Uutiset Jemenin konflikti

Jemenin kapinallisia syytetään ruoka-avun viemisestä – WFP uhkaa jäädyttää avun

Maailman ruokaohjelma sanoo, ettei se pysty toimimaan Jemenissä riippumattomasti huthikapinallisten toiminnan vuoksi. Järjestö jakaa kuukausittain apua kymmenelle miljoonalle ihmiselle.
WFP:n pääjohtaja David Beasley istuu pöydän ääressä
WFP:n pääjohtaja David Beasley puhui tällä viikolla YK:n turvallisuusneuvostolle. (Kuva: Evan Schneider / UN Photo)

Jemenin siviileille ruoka-apua toimittava Maailman ruokaohjelma (WFP) sanoo, että se saattaa jäädyttää avun toimittamisen, ellei se saa takeita siitä, että ruoka menee oikeaan osoitteeseen.

Järjestön pääjohtaja David Beasley kertoi tällä viikolla YK:n turvallisuusneuvostolle, että huthikapinallisten eli Ansar Allahin kontrolloimilla alueilla apua on päätynyt vääriin käsiin.

”En voi vakuuttaa, että kaikki apu menee niille, jotka tarvitsevat sitä eniten. Miksi? Koska emme saa toimia riippumattomasti. Ja koska apua viedään voitontavoittelun takia ja muissa tarkoituksissa.”

Beasley kertoi esimerkiksi, että maan pääkaupungissa Sana’assa monet avunsaajat kertoivat, etteivät olleet saaneet ruoka-apua, vaikka jakelulistoissa oli heidän peukalonjälkensä. Viimeisten parin kuukauden aikana on havaittu yli 30 väärinkäyttötapausta, hän kertoi.

Ongelmia on ollut myös avunsaajien rekisteröinnissä ja biometrisessä tunnistamisessa.

”Meillä on ongelmia myös välineiden kuljettamisessa, viisumin saamisessa henkilökunnalle sekä monissa muissakin asioissa”, hän kertoi.

Jemenin huthikapinalliset taistelevat maan hallitusta vastaan. Saudi-Arabian johtama liittouma on pommittanut hutheja keväästä 2015 alkaen. Liittoumaa on aiemmin syytetty ruoka-avun perillepääsyn estämisestä sekää myös ilmaiskuista siviilejä vastaan.

Beasleyn mukaan ellei WFP saa takeita siitä, että se saa toimia riippumattomasti, järjestö aloittaa ruoka-avun vaiheittaisen jäädyttämisen, mahdollisesti jo tämän viikon lopulla. Aliravittujen lasten, raskaana olevien ja vasta synnyttäneiden naisten ravitsemusohjelmaa kuitenkin jatketaan.

WFP jakaa apua kuukausittain yli kymmenelle miljoonalle ihmiselle.

YK:n hätäapukoordinaattori Mark Lowcock kertoi turvallisuusneuvostolle tällä viikolla, että huhti- ja toukokuussa pääsyrajoitukset estivät tai viivyttivät yli 1,5 miljoonan ihmisen avun saantia. Hutheihin yhteyksissä olevat viranomaiset estivät yhteensä 55 YK:n kenttämatkaa. Lisäksi rahoituksesta on pulaa, vaikka maailman maat lupasivat Jemenille lisäapua helmikuussa.

YK:n mukaan noin 20 miljoonaa jemeniläistä kärsii ruokapulasta. Konfliktin osapuolet solmivat rauhansopimuksen joulukuussa 2018, mutta se on pitänyt huonosti. Pelkästään tänä vuonna noin 250 000 ihmistä on paennut.

Jemenin konflikti avustustyökatastrofiapuruokakonflikti Jemen

Lue myös

Mies YK:n istuntosalissa

Avustuskuljetusten vaikeudet pahentavat Jemenin ruokakriisiä – ”Se, että lapsille ei saada apua, on monelle kuolemantuomio”

Yli 4,4 miljoonaa ihmistä elää Jemenissä vaikeasti saavutettavilla alueilla, jonne ei saada riittävästi apua. Monet heistä ovat jo lähellä nälänhätää, arvioi Pelastakaa Lapset.
Mielenosoittajia, joilla mm. kyltti "Saudi Arabia starves children"

Amnesty: Yhdysvalloissa valmistettu pommi tappoi siviilejä Jemenissä

Kesäkuussa asuinrakennukseen osunut, Saudi-Arabian ja Arabiemiirikuntien johtamalle liittoumalle myyty pommi tappoi kuusi siviiliä. Amnesty vaatii asevientikieltoa Jemeniin.
Kokousyleisöä ja puhujanäyttö

Asiantuntijaryhmä: Jemenissä selviä merkkejä sotarikoksista – Myös länsimaiden asekauppa voi rikkoa kansainvälistä oikeutta

Aseiden toimittaminen Jemenin sodan osapuolelle pitää lopettaa, vaatii YK:n asiantuntijaryhmä. Muun muassa Yhdysvaltain, Ranskan ja Ison-Britannian tiedetään myyneen aseita Saudi-Arabian johtamalle liittoumalle.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Nainen järven rannalla

Ilmastovirtahepo seisoo olohuoneessamme – Miten ahdistuksen kanssa voi tulla toimeen?

Suomessa on jo saatavilla apua ilmastonmuutoksen aiheuttamaan ahdistukseen. Taiteilija ja tutkija Henna Lainisen työpajoissa puretaan tunteita muun muassa kirjoittamalla kirjeitä tulevaisuuteen. ”Monissa osallistujissa on herännyt myös halu tehdä enemmän ympäristön puolesta”, hän kertoo.
Ihmisiä veneissä

Etelä-Sudaniin nälänhätävaroitus – Sateet ja tulvat ovat ajaneet maan pahempaan kriisiin kuin on osattu ennakoida

Maailman ruokaohjelma varoittaa, että Etelä-Sudaniin tarvitaan lisää rahoitusta tai edessä on nälänhätä.
Kaksi kulhoa, joista toisessa vihanneksia, toisessa guacamolea

Kasvissyöjäksi yhdessä yössä – Kaikkea ei tarvitse osata heti

Suomalaisten hiilijalanjälki pitäisi kutistaa noin neljännekseen nykyisestä vuoteen 2030 mennessä. Roosa Mustonen halusi osallistua ilmastotalkoisiin ja valitsi keinoksi ruokavalioremontin. Lihaan tottuneelle ensimmäinen päivä kasvisruokailijana sai hämilleen ja valintaa sai selitellä kaveriporukoissa, mutta lopulta ilmastodieetti alkoi sujua.
Metsää ja maatalousmaata ilmakuvassa

Etelä-Amerikan ongelmia ei ratkaista länsimaiden ratkaisuilla vaan paikallista kansalaisyhteiskuntaa vahvistamalla ja kuuntelemalla

Metsäkato ja eriarvoisuus ovat monia Etelä-Amerikan maita yhdistäviä vakavia ongelmia. Heikosti toimivan valtionhallinnon takia monissa maissa sosiaalinen ja ekologinen kestävyys ovat pitkälti kansalaisyhteiskunnan harteilla. Siksi niiden tukeminen olisi tärkein toimi myös metsäkadon vähentämiseksi.
Mies seisoo kukkuloiden edustalla

Menestyksekäs suojeluprojekti pelastaa metsiä ja vesilähteitä Brasiliassa – 14 vuodessa on istutettu kaksi miljoonaa puuta

Brasilian Extreman kunnassa maanomistajille maksetaan maiden suojelusta ja ennallistamisesta metsäksi. Samalla on onnistuttu suojelemaan myös vesivaroja.