Uutiset VGK-tuen kohtalo

Järjestötukien siirto Kepalle saattaakin olla laitonta

Ulkoministeriön piti siirtää järjestöjen viestintä- ja matkatuet Kepan hoidettavaksi, mutta lakiepäselvyydet uhkaavat pysäyttää prosessin.
(Kuva: Branco Collin / cc 2.0)

Ulkoministeriön järjestöille myöntämiä matka- ja viestintätukia ei välttämättä siirretäkään kehitysjärjestöjen kattojärjestö Kepan hoidettavaksi.

Siirto oli jo loppumetreillä, kun Valtiontalouden tarkastusvirasto (VTV) totesi Kepan mukaan pitävänsä siirtoa perustuslain vastaisena. Viraston väliraportin mukaan kyseessä on julkinen hallintotehtävä, jonka siirto vaatisi erillislain.

"Saimme viime perjantaina tiedon ulkoministeriöltä, että tässä on tullut viime hetkellä mutkia matkaan. Tähän asti ministeriö on edennyt siinä uskossa, että valtionapuja koskeva lainsäädäntö sallii tämäntyyppisen hallinnon siirron", kertoo Kepan toiminnanjohtaja Timo Lappalainen.

Ulkoministeriö ja Kepa ovat valmistelleet viime vuodesta asti kehitysviestintä- ja globaalikasvatustuen sekä hankevalmistelu- ja konferenssimatkatukien hallinnon siirtoa Kepalle.

Tähän asti järjestöt ovat hakeneet tukea matkoihinsa ja viestintähankkeisiinsa suoraan ulkoministeriön kansalaisjärjestöyksiköstä, mutta muutoksen jälkeen tukipäätökset tekisi Kepa.

Vastauksia toivotaan ennen kesälomia

Kepan oli tarkoitus aloittaa matkatukien käsittely jo tulevan kesäkuun alussa ja järjestää viestintä- ja globaalikasvatustuen hakukierros syksyllä. Lappalaisen mukaan VTV:n kanta ei tarkoita koko siirtoprosessin loppua, mutta tällä hetkellä tilanne on epäselvä.

Myöskään ulkoministeriössä ei vielä tiedetä, miten asia ratkaistaan. Kansalaisjärjestöyksikön päällikön Pirkko-Liisa Kyöstilän mukaan VTV:n väliraportti on tarkoitus käydä ministeriössä läpi tarkastajien kanssa ennen kesälomakauden alkua.

"Sitten mietitään oikeaa tietä eteenpäin."

Timo Lappalaisen mukaan Kepalle on olennaisinta varmistaa, että järjestöt saavat tukensa jatkossakin ja että hallinnon siirrossa tapahtuvat yskimiset aiheuttaisivat mahdollisimman vähän vahinkoa niiden työlle. Toistaiseksi vaikutuksista järjestöille ei tiedetä.

Maailma.net on yksi ulkoministeriön viestintä- ja globaalikasvatustuen (VGK) saajista. Tänä vuonna ulkoministeriö myönsi suomalaisille järjestöille VGK-tukea yhteensä 2,3 miljoonaa euroa vuosille 2013–2014.

VGK-tuen kohtalo kehitysyhteistyörahoitus Suomi KepaUlkoministeriö

Lue myös

Karttapallo pöydällä

Ulkoministeriö jatkaa järjestöjen viestintä- ja globaalikasvatustyön tukemista

Ulkoministeriö on toistaiseksi perunut suunnitelman siirtää viestintä- ja globaalikasvatustuki Opetushallituksen hallinnoitavaksi. Toteutuessaan uudistus olisi uhannut muun muassa maailma.netin toimintaa.
maailma.netin esitteitä ja näppäimistö

Tukileikkaus voi lopettaa maailma.netin toiminnan

Ulkoministeriö aikoo muokata rajusti järjestöille myönnettyä viestintä- ja globaalikasvatustukea. Muutos supistaisi viestinnän kehitysmaakysymyksistä lähes olemattomiin, vaikka tietoa tarvitaan juuri nyt enemmän kuin koskaan.
5 sentin kolikko

Kehityskysymyksistä viestiminen uhkaa vaikeutua – ulkoministeriö pohtii tukimuutosta

Ulkoministeriö aikoo jälleen muuttaa viestintä- ja globaalikasvatustukea, jolla muun muassa tiedotetaan suomalaisille kehitysmaita koskevista kysymyksistä.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Poika istuu kynä ja lehtiö kädessä pieni taskuradio korvallaan.

Koronavirus on vauhdittanut etäoppimista myös kehittyvissä maissa – Moni kuitenkin putosi kyydistä, eivätkä kaikki pääse enää takaisin

Noin 1,6 miljardia opiskelijaa ja koululaista joutui keväällä jäämään pois koulusta koronaviruksen takia. Esimerkiksi Kenia ja Uganda käärivät hihansa digi- ja etäopetuksen lisäämiseksi, mutta nyt pelkona on eriarvoisuuden kasvu. ”Jo valmiiksi jäljessä olevat jäävät vielä enemmän jälkeen”, sanoo Fingon asiantuntija Peter Njuguna.
Syyrian lippu kahden muun lipun välissä.

Luoteis-Syyriassa vahvistettu ensimmäinen koronavirustapaus – ”Koronavirus tulee leviämään pakolaisleireillä kulovalkean tavoin”

Luoteis-Syyriassa elää noin 4,2 miljoonaa ihmistä, joista monet pakolaisia. Jos virus leviää, esimerkiksi vanhuksilla ja kroonisia tauteja sairastavilla on vain pienet mahdollisuudet selvitä, varoittaa terveysjärjestö UOSSM.
Nainen puolilähikuvassa piikkilangalla varustetun betoniaidan edessä.

Siviilikriisinhallinta tukee konfliktista toipuvia maita vankemman tulevaisuuden rakentamisessa

Sisäministeriön alaisuudessa toimiva Kriisinhallintakeskus lähettää asiantuntijoita siviilikriisinhallintatehtäviin maailmalle. Koulutusasiantuntija Sari Rautarinta on ollut komennuksella Sudanissa, Afganistanissa ja Ukrainassa. Työ on pitkäjänteistä, ja sen merkitys on nähtävissä vasta vuosien kuluttua, hän sanoo.
Nainen puolilähikuvassa mainoksen edessä.

”Rahoituslaitokset eivät ottaneet minua vakavasti” – Naisyrittäjien arki on hankalaa, ja koronavirus vaikeuttaa sitä entisestään

Keniassa naisyrittäjät kärsivät luotonsaantivaikeuksista ja vähättelystä. Irene Omari omistaa yhden Kisumun suurimmista brändäysyhtiöistä. Koronan vuoksi bisneksellä menee nyt huonommin kuin koskaan. Vaikeuksia on kuitenkin ollut jo aiemmin. ”Naisen on hyvin vaikea vetää yritystä. Aluksi en edes saanut luottoa”, hän kertoo.
Mies puolilähikuvassa mikrofonin takana.

Köyhyys ei ole vähentynyt niin paljon kuin väitetään, ja keinot sen kitkemiseksi ovat vääriä, sanoo YK-asiantuntija – ”Vaarallisen omahyväistä”

YK:n väistyvä erityisasiantuntija Philip Alston suomii loppuraportissaan maailman johtajia ”itsensä onnittelemisesta” köyhyyden vastaisessa taistelussa, sillä köyhyyden väheneminen johtuu pitkälti Kiinasta. Myöskään kestävän kehityksen tavoitteita ei saavuteta, hän sanoo.