Uutiset Hlbti-oikeudet Suomessa

Järjestöt: Translakiin jää ihmisoikeusongelmia

Sosiaali- ja terveysministeriön translakityöryhmä on jatkanut työtään tauon jälkeen, mutta lakiesitys saattaa jäädä torsoksi.
Translippu
(Kuva: torbakhopper / Flickr.com / cc 2.0) (Kuva: torbakhopper / Flickr.com / CC BY 2.0)

Translakiin jää merkittäviä ihmisoikeusongelmia uudistustyöryhmästä huolimatta, pelkäävät suomalaisjärjestöt.

Järjestöt ovat jättäneet uudistusta johtavalle peruspalveluministeri Susanna Huoviselle (sd) kirjeen, jossa pyydetään translaista mahdollisimman kunnianhimoista esitystä. Kaikki ihmisoikeuksia loukkaavat ehdot sukupuolen vahvistamisesta on poistettava, järjestöt vaativat. Kirjeen ovat allekirjoittaneet Amnesty, Ihmisoikeusliitto, Seta ja Trasek.

Viime syksynä aloittaneen sosiaali- ja terveysministeriön työryhmän käsittelyssä on translakiesitysluonnos, joka on lähdössä lausuntokierrokselle. Luonnoksessa on järjestöjen mukaan kuitenkin puutteita, sillä sen perusteluissa ei käsitellä keskeisiä transsukupuolisten ihmisoikeuksiin liittyviä näkökohtia eikä paljon kritisoituun naimattomuusvaatimukseen ole välttämättä luvassa kuin kosmeettisia muutoksia.

"Kaikki ihmisoikeuselementit onkin syytä ottaa esityksen perusteluihin mukaan, jotta Suomi osoittaa tunnustavansa kansainvälisen kehityksen transihmisten ihmisoikeuksien suojelemiseksi ja noudattavansa itse niitä periaatteita, joita se kansainvälisesti ajaa", kirjeessä vaaditaan.

Translakityöryhmän tehtävänä on uudistaa laki sukupuolen vahvistamisesta. Tällä hetkellä laki vaatii sukupuoltaan korjanneen olevan naimaton, lisääntymiskyvytön ja elävän sukupuoliroolissaan, jotta sukupuoli voitaisiin vahvistaa. Laki on saanut kritiikkiä muun muassa Euroopan neuvostolta.

Ministeri Huovinen asetti viime syksynä työryhmän uudistamaan lakia, mutta sen työ keskeytyi keväällä resurssipulan vuoksi. Nyt työryhmä on jälleen toiminnassa. Järjestöt toivovat, että lakiesitys menisi eduskunnan käsittelyyn vielä tällä vaalikaudella.

Suomen translaki gendervähemmistöpolitiikkalaki Suomi Amnesty InternationalIhmisoikeusliittoSeta ry

Lue myös

Kyniä sateenkaaren väreissä

Sukupuolen vahvistamisen ei pitäisi vaatia ihmeitä

Alaikäinen ei Suomessa voi vaihtaa henkilötunnustaan oman sukupuolen mukaiseksi. Se kuitenkin auttaisi lasta elämään oman minäkuvansa mukaista elämää ja antaisi aikaa varmistua siitä, mitä hän itse haluaa, kirjoittaa Aiko Lohtander.
Sateenkaarilippu

Loppu homovitseille ja epäkunnioittavalle pukukoppikulttuurille

Hetero-oletukset, homofobia ja humoristisiksi tarkoitetut heitot ovat yhä yleisiä urheilumaailmassa. Epäkunnioittavaan pukukoppi- ja fanikulttuuriin tulee puuttua. Sitä helpottaa, kun osaa ottaa sateenkaariteemoja puheeksi, kirjoittaa Setan koulutusasiantuntija Marita Karvinen.
Ihmisiä Pride-kulkueessa

Seta: Muunsukupuolisten hoidon rajoittaminen lisää itsetuhoisuuden määrää – ”HUS:n ja TAYS:n linjaukset päinvastaisia kuin alan kansanvälinen kehitys”

Uudessa kansainvälisessä tautiluokitusjärjestelmässä ei enää erotella hoidettavia transsukupuolisiin ja muunsukupuolisiin. Seta vaatii Suomea toimimaan samoin ja takaamaan sukupuolenkorjaushoidot myös muille kuin itsensä naiseksi tai mieheksi kokeville.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Kasvonsa peittänyt mies ohittaa poliisin kadulla ja kantaa kahta autonrengasta.

”Korruptiosta puolet pois, niin elämä olisi siedettävää” – Irakissa äänestetään sunnuntaina parlamenttivaaleissa

Irakia kaksi vuotta sitten ravistellut protestiliike sai osan vaatimuksistaan läpi. Vaaleja aikaistettiin ja vaalilakia on uudistettu. Tutkija Mariette Hägglund ja kansanedustaja Hussein al-Taee eivät kuitenkaan usko vaalien tuovan suuria muutoksia.
Aikuisen käsi pitelee stetoskooppia pienen lapsen rintakehällä.

Koronapandemia on lisännyt tuberkuloosikuolemia – tautiin sairastuu vuosittain jopa 10 miljoonaa ihmistä

Kun terveydenhuollon voimavarat on keskitetty koronapandemian hoitoon, moni tuberkuloosiin sairastunut ihminen on jäänyt vaille diagnoosia ja hoitoa.
Kolme nuorta miestä istuu maassa ja leikkaa kaakaopuun hedelmiä.

Kaakaotiloilla käytetään edelleen paljon lapsityövoimaa

Sertifiointijärjestelmistä huolimatta alle 18-vuotiaiden osuus kaakaotilojen työläisistä on kasvanut. Norsunluurannikon kaakaoviljelijät aliarvioivat käyttämänsä lapsityövoiman määrää sertifikaatin menettämisen pelossa.
YK:n erityisedustaja Victoria Gamba lehdistötilaisuudessa

YK: Jemenin sodassa kuollut tai haavoittunut kahden vuoden aikana yli 2 600 lasta

Lapsiin on kohdistunut Jemenin sodassa yli 8 500 vakavaa rikkomusta. YK:n erityisedustaja vaatii konfliktin osapuolia suojelemaan lapsia.
Suuri kivirakennus, jonka yllä pilviä.

Maailman köyhimpiin maihin kuuluvassa Tšadissa on odotettu vakaampia aikoja yli kuusi vuosikymmentä – Presidentin yllättävä kuolema luo sekä mahdollisuuksia että uhkakuvia

Tšadin presidentti kuoli viime keväänä yllättäen taistelukentällä. Maan jatkuva epävakauden kierre voi periaatteessa nyt katketa, mutta asiantuntijoiden mukaan seuraukset voivat olla arvaamattomat.