Uutiset Jemenin konflikti

Jemenin hätäapuohjelmia uhkaa sulkeminen, sillä avunantajat eivät ole täyttäneet lupauksiaan – ”Kun rahaa ei tule, ihmiset kuolevat”

Avunantajamaat lupasivat Jemenille helmikuussa 2,6 miljardia dollaria apua. YK:n mukaan alle puolet tästä summasta on maksettu mikä tarkoittaa, että lähikuukausina joudutaan sulkemaan valtava määrä avustusohjelmia.
Joukko ihmisiä kävelee käytävällä
Avunantajamaat lupasivat Jemenille helmikuussa järjestetyssä konferenssissä yhteensä 2,6 miljardia dollaria. Kuvassa YK:n pääsihteeri António Guterres (toinen vas.), keskustelee Ruotsin ulkoministerin Margot Wallströmin kanssa. (Kuva: Jean-Marc Ferré / UN Photo)

YK:n humanitaarisen avun koordinaatiotoimisto (OCHA) vaatii avunantajamaita täyttämään lupauksensa ja toimittamaan Jemenin avustusoperaatioon helmikuussa lupaamansa rahat.

Avunantajamaat lupasivat Jemenin avustuskonferenssissa maalle yhteensä 2,6 miljardia dollaria (2,3 miljardia euroa), kärkipäässä maassa itse sotivat Saudi-Arabia ja Arabiemiirikunnat. Alle puolet tästä summasta on maksettu, kritisoi YK:n Jemenin humanitaarisen avun koordinaattori Lise Grande eilen.

”Odotamme epätoivoisesti luvattuja rahoja. Kun rahaa ei tule, ihmiset kuolevat”, hän sanoo tiedotteessa.

Jemenissä on maailman pahin humanitaarinen kriisi. Sisällissota kärjistyi keväällä 2015, kun Saudi-Arabian johtama liittouma alkoi pommittaa Jemenin hallitusta vastaan taistelevia huthikapinallisia. Konflikti on vaurioittanut vesi- ja sanitaatioinfrastruktuuria ja romahduttanut terveysjärjestelmän. Noin 20 miljoonaa ihmistä tarvitsee ruoka-apua.

YK:lla on Jemenissä 34 humanitaarista ohjelmaa. Vain kolme on rahoitettu koko vuodeksi. Useita on viime viikkoina jouduttu lopettamaan ja monet suuret projektit, joiden piti auttaa nälkäisiä ja köyhtyneitä perheitä, eivät ole alkaneet. 22 elintärkeää ohjelmaa sulkeutuu seuraavien kahden kuukauden aikana, jos rahoitusta ei saada, OCHA kertoo.

Useimmat rokotuskampanjat jäädytettiin toukokuussa, uusia ravitsemuskeskuksia ei ole pystytty rakentamaan ja lääkkeiden hankinta on loppunut. Elleivät luvatut raha ala tulla, 12 miljoonan ihmisen ruoka-annoksia pienennetään.

”Miljoonat jemeniläiset, jotka ovat syyttömästi konfliktin uhreja, tarvitsevat meitä selviytyäkseen. Me kaikki häpeämme tilannetta. On sydäntä särkevää katsoa perhettä silmiin ja sanoa, ettei meillä ole rahaa auttaa”, Grande vetosi.

OCHA ei kertonut, mitkä maat ovat jättäneet lupaavansa avun maksamatta. Uutistoimisto Reutersin mukaan YK:n hätäapupäällikkö Mark Lowcock kuitenkin kritisoi aiemmin kesällä Saudi-Arabiaa ja Arabiemiraatteja siitä, että nämä ovat maksaneet vain vaatimattoman osuuden lupaamistaan rahoista.

