Järjestöt: Gaddafin pahimmat sotarikokset keksittyjä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Järjestöt: Gaddafin pahimmat sotarikokset keksittyjä

Amnesty International ja Human Rights Watch eivät ole löytäneet todisteita joukkoraiskauksista tai palkkasotureista Libyassa.

Totuus on usein sodan ensimmäinen uhri. (Kuva: Humphrey King / cc 2.0)

Kansainväliset ihmisoikeusjärjestöt eivät ole yrityksistään huolimatta onnistuneet löytämään todisteita Muammar Gaddafin joukkojen nimiin laitetuista pahimmista sotarikoksista, kuten joukkoraiskauksista tai ulkomaalaisten palkkasotureiden käyttämisestä väkivaltaisuuksissa.

Patrick Cockburnin britannialaiseen The Independent-lehteen haastattelemat asiantuntijat sanovat Gaddafille uskollisten joukkojen syyllistyneen sotarikoksiin muun muassa pommittamalla Misratan kaupunkia, mutta kaikkein pahimmat sotarikokset vaikuttavat kapinallisten propagandalta.

HRW:n ja Amnestyn tutkijoiden selvityksissä kapinallisten ulkomaalaisille toimittajille esittelemät afrikkalaiset palkkasoturit ovat paljastuneet vierastyöläisiksi, jotka on vapautettu pian lehdistötilaisuuksien jälkeen, raiskausten uhrit ovat kadonneet kokonaan ja todisteet Viagran käytöstä rintamilla olleet epäuskottavia.

Kapinallisten syöttämää sotapropagandaa on kuitenkin käytetty laajasti kolme kuukautta kestäneen Naton pommituskampanjan oikeuttamiseen. Muun muassa kansainvälisen rikostuomioistuimen pääsyyttäjä Luis Moreno-Ocampo ja Yhdysvaltojen ulkoministeri Hilary Clinton ovat syyttäneet Gaddafia joukkoraiskausten käyttämisestä aseena siviilejä kohtaan.

Ranska uhmaa kansainvälistä lakia

Sotilasliitto Naton jäsenmaa Ranska on tunnustanut ensimmäistä kertaa julkisesti toimittaneensa Libyan kapinallisille aseita. Asiantuntijoiden mukaan asetoimitukset saattavat rikkoa YK:n turvallisuusneuvoston päätöstä 1973, jonka mukaan länsimailla on oikeus vain siviilien suojeluun Libyassa.

Ranskalaisen sanomalehti Figaron mukaan maan sotavoimat ovat toimittaneet Libyan kapinallisille rakentinheittimiä, rynnäkkökiväärejä ja panssarintorjunta-aseita.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia