Uutiset Työ kehitysmaissa

Järjestöt: Maailmanpankin hankkeet yhteydessä pakkotyövoimaan Uzbekistanissa

Ihmisoikeusjärjestöjen selvityksen mukaan Uzbekistanin puuvillapelloilla hyödynnetään järjestelmällisesti pakko- ja lapsityövoimaa. Maailmanpankki tukee maassa maataloushankkeita, joista ainakin yhdessä on käytetty lapsityövoimaa.
Valkoisia puuvillankukkia pellolla
Uzbekistan on maailman viidenneksi suurin puuvillantuottaja. (Kuva: David Stanley / CC BY 2.0)

Maailmanpankin rahoittamat maataloushankkeet ovat yhteydessä pakko- ja lapsityövoiman käyttöön Uzbekistanissa, sanovat ihmisoikeusjärjestöt.

Eilen ilmestyneen Human Rights Watchin sekä saksalaisen Uzbek-German Forum for Human Rights -järjestön raportin mukaan yhdellä Maailmanpankin projektialueella on havaittu lapsi- ja pakkotyövoimaa. Riski pakko- ja lapsityövoiman käytölle on suuri myös muissa hankkeissa, sillä ilmiö on maan puuvillapelloilla järjestelmällinen.

Maailmanpankki on investoinut Uzbekistanin maataloussektorille vuosina 2015–2016 lähes 519 miljoonaa dollaria, eli lähes 460 miljoonaa euroa, ja Uzbekistan on luvannut, ettei se käytä pakko- tai lapsityövoimaa. Maailmanpankki on käyttänyt tilanteen tarkkailemiseen Kansainvälistä työjärjestöä ILO:ta, joka ei ole havainnut merkkejä väärinkäytöksistä.

HRW:n ja UGF:n tutkimusten mukaan Maailmanpankin kasteluhankkeen alueella on kuitenkin pakotettu jopa vai 10–11-vuotiaita lapsia pitkiin työpäiviin. Hallitus on järjestöjen mukaan sotkeutunut ILO:n monitorointiin, eivätkä tulokset ole luotettavia. Nyt tuki maalle pitäisikin jäädyttää, ne vaativat.

Raportti perustuu 257 haastatteluun sekä 700 lyhyempään keskusteluun uhrien, viljelijöiden ja muiden avaintoimijoiden kanssa, julki vuotaneisiin hallituksen asiakirjoihin ja lausuntoihin. Sen mukaan Uzbekistanin hallitus on pakottanut opiskelijoita, opettajia, terveystyöntekijöitä, muita hallituksen työntekijöitä, yksityisen sektorin työntekijöitä ja joskus myös lapsia puuvillasadon korjuuseen vuosina 2015–2016. He ovat joutuneet myös kitkemään peltoja ja istuttamaan puuvillaa keväällä 2016.

Hallitus on uhannut erottaa ihmiset, lopettaa sosiaalimaksut ja erottaa tai hyllyttää opiskelijoita, mikäli nämä kieltäytyvät työstä.

”Hallitus käski poimia puuvillaa, eikä sitä voi vastustaa. Jos kieltäydyn, he erottavat minut. Menettäisimme leipämme”, kertoi eräs opettaja.

The Guardian -lehden mukaan sekä Maailmanpankki että ILO ovat kiistäneet raportin löydökset. ILO:n edustajan mukaan Maailmanpankin läsnäolomaassa on paremminkin auttanut luomaan positiivisia muutoksia.

Uzbekistanin pakko- ja lapsityövoimaongelma on ollut tiedossa jo aiemmin. Sadat vaatevalmistajat ovat sitoutuneet olemaan hankkimatta maasta puuvillaan pakko- ja lapsityöriskin vuoksi.

Uzbekistan on maailman viidenneksi suurin puuvillantuottaja, ja puuvilla arvellaan luovan yli miljardin dollarin vuositulot. Viime syyskuussa kuollut presidentti Islam Karimov hallitsi maata kovin ottein yli 20 vuotta. Uusi presidentti Shavkat Mirziyoyev on luvannut uudistuksia.

Työ kehitysmaissa ihmisoikeudetkehitysyhteistyötyöpolitiikkademokratia Uzbekistan

Lue myös

Työntekijä Indonesiassa

Raportti: Maailman työvoimasta suurin osa on epävirallista

Afrikassa melkein 85 prosenttia työvoimasta työskentelee epävirallisella sektorilla, usein ilman oikeuksia ja kunnollisia työoloja. Köyhyys on ilmiön syy ja seuraus.
Hoitaja ja potilas sairaalassa

Afrikan aivovuotoa kammetaan takaisin

Keniassa on arvioitu, että vuosittain valmistuvista 600 lääkäristä jopa 40 prosenttia lähtee maasta. Nyt aivovuotoa yritetään suitsia monin konstein ympäri maailman.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Naisia torilla pakolaisleirillä

Budjettiesitys 2019: Kansa pitää kehitysyhteistyötä tärkeänä, valtio esittää vain pientä korotusta

Talousarvioesitys lupaa kehitysyhteistyöhön hiukkasen lisää rahaa, mutta Suomi jää edelleen kauas omista sitoumuksistaan. Kansalaisjärjestöjen heikko rahoitus kurittaa kaikkein köyhimpiä, tyttöjä ja tasa-arvotyötä.
Ihmisiä Pride-kulkueessa

Seta: Muunsukupuolisten hoidon rajoittaminen lisää itsetuhoisuuden määrää – "HUS:n ja TAYS:n linjaukset päinvastaisia kuin alan kansanvälinen kehitys"

Uudessa kansainvälisessä tautiluokitusjärjestelmässä ei enää erotella hoidettavia transsukupuolisiin ja muunsukupuolisiin. Seta vaatii Suomea toimimaan samoin ja takaamaan sukupuolenkorjaushoidot myös muille kuin itsensä naiseksi tai mieheksi kokeville.
Mielenosoittajia

Ortega ajaa Nicaraguaa umpikujaan, yli 23 000 paennut Costa Ricaan – ”Vaikea poistaa syöpäläistä, jonka lonkerot ulottuvat joka kolkkaan”

Nicaraguan tilannetta pidempään seuranneille huhtikuussa alkanut mielenosoitusaalto ei tullut yllätyksenä. Jatko on Ortegan käsissä: suostuuko hän luopumaan vallasta ja järjestämään uudet vaalit?
Värikkäitä ilmapalloja

Costa Rica hyväksymässä samaa sukupuolta olevien avioliiton

Costa Rican korkein oikeus on linjannut syrjiväksi lain, jonka kieltää samaa sukupuolta olevia solmimasta avioliiton. Laki lakkaa olemasta voimassa, vaikka sen muuttamisesta ei päästäisi sopuun parlamentissa.
Varoituskyltti jossa lukee "Heat kills"

YK: Viilennys myös köyhien oikeus – tulisi toteuttaa ilman ilmastohaittoja

Kun ilmasto lämpenee, tarvitaan lisää jäähdytystä, mikä kuluttaa energiaa, mikä taas lämmittä ilmastoa. Tällä hetkellä kymmenesosa ilmaston lämpenemisestä johtuu jäähdytyksestä, ja osuus on nopeassa kasvussa.