Uutiset Israel ja Palestiina

Jälleenrakennus voi kestää Gazassa vuosia tai vuosikymmeniä – Etenkin mielenterveyspalveluita tarvitaan vielä pitkään

Israelin ja palestiinalaisten väkivalta on aiheuttanut vaikeita traumoja etenkin lapsille, arvioivat avustusjärjestöt. 12 päivän konfliktin aiheuttamia tuhoja ei ole päästy vielä arvioimaan kokonaisvaltaisesti.
Ihmisiä puhujanpönttöjen takana.
YK:n yleiskokous keskusteli viime viikolla Palestiinan tilanteesta. Edessä pääsihteeri António Guterres ja taaempana yleiskokouksen puheenjohtaja Volkan Bozkir. (Kuva: Evan Schneider / UN Photo)

Arviot humanitaarisen avun tarpeesta Israelin pommittamassa Gazassa ovat vielä epäselviä, mutta todennäköisesti alue tulee tarvitsemaan apua pitkään, vuosia tai vuosikymmeniä, arvioivat YK:n avustusjärjestöt.

YK-järjestöt lanseeraavat tällä viikolla todennäköisesti humanitaarisen avun vetoomuksen miehitetylle Palestiinalaisalueelle. YK:n hätäapuvaroista sekä Palestiinan humanitaarisesta rahastosta ollaan jo ohjaamassa humanitaariseen apuun noin 22,5 miljoonaa dollaria, kertoi humanitaarisen avun koordinaatiotoimisto OCHA perjantaina.

Israelin ilmaiskut ovat alustavien arvioiden mukaan tuhonneet Gazassa paljon tärkeää siviili-infrastruktuuria, kuten vesi-, sanitaatio- ja hygieniapalveluita. Noin 450 rakennusta on tuhoutunut tai vahingoittunut, joukossa myös kouluja sekä kuusi sairaalaa ja yhdeksän terveyskeskusta sekä veden suolanpoistolaitos.

Vahingoittuneiden tai tuhoutuneiden rakennusten joukkoon kuuluu myös koronatestauslaboratorio sekä maataloustuotevarasto.  Yli 77 000 ihmistä pakeni kodeistaan väkivaltaa, mutta suurin osa on palannut sen jälkeen, kun tulitauosta kerrottiin torstaina.

Järjestöt ovat erityisen huolissaan lasten mielenterveydestä. Osalla lapsista keho ei pysty rauhoittumaan stressaavan tilanteen jälkeen, ja he kärsivät esimerkiksi jatkuvasta vapinasta, unen puutteesta, huonovointisuudesta ja vuoteenkastelusta, kertoo avustusjärjestö Pelastakaa Lapset.

”Viesti, jonka kuuli toistuvasti, oli, että ihmiset Gazassa ovat traumatisoituneempia kuin koskaan. -- Iskuja tuli tauotta. Liian monia koteja ja rakkaita menetettiin. Monet ihmiset kertoivat minulle, että he tuntevat itsensä avuttomiksi eikä heillä ole enää toivoa”, kertoo myös alueella vieraillut YK:n Palestiinan humanitaarinen koordinaattori Lynn Hastings tiedotteessa.

Hän muistutti, että maailma ei pidä unohtaa myöskään Länsirannalla eikä Israelissa kärsineitä.

Väkivalta kärjistyi Israelissa ja sen miehittämällä Palestiinalaisalueella kaksi viikkoa sitten muun muassa sen jälkeen, kun Israel oli päättänyt häätää palestiinalaisperheitä Itä-Jerusalemista. Tilanne kärjistyi Gazaa hallitsevan äärijärjestö Hamasin raketti-iskuiksi ja Israelin ilmapommituksiksi Gazassa. Väkivalta levisi myös Länsirannalle ja Israelin valtion alueelle, jossa on ollut erilaisia yhteenottoja.

YK:n mukaan 10.–21.5. välisenä aikana Gazassa kuoli yhteensä 242 palestiinalaista, joista 66 lapsia. Israelin puolella kuolleita on 12, joista kaksi lapsia.
Lisäksi Gazassa loukkaantui yli 1 900 ihmistä, Israelissa satoja. Länsirannalla loukkaantuneita on lähes 6 400. YK:n ihmisoikeusasiantuntijat ovat vaatineet kansainvälistä rikostuomioistuinta tutkimaan iskut siviilejä vastaan.

Gaza oli Israelin saarron ja useiden muiden sotien seurauksena jo valmiiksi humanitaarisessa kriisissä. YK:n palestiinalaispakolaisten auttamisjärjestö UNRWA:n edustajan Matthias Schmalen mukaan paluuta normaaliin ei oikeastaan ole edessä.

”Olen ollut täällä kahden ja puolen vuoden ajan ja olen vakuuttunut siitä, että palaamme sotaan, ellei juurisyitä ratkota. Gazan näkökulmasta se tarkoittaa ihmisarvoisen näkökulman antamista ihmisarvoisesta elämästä, etenkin nuorille”, hän sanoi YK:n uutiskeskuksen mukaan.

Israel ja Palestiina avustustyökatastrofiapukonflikti IsraelPalestiina Pelastakaa Lapset ry

Kommentit

Lähettänyt Rauha Israeliin (ei varmistettu) 26.5.2021 - 19:31

Ihmettelen, miten rahaa riittää raketteihin ja hyökkäystunneleihin, mutta tavalliset Palestiinalaiset elävät avustusten varassa?

Lue myös

Poika palestiinalaishuivissa rummuttaa keskellä mielenosoitusta. Taustalla ihmiset liehuttavat Palestiinan lippua.

Black Lives Matter havahdutti yritykset, mutta vain osittain – Suuryritysten ihmisoikeuspuheet eivät ulotu palestiinalaisiin

Suuryritykset heräsivät tukemaan ihmisoikeuksia ja tasa-arvoa vaativia mielenosoittajia Yhdysvalloissa. Miehitetyillä palestiinalaisalueilla yritysten puheet näkyvät kuitenkin tekopyhyytenä, sillä samaan aikaan ne jatkavat sortavasta miehityksestä hyötymistä, kirjoittaa ICAHD Finlandin hallituksen jäsen Miika Malinen.
Juho Kahranaho seisoo palestiinalaisen rakennuksen edessä ja katsoo kameraan.

Ensiapua ja traumatyön ohjausta – Juho Kahranaho kertoo, millaista SPR:n avustuslääkärin työ on Länsirannalla

Juho Kahranahon oli tarkoitus lähteä hoitamaan koronapotilaita kenttäsairaalaan Palestiinan Länsirannalle, mutta päätyikin pelastamaan suuhun ammutun miehen hengen ja kouluttamaan paikallisia traumatyössä.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Joukko naisia ja muutama mies istuu maassa osoittamassa mieltään naisten oikeuksien puolesta..

Pakistanin naiset pelkäävät kaduilla ja kodeissa – Härintä on yltynyt, mutta myös vastarinta voimistuu

Pakistanissa naisiin kohdistuu yhä enemmän väkivaltaa ja ahdistelua julkisilla paikoilla. Aktivisti Sheema Kermanin mukaan maa on parissa vuodessa taantunut monta sataa vuotta. Pääministeri Imran Khan vähättelee ongelmaa ja sysää syyn häirinnästä naisten niskoille.
Polvillaan maassa istuvia lapsia, joilla on käsissään kulhoja.

Nälkä hellittää hitaasti

Maailman ravitsemustilanne on kohentunut selvästi 2000-luvun alkuun verrattuna, mutta viime vuosina positiivinen kehitys on hidastunut. Globaalin nälkäindeksin mukaan kymmenessä maassa ollaan ravitsemuksen suhteen hälyttävällä tai äärimmäisen hälyttävällä tasolla.
Keski-ikäinen mies puhuu mikrofoniin valkokankaan edessä.

Dokumentaristi kuvasi pandemiaa pakolaisleirillä – Ahtaissa oloissa kehotukset turvaväleistä olivat huono vitsi

Afganistanilainen dokumentaristi Reza Adib asui perheensä kanssa pakolaisleirillä Kreikassa, kun koronapandemian ensimmäinen aalto iski. Hän taltioi koronakriisin vaikutuksia leirin elämään. Tällä hetkellä Adib asuu Hämeenlinnassa ja työstää dokumenttia kotimaansa elämästä Talebanin valtaannousun jälkeen.
Aikuisen käsi pitelee stetoskooppia pienen lapsen rintakehällä.

Koronapandemia on lisännyt tuberkuloosikuolemia – tautiin sairastuu vuosittain jopa 10 miljoonaa ihmistä

Kun terveydenhuollon voimavarat on keskitetty koronapandemian hoitoon, moni tuberkuloosiin sairastunut ihminen on jäänyt vaille diagnoosia ja hoitoa.
Kolme nuorta miestä istuu maassa ja leikkaa kaakaopuun hedelmiä.

Kaakaotiloilla käytetään edelleen paljon lapsityövoimaa

Sertifiointijärjestelmistä huolimatta alle 18-vuotiaiden osuus kaakaotilojen työläisistä on kasvanut. Norsunluurannikon kaakaoviljelijät aliarvioivat käyttämänsä lapsityövoiman määrää sertifikaatin menettämisen pelossa.

Luetuimmat