Järjestöjen huolet siirtävät rahankeräyslain uudistusta | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Järjestöjen huolet siirtävät rahankeräyslain uudistusta

Järjestöt ovat huolissaan rahankeräysten luotettavuudesta.

Sisäministeriön suunnittelema rahankeräyslain uudistus ei toteudukaan tällä hallituskaudella. Ministeriön mukaan lain esiselvitystyötä jatketaan muun muassa lausuntokierroksella saadun palautteen takia.

Uudistuksen tarkoituksena on ollut siirtyä nykyisestä ennakkolupaan perustuvasta menettelystä ilmoituksenvaraiseen järjestelmään sekä julkiseen kerääjärekisteriin. Toisin kuin nykyisin, rahaa voisivat kerätä myös muut kuin yleishyödylliset tahot ja muihin kuin yleishyödyllisiin tarkoituksiin. Uudistuksen oli tarkoitus tulla voimaan vielä tällä kaudella.

Järjestöt ja muut tahot ovat ministeriön mukaan ilmaisseet marraskuussa avatulla lausuntokierroksella kuitenkin huolensa muun muassa keräysten luotettavuuden vähenemisestä sekä petosten riskin kasvamisesta. Rahankeräys halutaan myös pitää edelleen yleishyödyllisenä. Ilmoituksenvaraiseen menettelyyn siirtymistä järjestöt kuitenkin kannattavat.

Esimerkiksi suomalaisjärjestöjen kattojärjestö Kepa muistuttaa kannanottossaan, että rahankeräysten valvontaan ja neuvontaan tarvitaan riittävät resurssit ja viranomaisilla on oltava mahdollisuus puuttua lainvastaisiin keräyksiin. Kepan mukaan jäsenjärjestöt ovat huolissaan myös maineestaan yleishyödyllisinä toimijoina.

Rahankeräyslakia uudistettiin viimeksi viime syyskuussa, jolloin päätettiin, ettei lupaa hakevan tahon koko toiminnan tarvitse olla yleishyödyllistä.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia