Järjestötukien siirto Kepalle saattaakin olla laitonta | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Järjestötukien siirto Kepalle saattaakin olla laitonta

Ulkoministeriön piti siirtää järjestöjen viestintä- ja matkatuet Kepan hoidettavaksi, mutta lakiepäselvyydet uhkaavat pysäyttää prosessin.

Ulkoministeriön järjestöille myöntämiä matka- ja viestintätukia ei välttämättä siirretäkään kehitysjärjestöjen kattojärjestö Kepan hoidettavaksi.

Siirto oli jo loppumetreillä, kun Valtiontalouden tarkastusvirasto (VTV) totesi Kepan mukaan pitävänsä siirtoa perustuslain vastaisena. Viraston väliraportin mukaan kyseessä on julkinen hallintotehtävä, jonka siirto vaatisi erillislain.

"Saimme viime perjantaina tiedon ulkoministeriöltä, että tässä on tullut viime hetkellä mutkia matkaan. Tähän asti ministeriö on edennyt siinä uskossa, että valtionapuja koskeva lainsäädäntö sallii tämäntyyppisen hallinnon siirron", kertoo Kepan toiminnanjohtaja Timo Lappalainen.

Ulkoministeriö ja Kepa ovat valmistelleet viime vuodesta asti kehitysviestintä- ja globaalikasvatustuen sekä hankevalmistelu- ja konferenssimatkatukien hallinnon siirtoa Kepalle.

Tähän asti järjestöt ovat hakeneet tukea matkoihinsa ja viestintähankkeisiinsa suoraan ulkoministeriön kansalaisjärjestöyksiköstä, mutta muutoksen jälkeen tukipäätökset tekisi Kepa.

Vastauksia toivotaan ennen kesälomia

Kepan oli tarkoitus aloittaa matkatukien käsittely jo tulevan kesäkuun alussa ja järjestää viestintä- ja globaalikasvatustuen hakukierros syksyllä. Lappalaisen mukaan VTV:n kanta ei tarkoita koko siirtoprosessin loppua, mutta tällä hetkellä tilanne on epäselvä.

Myöskään ulkoministeriössä ei vielä tiedetä, miten asia ratkaistaan. Kansalaisjärjestöyksikön päällikön Pirkko-Liisa Kyöstilän mukaan VTV:n väliraportti on tarkoitus käydä ministeriössä läpi tarkastajien kanssa ennen kesälomakauden alkua.

"Sitten mietitään oikeaa tietä eteenpäin."

Timo Lappalaisen mukaan Kepalle on olennaisinta varmistaa, että järjestöt saavat tukensa jatkossakin ja että hallinnon siirrossa tapahtuvat yskimiset aiheuttaisivat mahdollisimman vähän vahinkoa niiden työlle. Toistaiseksi vaikutuksista järjestöille ei tiedetä.

Maailma.net on yksi ulkoministeriön viestintä- ja globaalikasvatustuen (VGK) saajista. Tänä vuonna ulkoministeriö myönsi suomalaisille järjestöille VGK-tukea yhteensä 2,3 miljoonaa euroa vuosille 2013–2014.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia