Uutiset Israel ja Palestiina

Jälleenrakennus voi kestää Gazassa vuosia tai vuosikymmeniä – Etenkin mielenterveyspalveluita tarvitaan vielä pitkään

Israelin ja palestiinalaisten väkivalta on aiheuttanut vaikeita traumoja etenkin lapsille, arvioivat avustusjärjestöt. 12 päivän konfliktin aiheuttamia tuhoja ei ole päästy vielä arvioimaan kokonaisvaltaisesti.
Ihmisiä puhujanpönttöjen takana.
YK:n yleiskokous keskusteli viime viikolla Palestiinan tilanteesta. Edessä pääsihteeri António Guterres ja taaempana yleiskokouksen puheenjohtaja Volkan Bozkir. (Kuva: Evan Schneider / UN Photo)

Arviot humanitaarisen avun tarpeesta Israelin pommittamassa Gazassa ovat vielä epäselviä, mutta todennäköisesti alue tulee tarvitsemaan apua pitkään, vuosia tai vuosikymmeniä, arvioivat YK:n avustusjärjestöt.

YK-järjestöt lanseeraavat tällä viikolla todennäköisesti humanitaarisen avun vetoomuksen miehitetylle Palestiinalaisalueelle. YK:n hätäapuvaroista sekä Palestiinan humanitaarisesta rahastosta ollaan jo ohjaamassa humanitaariseen apuun noin 22,5 miljoonaa dollaria, kertoi humanitaarisen avun koordinaatiotoimisto OCHA perjantaina.

Israelin ilmaiskut ovat alustavien arvioiden mukaan tuhonneet Gazassa paljon tärkeää siviili-infrastruktuuria, kuten vesi-, sanitaatio- ja hygieniapalveluita. Noin 450 rakennusta on tuhoutunut tai vahingoittunut, joukossa myös kouluja sekä kuusi sairaalaa ja yhdeksän terveyskeskusta sekä veden suolanpoistolaitos.

Vahingoittuneiden tai tuhoutuneiden rakennusten joukkoon kuuluu myös koronatestauslaboratorio sekä maataloustuotevarasto.  Yli 77 000 ihmistä pakeni kodeistaan väkivaltaa, mutta suurin osa on palannut sen jälkeen, kun tulitauosta kerrottiin torstaina.

Järjestöt ovat erityisen huolissaan lasten mielenterveydestä. Osalla lapsista keho ei pysty rauhoittumaan stressaavan tilanteen jälkeen, ja he kärsivät esimerkiksi jatkuvasta vapinasta, unen puutteesta, huonovointisuudesta ja vuoteenkastelusta, kertoo avustusjärjestö Pelastakaa Lapset.

”Viesti, jonka kuuli toistuvasti, oli, että ihmiset Gazassa ovat traumatisoituneempia kuin koskaan. -- Iskuja tuli tauotta. Liian monia koteja ja rakkaita menetettiin. Monet ihmiset kertoivat minulle, että he tuntevat itsensä avuttomiksi eikä heillä ole enää toivoa”, kertoo myös alueella vieraillut YK:n Palestiinan humanitaarinen koordinaattori Lynn Hastings tiedotteessa.

Hän muistutti, että maailma ei pidä unohtaa myöskään Länsirannalla eikä Israelissa kärsineitä.

Väkivalta kärjistyi Israelissa ja sen miehittämällä Palestiinalaisalueella kaksi viikkoa sitten muun muassa sen jälkeen, kun Israel oli päättänyt häätää palestiinalaisperheitä Itä-Jerusalemista. Tilanne kärjistyi Gazaa hallitsevan äärijärjestö Hamasin raketti-iskuiksi ja Israelin ilmapommituksiksi Gazassa. Väkivalta levisi myös Länsirannalle ja Israelin valtion alueelle, jossa on ollut erilaisia yhteenottoja.

YK:n mukaan 10.–21.5. välisenä aikana Gazassa kuoli yhteensä 242 palestiinalaista, joista 66 lapsia. Israelin puolella kuolleita on 12, joista kaksi lapsia.
Lisäksi Gazassa loukkaantui yli 1 900 ihmistä, Israelissa satoja. Länsirannalla loukkaantuneita on lähes 6 400. YK:n ihmisoikeusasiantuntijat ovat vaatineet kansainvälistä rikostuomioistuinta tutkimaan iskut siviilejä vastaan.

Gaza oli Israelin saarron ja useiden muiden sotien seurauksena jo valmiiksi humanitaarisessa kriisissä. YK:n palestiinalaispakolaisten auttamisjärjestö UNRWA:n edustajan Matthias Schmalen mukaan paluuta normaaliin ei oikeastaan ole edessä.

”Olen ollut täällä kahden ja puolen vuoden ajan ja olen vakuuttunut siitä, että palaamme sotaan, ellei juurisyitä ratkota. Gazan näkökulmasta se tarkoittaa ihmisarvoisen näkökulman antamista ihmisarvoisesta elämästä, etenkin nuorille”, hän sanoi YK:n uutiskeskuksen mukaan.

Israel ja Palestiina avustustyökatastrofiapukonflikti IsraelPalestiina Pelastakaa Lapset ry

Kommentit

Lähettänyt Rauha Israeliin (ei varmistettu) 26.5.2021 - 19:31

Ihmettelen, miten rahaa riittää raketteihin ja hyökkäystunneleihin, mutta tavalliset Palestiinalaiset elävät avustusten varassa?

Lue myös

Mielenosoittajia rivissä kylttien kera.

Protestiliike vaatii urheilutarvikejätti Pumaa luopumaan yhteistyöstä Israelin jalkapalloliiton kanssa

Urheilutarvikevalmistaja Puma sponsoroi Israelin jalkapalloliitto IFAa, jonka liigoissa pelaa myös seuroja Israelin siirtokunnista miehitetyllä Länsirannalla. Samalla Puma auttaa työntämään palestiinalaisten oikeudet taka-alalle, kirjoittaa ICAHD Finlandin hallituksen jäsen Miika Malinen.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Mies puolilähikuvassa tiiliseinää vasten.

Köyhyys on poliittista – Matti Kohosen missiona on taistella eriarvoisuutta vastaan talouspolitiikan keinoin

Financial Transparency Coalitionia johtava Matti Kohonen tekee työtä oikeudenmukaisemman talousjärjestelmän puolesta. Hän sai kipinän työhönsä jo lapsuudessa kohtaamastaan eriarvoisuudesta ja uskoo, että köyhyys ja eriarvoisuus eivät ole maailmassa välttämättömiä asioita.
Traktori pellolla, taustalla kylä.

Tutkijat: Euroopan voisi ruokkia luomuviljelyllä vuonna 2050

Tuoreen tutkimuksen mukaan ympäristön huomioiva viljely on mahdollista, mutta se vaatii monenlaisia muutoksia, muun muassa eläinperäisten tuotteiden käytön vähentämistä.
Kahta nuorta naista esittävä seinämaalaus korkean talon seinässä.

Ensi viikolla järjestetään suurin feministinen kokoontuminen neljännesvuosisataan – Tavoitteena tasa-arvon takapakin estäminen

YK:n tasa-arvojärjestön, Meksikon ja Ranskan johtama Generation Equality -foorumi aloittaa viisivuotisen kampanjan, jonka tavoitteena on edistää sukupuolten tasa-arvoa muun muassa teknologia-alalla. Se on osittain vastareaktio populistiselle voimille, jotka ovat viime vuosina haastaneet tasa-arvoa, kertoo ulkoministeriön tasa-arvosuurlähettiläs Katri Viinikka.
Iranin lippuja

Kovaa kritiikkiä Iranin uudelle presidentille – Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan Ebrahim Raisi oli mukana vuoden 1988 joukkoteloituksissa

Iranissa tapettiin tuhansia poliittisia vankeja vuonna 1988. Uutta presidenttiä on epäilty osallisuudesta tapahtumiin, mutta ketään ei ole rangaistu.
Mies ajaa aasien vetämillä kärryillä tietä pitkin.

