Jamaikalla katoaa yli tuhat teini-ikäistä vuosittain – Kadonneet päätyvät usein ihmiskauppiaiden kynsiin | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Jamaikalla katoaa yli tuhat teini-ikäistä vuosittain – Kadonneet päätyvät usein ihmiskauppiaiden kynsiin

Määrärahojen leikkaukset vaikeuttavat kamppailua ihmiskauppaa vastaan. Lisää panostuksia tarvittaisiin myös uhrien tukemiseen ja turvan tarjoamiseen oikeusprosessien aikana.

Joukko ihmisiä istuu kuuntelemassa, kun nainen esitelmöi heille.

Ihmiskauppiaiden kynsistä vapautunut ja sen jälkeen ihmiskauppaa vastustavaksi aktivistiksi ryhtynyt konsultti Shamere McKenzie kouluttaa viranomaisia ja mentoroi entisiä ihmiskaupan uhreja. Hän opettaa, miten tunnistaa ja välttää ihmiskauppiaiden virittämät ansat. Kuva: Zadie Neufville / IPS.

(IPS) -- ”Joidenkin poliisien väitetään osallistuneen ihmiskauppaan ja seksiin pakottamiseen”, sanotaan Yhdysvaltain ulkoministeriön vuoden 2021 ihmiskaupparaportin Jamaikaa käsittelevässä osiossa. Lause synnytti Jamaikalla isoja otsikoita ja suurta huolta.

Kun väitettä ei todisteltu konkreettisilla esimerkeillä, Jamaikan sosiaalinen media täyttyi tutkimusvaatimuksista. Niitä perusteltiin koronapandemian aikana lisääntyneellä seksuaalisella hyväksikäytöllä.

Yhdysvaltain viranomaiset luokittelevat Jamaikan seksuaalista hyväksikäyttöä ja pakkotyötä varten kaupattujen aikuisten ja lasten lähtö-, kauttakulku- ja kohdemaaksi. Uhreja pelastetaan keskimäärin kymmenen vuodessa. ”Mutta se on vain jäävuoren huippu”, Jamaikan kansallisen turvallisuuden ministeriön ihmiskauppaosaston johtaja Chenee Russell Robinson toteaa.

1 400 teini-ikäistä katoaa vuosittain

Vuosien 2015–2019 aikana Jamaikalla raportoitiin vuosittain keskimäärin 1 400 teini-ikäistä kadonneeksi. Kun kadonneiden määrä on vuosi vuodelta noussut ja kotiin palanneiden laskenut, ihmis- ja seksikaupan lisääntyminen huolestuttaa paikallisviranomaisia yhä enemmän.

Lastensuojeluaktivistit uskovat, että useimmat kadoksiin jäävät lapset ovat seksikaupan uhreja. Tavatonta ei ole sekään, että köyhät jamaikalaisperheet vaihtavat tyttäriään rahaan tai tavaraan.  Maalaisperheiden varakkaampien sukulaisten luo kaupunkiin lähettämät lapset joutuvat melkein säännönmukaisesti uhreiksi.

Yhdysvaltalaisraportin mukaan ihmis- ja seksikauppaa on Jamaikalla kaikkialla: ”Naisten ja lasten, myös poikien, seksikauppaa käydään kaduilla ja yökerhoissa, baareissa, hieromalaitoksissa, hotelleissa, lomakaupungeissa ja yksityiskodeissa.”

Uhrit tarvitsevat tukea

Raportissa kiitellään Jamaikan viranomaisten hyvää yhteistyötä taistelussa ihmiskauppaa vastaan, mutta moititaan määrärahojen leikkauksia sekä koulutuksen ja kiinniottojen vähentymistä.

Moitetta saa myös pitkän tähtäimen tukijärjestelmien puute. Niillä tuettaisiin uhrien palaamista yhteiskuntaan, estettäisiin hyväksikäytön jatkuminen sekä tarjottaisiin turvaa pitkällisten oikeusprosessien aikana.

Jamaikalla on jo vuodesta 2007 lähtien ollut laki ihmiskauppaa vastaan. Vuonna 2013 pisintä  ihmiskaupasta langetettavaa vankeustuomiota korotettiin 20 vuoteen, ja viime vuonna rangaistuksia vielä kiristettiin.

”Nyt ihmiskaupasta tuomittu ihminen joko menee vankilaan tai menee vankilaan ja saa lisäksi sakot. Enää ei selviä pelkillä sakoilla”, Russell Robinson selittää.

Turvaa älypuhelinsovelluksista

Entinen ihmiskaupan uhri, nykyinen ihmiskaupan vastainen aktivisti ja konsultti Shamere McKenzie korostaa yhteisön tietoisuutta ja mukanaoloa sekä teknologian hyödyntämistä mahdollisten uhrien suojaamisessa.

”Voimme yhteisönä tehdä paljon auttaaksemme nuoria muovaamaan moraaliaan ja arvojaan sekä kehittämään tietoisuuttaan. Ihmiskauppiaat tunnistavat ihmiset, joilla on heikko itsetunto”, McKenzie sanoo.

Jo vuodesta 2016 valtio on rahoittanut kahden älypuhelinsovelluksen – Stay Alert ja Travel Plan – kehittämistä. Ne tekevät joukkoliikenteen käytön turvallisemmaksi etenkin nuorille tytöille ja naisille.

”Meidän pitäisi opettaa ihmisille, kuinka he voivat suojella itseään, opetella ulkoa numeroita, käyttää tekstiviestejä ja kehitellä koodisanoja ja muita turvakeinoja”, McKenzie sanoo. Hän opastaa selviytyjiä ja opettaa muille, kuinka tunnistaa ja välttää vaaranpaikat ja ansat.

Lupaus paremmasta elämästä houkuttaa

McKenzien oma kokemus ihmiskaupasta on Yhdysvalloista, jossa hän oli yliopistossa urheilustipendillä. Akillesjännevamma lopetti stipendin ja entinen lupaava urheilija joutui etsimään töitä saadakseen lukukausimaksut ja vuokran maksettua.

Hyvä ystävä tuli apuun ja tarjosi ilmaista asuntoa ja työtäkin. Luottamus ystävään palkittiin puolentoista vuoden maanpäällisellä helvetillä: mies hakkasi tytön alistuvaksi ja pakotti seksityöhön omistamassaan yökerhossa.

Ei ole poikkeuksellista, että jamaikalaisia nuoria naisia houkutellaan prostituutioon lupaamalla heille työtä tai yksinkertaisesti parempaa elämää.

Täsmällisiä lukuja koko maailman ihmiskaupasta on mahdoton saada, sillä suurin osa tapauksista jää pimentoon. Arviot liikkuvat 20 ja 40 miljoonan välillä. Nykyaikaisessa orjuudessa raatava ihmisjoukko tuottaa rikollisille noin 133 miljardia euroa vuodessa. Seksikaupan vuosittaiset tuotot kohoavat 90 miljardin euron tuntumaan.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia