Jemenin hätäapuohjelmia uhkaa sulkeminen, sillä avunantajat eivät ole täyttäneet lupauksiaan – ”Kun rahaa ei tule, ihmiset kuolevat” | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Jemenin hätäapuohjelmia uhkaa sulkeminen, sillä avunantajat eivät ole täyttäneet lupauksiaan – ”Kun rahaa ei tule, ihmiset kuolevat”

Avunantajamaat lupasivat Jemenille helmikuussa 2,6 miljardia dollaria apua. YK:n mukaan alle puolet tästä summasta on maksettu mikä tarkoittaa, että lähikuukausina joudutaan sulkemaan valtava määrä avustusohjelmia.

Joukko ihmisiä kävelee käytävällä

Avunantajamaat lupasivat Jemenille helmikuussa järjestetyssä konferenssissä yhteensä 2,6 miljardia dollaria. Kuvassa YK:n pääsihteeri António Guterres (toinen vas.), keskustelee Ruotsin ulkoministerin Margot Wallströmin kanssa. Kuva: Jean-Marc Ferré / UN Photo.

YK:n humanitaarisen avun koordinaatiotoimisto (OCHA) vaatii avunantajamaita täyttämään lupauksensa ja toimittamaan Jemenin avustusoperaatioon helmikuussa lupaamansa rahat.

Avunantajamaat lupasivat Jemenin avustuskonferenssissa maalle yhteensä 2,6 miljardia dollaria (2,3 miljardia euroa), kärkipäässä maassa itse sotivat Saudi-Arabia ja Arabiemiirikunnat. Alle puolet tästä summasta on maksettu, kritisoi YK:n Jemenin humanitaarisen avun koordinaattori Lise Grande eilen.

”Odotamme epätoivoisesti luvattuja rahoja. Kun rahaa ei tule, ihmiset kuolevat”, hän sanoo tiedotteessa.

Jemenissä on maailman pahin humanitaarinen kriisi. Sisällissota kärjistyi keväällä 2015, kun Saudi-Arabian johtama liittouma alkoi pommittaa Jemenin hallitusta vastaan taistelevia huthikapinallisia. Konflikti on vaurioittanut vesi- ja sanitaatioinfrastruktuuria ja romahduttanut terveysjärjestelmän. Noin 20 miljoonaa ihmistä tarvitsee ruoka-apua.

YK:lla on Jemenissä 34 humanitaarista ohjelmaa. Vain kolme on rahoitettu koko vuodeksi. Useita on viime viikkoina jouduttu lopettamaan ja monet suuret projektit, joiden piti auttaa nälkäisiä ja köyhtyneitä perheitä, eivät ole alkaneet. 22 elintärkeää ohjelmaa sulkeutuu seuraavien kahden kuukauden aikana, jos rahoitusta ei saada, OCHA kertoo.

Useimmat rokotuskampanjat jäädytettiin toukokuussa, uusia ravitsemuskeskuksia ei ole pystytty rakentamaan ja lääkkeiden hankinta on loppunut. Elleivät luvatut raha ala tulla, 12 miljoonan ihmisen ruoka-annoksia pienennetään.

”Miljoonat jemeniläiset, jotka ovat syyttömästi konfliktin uhreja, tarvitsevat meitä selviytyäkseen. Me kaikki häpeämme tilannetta. On sydäntä särkevää katsoa perhettä silmiin ja sanoa, ettei meillä ole rahaa auttaa”, Grande vetosi.

OCHA ei kertonut, mitkä maat ovat jättäneet lupaavansa avun maksamatta. Uutistoimisto Reutersin mukaan YK:n hätäapupäällikkö Mark Lowcock kuitenkin kritisoi aiemmin kesällä Saudi-Arabiaa ja Arabiemiraatteja siitä, että nämä ovat maksaneet vain vaatimattoman osuuden lupaamistaan rahoista.

Lisää uusi kommentti