Jemenin konflikti avustustyökatastrofiapukonfliktiYK Jemen

Lue myös

Mies YK:n istuntosalissa

Avustuskuljetusten vaikeudet pahentavat Jemenin ruokakriisiä – ”Se, että lapsille ei saada apua, on monelle kuolemantuomio”

Yli 4,4 miljoonaa ihmistä elää Jemenissä vaikeasti saavutettavilla alueilla, jonne ei saada riittävästi apua. Monet heistä ovat jo lähellä nälänhätää, arvioi Pelastakaa Lapset.
Mielenosoittajia, joilla mm. kyltti "Saudi Arabia starves children"

Amnesty: Yhdysvalloissa valmistettu pommi tappoi siviilejä Jemenissä

Kesäkuussa asuinrakennukseen osunut, Saudi-Arabian ja Arabiemiirikuntien johtamalle liittoumalle myyty pommi tappoi kuusi siviiliä. Amnesty vaatii asevientikieltoa Jemeniin.
Kokousyleisöä ja puhujanäyttö

Asiantuntijaryhmä: Jemenissä selviä merkkejä sotarikoksista – Myös länsimaiden asekauppa voi rikkoa kansainvälistä oikeutta

Aseiden toimittaminen Jemenin sodan osapuolelle pitää lopettaa, vaatii YK:n asiantuntijaryhmä. Muun muassa Yhdysvaltain, Ranskan ja Ison-Britannian tiedetään myyneen aseita Saudi-Arabian johtamalle liittoumalle.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Kaksi hymyilevää miestä vierekkäin

Populismi tuli Tansaniaan – Suosittu presidentti John Magufuli on pannut korruption kuriin, mutta media, järjestöt ja oppositio elävät pelossa

”Puskutraktoriksi” kutsuttu Tansanian presidentti sulkee medioita, irtisanoo julkisesti virkamiehiä ja ahdistelee kriitikoitaan. Länsimaat ja ihmisoikeusjärjestöt ovat huolissaan, mutta maan sisältä kuuluu toisenlaisiakin ääniä. Toimittaja Gasirigwa Mwitan mielestä Tansaniaa ei pitäisi arvostella samalla mittapuulla kuin länsimaita.
Maissipelto

Zimbabwen ruokakriisi pahin vuosikymmeneen – Puolet väestöstä vaarassa

Talousongelmat ja sään ääri-ilmiöt ovat ajaneet Zimbabwen vakavaan ruokapulaan. ”Suurin osa tapaamistani lapsista oli pienikasvuisia ja alipainoisia”, kertoi YK:n erityisraportoija Hilal Elver vierailunsa jälkeen.
Eu-lippuja ikkunanpokien takana

EU ottaa pian askeleen kohti hiilineutraaliutta – Suurimpia vastaanpanijoita ovat Tsekki, Unkari ja Puola

YK:n ilmastokokous on parhaillaan käynnissä Madridissa, mutta ensi viikolla järjestetään myös toinen tärkeä kokous, jossa Eurooppa-neuvoston on määrä sopia hiilineutraalista EU:sta. Suomella on puheenjohtajamaana tärkeä rooli.
Neonvärinen jalkapallo nurmikolla, taustalla jalat

Harrastuspiireissä kitketään rasismia ja syrjintää – ”Nuorten ja lasten Suomi on paljon aiempaa monikulttuurisempi”

Punainen kortti rasismille -kampanja on käynyt rasismin kimppuun urheilun avulla jo yli 15 vuoden ajan. Projektipäällikkö Ilari Äijälän mukaan urheilu on hyvä tapa ottaa rasismi puheeksi ja nykyinen nuori sukupolvi kasvaa aiempaa avoimemmassa Suomessa.
Nainen kivikkoisella rinteellä

Argentiinan ylängöllä saadaan vettä kalliosta – Alkuperäiskansa on huomannut ilmastonmuutoksen vaikutukset

Punan ylängön paikallisyhteisöt rakensivat vuorenrinteitä 33 kilometriä laskeutuvan maanalaisten putkien järjestelmän, joka painovoiman avulla pumppaa jäätikön vettä kyliin. Ilmastonmuutos on pahentanut alueen vesipulaa.