Uzbekistan lisännyt pakkotyövoiman käyttöä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Uzbekistan lisännyt pakkotyövoiman käyttöä

Viime vuonna miljoona uzbekistanilaista lasta ja aikuista pakotettiin työskentelemään maan puuvillapeloilla.

Uzbekistanin viranomaiset ovat kiihdyttäneet pakkotyövoiman käyttöä puuvillapelloilla. Maan tärkeimmän vientituotteen työolosuhteita on kritisoitu aiemmin lapsityövoiman käytöstä ja pakkotyövoiman käytön lisääminen näyttääkin olevan yritys kiertää kansainvälinen huono julkisuus lapsityövoimasta, arvioi Human Rights Watch.

"Pakottamalla enemmän vanhempia lapsia ja aikuisia työskentelemään puuvillapelloille korvatakseen nuorempia lapsia, ei muuta sitä, että Uzbekistan pakottaa miljoona kansalaistaan työskentelemään tahtomattaan pelloilla joka vuosi satokauden aikaan", sanoo järjestön Keski-Aasian tutkija Steve Swedlow.

Vaikka lasten käyttäminen työvoimana väheni viime vuonna, paikalliset ihmisoikeusryhmät ovat raportoineet jopa yhdeksänvuotiaiden työskentelevän joillakin alueilla, HRW kertoo.

Pakkotyö kestää yleensä syyskuun alusta marraskuun alkuun. Ihmiset asuvat huonokuntoisissa väliaikaisasumuksissa ja tekevät töitä aamu varhaisesta iltamyöhään. HRW:n mukaan palkka on pieni, jos sitä ylipäätään annetaan.

Uzbekistan ei ole järjestön mukaan sallinut kansainvälisten tarkkailijoiden saapumista maahan neljään vuoteen. Lisäksi viranomaiset ovat uhkailleet ja pidättäneet aktivisteja ja toimittajia, jotka ovat yrittäneet raportoita tilanteesta.

Uzbekistan oli vuonna 2011 maailman viidenneksi suurin puuvillan viejä. Human Rights Watch on vaatinut maan tärkeimpiä kauppakumppaneita Yhdysvaltoja ja Euroopaan unioinia julkisesti tuomitsemaan pakkotyövoiman käyttäminen puuvillan tuotannossa.

Järjestö on myös vaatinut Uzbekistania lopettamaan pakkotyövoiman käyttämisen sekä toimittajien ja aktivistien häirinnän.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia