Uutiset Jemenin konflikti

Jemenin hätäapuohjelmia uhkaa sulkeminen, sillä avunantajat eivät ole täyttäneet lupauksiaan – ”Kun rahaa ei tule, ihmiset kuolevat”

Avunantajamaat lupasivat Jemenille helmikuussa 2,6 miljardia dollaria apua. YK:n mukaan alle puolet tästä summasta on maksettu mikä tarkoittaa, että lähikuukausina joudutaan sulkemaan valtava määrä avustusohjelmia.
Joukko ihmisiä kävelee käytävällä
Avunantajamaat lupasivat Jemenille helmikuussa järjestetyssä konferenssissä yhteensä 2,6 miljardia dollaria. Kuvassa YK:n pääsihteeri António Guterres (toinen vas.), keskustelee Ruotsin ulkoministerin Margot Wallströmin kanssa. (Kuva: Jean-Marc Ferré / UN Photo)

YK:n humanitaarisen avun koordinaatiotoimisto (OCHA) vaatii avunantajamaita täyttämään lupauksensa ja toimittamaan Jemenin avustusoperaatioon helmikuussa lupaamansa rahat.

Avunantajamaat lupasivat Jemenin avustuskonferenssissa maalle yhteensä 2,6 miljardia dollaria (2,3 miljardia euroa), kärkipäässä maassa itse sotivat Saudi-Arabia ja Arabiemiirikunnat. Alle puolet tästä summasta on maksettu, kritisoi YK:n Jemenin humanitaarisen avun koordinaattori Lise Grande eilen.

”Odotamme epätoivoisesti luvattuja rahoja. Kun rahaa ei tule, ihmiset kuolevat”, hän sanoo tiedotteessa.

Jemenissä on maailman pahin humanitaarinen kriisi. Sisällissota kärjistyi keväällä 2015, kun Saudi-Arabian johtama liittouma alkoi pommittaa Jemenin hallitusta vastaan taistelevia huthikapinallisia. Konflikti on vaurioittanut vesi- ja sanitaatioinfrastruktuuria ja romahduttanut terveysjärjestelmän. Noin 20 miljoonaa ihmistä tarvitsee ruoka-apua.

YK:lla on Jemenissä 34 humanitaarista ohjelmaa. Vain kolme on rahoitettu koko vuodeksi. Useita on viime viikkoina jouduttu lopettamaan ja monet suuret projektit, joiden piti auttaa nälkäisiä ja köyhtyneitä perheitä, eivät ole alkaneet. 22 elintärkeää ohjelmaa sulkeutuu seuraavien kahden kuukauden aikana, jos rahoitusta ei saada, OCHA kertoo.

Useimmat rokotuskampanjat jäädytettiin toukokuussa, uusia ravitsemuskeskuksia ei ole pystytty rakentamaan ja lääkkeiden hankinta on loppunut. Elleivät luvatut raha ala tulla, 12 miljoonan ihmisen ruoka-annoksia pienennetään.

”Miljoonat jemeniläiset, jotka ovat syyttömästi konfliktin uhreja, tarvitsevat meitä selviytyäkseen. Me kaikki häpeämme tilannetta. On sydäntä särkevää katsoa perhettä silmiin ja sanoa, ettei meillä ole rahaa auttaa”, Grande vetosi.

OCHA ei kertonut, mitkä maat ovat jättäneet lupaavansa avun maksamatta. Uutistoimisto Reutersin mukaan YK:n hätäapupäällikkö Mark Lowcock kuitenkin kritisoi aiemmin kesällä Saudi-Arabiaa ja Arabiemiraatteja siitä, että nämä ovat maksaneet vain vaatimattoman osuuden lupaamistaan rahoista.

