Järjestöt: Translakiin jää ihmisoikeusongelmia | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Järjestöt: Translakiin jää ihmisoikeusongelmia

Sosiaali- ja terveysministeriön translakityöryhmä on jatkanut työtään tauon jälkeen, mutta lakiesitys saattaa jäädä torsoksi.

Translippu

(Kuva: torbakhopper / Flickr.com / cc 2.0) Kuva: torbakhopper / Flickr.com / CC BY 2.0.

Translakiin jää merkittäviä ihmisoikeusongelmia uudistustyöryhmästä huolimatta, pelkäävät suomalaisjärjestöt.

Järjestöt ovat jättäneet uudistusta johtavalle peruspalveluministeri Susanna Huoviselle (sd) kirjeen, jossa pyydetään translaista mahdollisimman kunnianhimoista esitystä. Kaikki ihmisoikeuksia loukkaavat ehdot sukupuolen vahvistamisesta on poistettava, järjestöt vaativat. Kirjeen ovat allekirjoittaneet Amnesty, Ihmisoikeusliitto, Seta ja Trasek.

Viime syksynä aloittaneen sosiaali- ja terveysministeriön työryhmän käsittelyssä on translakiesitysluonnos, joka on lähdössä lausuntokierrokselle. Luonnoksessa on järjestöjen mukaan kuitenkin puutteita, sillä sen perusteluissa ei käsitellä keskeisiä transsukupuolisten ihmisoikeuksiin liittyviä näkökohtia eikä paljon kritisoituun naimattomuusvaatimukseen ole välttämättä luvassa kuin kosmeettisia muutoksia.

"Kaikki ihmisoikeuselementit onkin syytä ottaa esityksen perusteluihin mukaan, jotta Suomi osoittaa tunnustavansa kansainvälisen kehityksen transihmisten ihmisoikeuksien suojelemiseksi ja noudattavansa itse niitä periaatteita, joita se kansainvälisesti ajaa", kirjeessä vaaditaan.

Translakityöryhmän tehtävänä on uudistaa laki sukupuolen vahvistamisesta. Tällä hetkellä laki vaatii sukupuoltaan korjanneen olevan naimaton, lisääntymiskyvytön ja elävän sukupuoliroolissaan, jotta sukupuoli voitaisiin vahvistaa. Laki on saanut kritiikkiä muun muassa Euroopan neuvostolta.

Ministeri Huovinen asetti viime syksynä työryhmän uudistamaan lakia, mutta sen työ keskeytyi keväällä resurssipulan vuoksi. Nyt työryhmä on jälleen toiminnassa. Järjestöt toivovat, että lakiesitys menisi eduskunnan käsittelyyn vielä tällä vaalikaudella.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia