukaan noin 20 miljoonaa jemeniläistä kärsii ruokapulasta. Konfliktin osapuolet solmivat rauhansopimuksen joulukuussa 2018, mutta se on pitänyt huonosti. Pelkästään tänä vuonna noin 250 000 ihmistä on paennut.

Jemenin konflikti avustustyökatastrofiapuruokakonflikti Jemen

Lue myös

YK:n pääsihteeri pöydän takana, vieressä YK:n lippu.

YK:n pääsihteerille sataa kritiikkiä – Jemeniä pommittava, Saudi-Arabian johtama liittouma on poistettu lapsen oikeuksien rikkojien ”häpeälistalta”

YK:n vuotuinen lapsen oikeuksien rikkojien häpeälista herättää pahennusta, sillä Saudi-Arabian johtama liittouma on jälleen poistettu siltä. ”On ilmeistä, että toiset maat ovat tasa-arvoisempia kuin toiset”, toteaa kansainvälisen Pelastakaa Lapset -järjestön pääsihteeri Inger Ashing.
Mies seisoo rakennuksen raunioilla.

Jemenissä on paljastumassa koronakatastrofi – Avustusjärjestöjen mukaan hengitystieoireisiin kuolleiden määrä on noussut nopeasti

Jemenissä on todettu melko vähän tartuntoja, mutta järjestöjen tiedot viittaavat siihen, että tapauksia on paljon luultua enemmän. Terveydenhuoltojärjestelmä ei kykene hoitamaan heitä. ”Olemme kuulleet perheistä, jotka ovat menettäneet kaksi tai kolme läheistä viikossa”, kertoo Pelastakaa Lasten ohjelmajohtaja Mohammed Alshamaa.
Kasvokuvia maalattuna valkoiseen seinään

Jemen pelkää koronavirusepidemiaa – ”Näissä oloissa on mahdotonta alkeellisimmallakaan tavalla suojautua tartunnalta”

Koronaviruksen vaikutusta on verrattu sotaan. Jemeniläisestä näkökulmasta rikkaat maat saavat nyt pienen vilahduksen siitä todellisuudesta, jossa maa on elänyt viimeiset viisi vuotta, kirjoittaa avustusjärjestö Oxfamin humanitaarinen työntekijä Abdul Mohammed.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Mies pienen traktorin päällä, toinen traktorin takana.

Väitöstutkimus: Yrittäjyyden avulla voi nousta köyhyydestä, mutta taikakonsti se ei ole – Yrittäjä tarvitsee hyvän idean ja paljon tukea

Marleen Wierenga tutki Aalto-yliopiston väitöskirjassaan intialaisia innovaatioyrittäjiä, joista yksi keksi moottoripyörän moottorilla toimivan traktorin. Yrittäjyys tarjoaa hänen mukaansa paljon mutta ei rajattomasti mahdollisuuksia vähentää köyhyyttä. ”Suurin osa kehitysmaiden yrittäjistä valitsisi mieluummin palkkatyön”, hän sanoo.
Nainen taittelee terveyssidettä.

Intialaisnaiset keksivät keinon vähentää muovia – Maatuva terveysside vähentää jätekuormaa ja tarjoaa elinkeinon

Intian naiset ja tytöt käyttävät vuodessa 12 miljardia terveyssidettä, joiden maatuminen voi valmistusmateriaalista riippuen kestää jopa 800 vuotta. Goalaiset naisyrittäjät valmistavat puukuidusta terveyssiteitä, jotka auttavat vähentämään muovijätekuormaa.
Seteliraha, jossa rakennus ja teksti Bank of Tanzania

Miljardien mikrolainabisnes

Kehitysmaiden pienyrittäjille tarkoitetut mikrolainat saavat yksiltä ylistystä ja toisilta täystyrmäyksen. Pankkien mikrolainaohjelmien lisäksi naisten omaehtoiset osuuskunnat ovat yhä suositumpia tapoja säästää ja saada lainaa.
Vyötäröstä alaspäin kuvattu ihminen seisoo vanhoista kännyköistä koostuvan kasan yläpuolella.

Kulutuksen kiihtyminen on nostanut e-jätemäärät ennätystasolle – Eurooppalaiset tuottavat e-jätettä henkeä kohti eniten

Sähkölaitteita heitetään pois yhä enemmän, sillä kulutus kasvaa ja käyttöikä on lyhyt. Alle viidennes e-jätteestä kierrätetään, selviää YK:n raportista.
Rauhanmerkki roikkumassa metallijohdosta

Kansalaisjärjestöt vaativat humanitaarista aseidenriisuntaa – ”Pandemiaa ei ratkaista asevarustelulla”

Maailman pitäisi käyttää rahaa sotilasmenojen sijaan humanitaarisiin tarkoituksiin, todetaan järjestöjen avoimessa kirjeessä. Myös Suomen pitäisi miettiä hävittäjähankintoja uudelleen, sanoo kirjeessä mukana oleva Sadankomitea.

Tuoreimmat