Jemenin konflikti avustustyökatastrofiapukonfliktiYK Jemen

Lue myös

Kokousyleisöä ja puhujanäyttö

Asiantuntijaryhmä: Jemenissä selviä merkkejä sotarikoksista – Myös länsimaiden asekauppa voi rikkoa kansainvälistä oikeutta

Aseiden toimittaminen Jemenin sodan osapuolelle pitää lopettaa, vaatii YK:n asiantuntijaryhmä. Muun muassa Yhdysvaltain, Ranskan ja Ison-Britannian tiedetään myyneen aseita Saudi-Arabian johtamalle liittoumalle.
WFP:n pääjohtaja David Beasley istuu pöydän ääressä

Jemenin kapinallisia syytetään ruoka-avun viemisestä – WFP uhkaa jäädyttää avun

Maailman ruokaohjelma sanoo, ettei se pysty toimimaan Jemenissä riippumattomasti huthikapinallisten toiminnan vuoksi. Järjestö jakaa kuukausittain apua kymmenelle miljoonalle ihmiselle.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Mielenosoittajien kyltti

Metoo ja Oxfam-kohu saivat myös suomalaiset kehitysyhteistyöjärjestöt heräämään – Seksuaalista häirintää ja ahdistelua halutaan nyt torjua ponnekkaammin

Suomalaisten järjestöjen tukemissa kehitysyhteistyöhankkeissa on tullut esiin ainakin yksittäisiä hyväksikäyttötapauksia. Nyt monissa järjestöissä rakennetaan uusia ohjenuoria väärinkäytösten ehkäisemiseksi.
Turkin lippu, taustalla Bosporinsalmi

Hallitus myönsi asevientiluvan Turkkiin – Rauhanjärjestöt: Ei linjassa hallitusohjelman kanssa

Suomalainen Robonic Ltd sai luvan viedä Turkkiin miehittämättömien ilma-alusten laukaisualustoja. Päätös ”ampuu jalkaan niin Suomen kuin EU:nkin ihmisoikeuspolitiikkaa”, sanoo Suomen Rauhanliiton toiminnanjohtaja Laura Lodenius.
Lapsia kyltit kädessä

Ilmastolakkoviikko alkaa – Miljoonia odotetaan protestoimaan ympäri maailman

Ensi viikolla järjestetään YK:n ilmastohuippukokous. Kansalaiset ovat lähdössä kaduille vaatimaan tehokkaampia ilmastotoimia arviolta 160 maassa. Suomessa protestoidaan etenkin ensi viikolla.
Kätilö tutkii raskaana olevaa naista

Äitiys- ja lapsikuolleisuuden väheneminen on ollut ”huikaiseva menestys”, sanoo WHO – Silti joka 11:s sekunti joko äiti tai lapsi kuolee

YK-järjestöjen tuoreiden tilastojen mukaan äitiys- ja lapsikuolleisuus ovat vähentyneet 2000-luvulla merkittävästi. Silti vuoden 2030 tavoitteet voivat jäädä saavuttamatta.

Luetuimmat

Kidutus on yhä yleisempää Venäjällä – Juristi Irina Birjukova paljastaa viranomaisten väärinkäytöksiä ja on paennut sen vuoksi tappouhkauksia
”Talouskasvun luominen vain lisäämällä kulutusta ei ole enää toteuttamiskelpoinen vaihtoehto” – Tutkijaryhmä vaatii nopeita keinoja kestävän kehityksen edistämiseksi
Yksityistä sektoria korostava kehityspolitiikka jatkuu myös tällä hallituskaudella – Kehitysministeri Ville Skinnari haluaa suomalaisyritykset Afrikan markkinoille
Amnestyn tärkein ihmisoikeuspalkinto ilmastoaktivisti Greta Thunbergille ja koululaisten ilmastoliikkeelle – ”Kaikkien on osallistuttava ilmastolakkoon”
Hallitus myönsi asevientiluvan Turkkiin – Rauhanjärjestöt: Ei linjassa hallitusohjelman kanssa
Kehittyvät maat siirtyvät vauhdilla uusiutuvaan energiaan – Intia näyttää esimerkkiä
Somaliaa uhkaa taas nälänhätä huonon sadon vuoksi – Seitsemän sadekautta on epäonnistunut lyhyen ajan sisällä
Järjestö: Vaatealan omat vastuullisuusjärjestelmät tuottavat miljardeja dollareita mutta eivät suojele työntekijöitä
Asiantuntijaryhmä: Jemenissä selviä merkkejä sotarikoksista – Myös länsimaiden asekauppa voi rikkoa kansainvälistä oikeutta
Etelä-Afrikassa protestoidaan naisten murhia vastaan – Yliopisto-opiskelijan ja nyrkkeilymestarin kuolemat järkyttävät