Energian kalleus edistää metsätuhoa Zimbabwessa – Halvan sähkön puutteessa turvaudutaan puuhiileen

Laiton puunkaato tuhoaa Zimbabwesta joka vuosi noin 60 miljoonaa puuta eli osapuilleen 33 000 hehtaaria metsää. Yksi syy on energianlähteenä käytettävä puuhiili. Sakkorangaistuksetkaan eivät auta, sillä monelle sähkö on liian kallista ja puuhiili ainoa vaihtoehto.

Tuoreimmat

Tutkijat: Euroopan voisi ruokkia luomuviljelyllä vuonna 2050
Ensi viikolla järjestetään suurin feministinen kokoontuminen neljännesvuosisataan – Tavoitteena tasa-arvon takapakin estäminen
Kovaa kritiikkiä Iranin uudelle presidentille – Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan Ebrahim Raisi oli mukana vuoden 1988 joukkoteloituksissa
Energian kalleus edistää metsätuhoa Zimbabwessa – Halvan sähkön puutteessa turvaudutaan puuhiileen
Globaali ruokajärjestelmä tuottaa nälkäisiä ja uhkaa planeetan kantokykyä – Systeemin pitää muuttua, ja siihen voi vaikuttaa myös Suomi, summaa tuore raportti
Kuivuus voi olla seuraava pandemia, varoittaa YK-raportti – Ilmastonmuutos altistaa lisää useimpien maiden kuivuusriskiä lähivuosikymmeninä
Köyhyys on poliittista – Matti Kohosen missiona on taistella eriarvoisuutta vastaan talouspolitiikan keinoin
Lämpenevä merivesi tuhoaa koralleja El Salvadorissa ja vie samalla elinkeinon kalastajilta – ”Vesi on niin kuumaa, että se näyttää jo keitolta”
Egypti aikoo teloittaa 12 Muslimiveljeskunnan jäsentä – Teloitukset kiihtyneet jälleen tänä vuonna
Filippiinien huumesodassa on todennäköisesti tapahtunut rikoksia ihmisyyttä vastaan – Kansainvälisen rikostuomioistuimen pääsyyttäjä vaatii virallista tutkintaa

Luetuimmat

Suomen uudessa kehityspolitiikan selonteossa on hienoja periaatteita, mutta konkretia puuttuu, kritisoivat järjestöt – ”Voi jäädä rammaksi ankaksi”
Maailman piti päästä eroon lapsityöstä, mutta kehitys on kääntynyt jyrkkään alamäkeen – ”Intiassa kestää ainakin kymmenen vuotta päästä pandemiaa edeltävään tilanteeseen”
”Suomalaisten ei pitäisi ottaa demokratiaa itsestäänselvyytenä”, vetoaa kansalaisaktivismin veteraani Maina Kiai, joka seuraa huolestuneena koronan vaikutuksia ihmisoikeuksiin
Köyhyys on poliittista – Matti Kohosen missiona on taistella eriarvoisuutta vastaan talouspolitiikan keinoin
Kuivuus voi olla seuraava pandemia, varoittaa YK-raportti – Ilmastonmuutos altistaa lisää useimpien maiden kuivuusriskiä lähivuosikymmeninä
Suomi on tuoreen selvityksen mukaan kestävän kehityksen kärkimaa – Koronapandemia käänsi globaalit trendit kuitenkin laskusuuntaan
Vuoden maailmanparantaja -palkinto vammaistyötä tukevalle Abilis-säätiölle – Pandemia teki järjestön tuesta aiempaakin kysytympää
Maailmassa on yhä vireillä 432 hiilikaivosprojektia, vaikka hiilestä pitäisi luopua, paljastaa tuore selvitys – aktiivisimpia Kiina ja Australia
Pelastakaa Lapset: Lasten sieppauksista on tullut osa sodankäyntiä Mosambikissa – Etenkin tyttöjä kaapataan jopa suoraan kodeistaan
Kysely: Suomalaisilla vääriä mielikuvia mielenosoittamiseen liittyvistä oikeuksista – Etenkin vanhempien ikäluokkien asenteet kovia