Uutiset

Itsenäisyyttä havitteleva Bougainville valitsi presidentiksi entisen vallankumousjohtajan – Edessä on pitkät neuvottelut emämaan kanssa

Bougainvillen asukkaat päättivät viime vuonna kansanäänestyksessä haluavansa itsenäistyä Papua-Uudesta-Guineasta. Neuvotteluita luotsaa vastavalittu presidentti Ishmael Toroama, joka johti 1990-luvulla kapinallisjoukkoja vuosikymmenen mittaisessa sisällissodassa.
Merta ja hiekkaranta.
Saarivaltio Bougainville haluaisi itsenäistyä Papua-Uudesta-Guineasta, mutta tie on pitkä. (Kuva: madlemurs / Flickr.com / CC BY-NC-ND 2.0)

(IPS) -- Sisällissodan kapinapäällikkö Ishmael Toroama on valittu Papua-Uuteen-Guineaan kuuluvan Bougainvillen autonomisen alueen presidentiksi.

Presidentin tärkein tehtävä on pyrkiä kohti vuoden takaisen kansanäänestyksen lähes yksimielisesti tukemaa itsenäisyyttä. Emävaltio olisi suostuvainen vain autonomian laajentamiseen.

Itsenäisyyttä havitteleva 300 000 asukkaan Bougainvillen saariryhmä sijaitsee yli 900 kilometrin päässä meren takana sijaitsevasta emämaasta, ja se on kulttuurisestikin lähempänä Salomonsaaria kuin Papua-Uutta-Guineaa.

Toroama johti 1990-luvulla kapinallisjoukkoja vuosikymmenen mittaisessa sisällissodassa. Vaaleissa hän päihitti 24 muuta presidenttiehdokasta.

Häntä kuvataan strategiseksi valinnaksi.

”Kansanäänestys oli käännekohta. Kun ihmiset tarkastelivat ehdokkaita, he miettivät, kuka pystyisi menestyksellisesti neuvottelemaan itsenäisyydestä Papua-Uuden Guinean hallituksen kanssa”, paikallisen New Dawn -radioaseman johtaja Aloysius Laukai selittää.

Laukai kuvaa vaaleja hyvin hoidetuiksi, vapaiksi ja rehellisiksi – niin kampanjointi kuin äänestyskin sujui rauhallisesti ja hyvässä järjestyksessä. Vain joitain äänestyslippuja oli väärissä paikoissa, mutta muita häiriöitä ei nähty.

Korona lykkäsi vaaleja

Yhdistetyt presidentin- ja parlamenttivaalit piti alun perin järjestää jo vuoden ensimmäisellä puoliskolla, mutta Bougainvillen hallitus päätti koronapandemian takia siirtää ne elokuun lopulle. Saarilla on tähän mennessä rekisteröity yksi koronatapaus.

Neljääkymmentä parlamenttipaikkaa tavoitteli 400 ehdokasta ja presidenttiyttä 25.

Presidentiksi valittu Ishmael Toroama oli komentajana Bougainvillen vallankumousarmeijaksi itseään kutsuneessa sissijoukossa, joka nousi vuonna 1989 aseelliseen kapinaan ulkomaalaisomisteisen Pangunan kaivoksen aiheuttamia ympäristötuhoja ja taloudellista epätasa-arvoa vastaan.

Toroama ei ole tätä ennen toiminut politiikassa tai hallinnossa, vaikkakin hänellä oli elintärkeä rooli sodan lopettaneissa rauhanneuvotteluissa. Viime aikoina hän on ollut menestyksekäs kaakaonviljelijä.

Sodan aloittaja myös lopettaa sen

Bougainvillen naisyhdistyksen johtajalla Geraldine Valeilla on paikalliseen kulttuuriin pohjautuva selitys Toroaman vaalimenestykselle.

”Melanesiassa konfliktit ratkaistaan siten, että sodan aloittaja myös lopettaa sen”, Valei sanoo.

”Haluaisin, että uusi presidentti vahvistaa hyvää hallintotapaa, harjoittaa nollatoleranssia korruptiota kohtaan, vahvistaa lakia ja järjestystä sekä edistää itsenäistymistä Papua-Uudesta-Guineasta”, Valei listaa.

Bougainvillen järjestyksessä vasta neljäs hallitus tulee kohtaamaan valtavia vaikeuksia viisivuotisen kautensa mittaan. Taloutta pitäisi vahvistaa ja hallintoa ja sen instituutioiden kapasiteettia tulisi parantaa. Lisävaikeutena on, ettei alue ole vieläkään täysin toipunut sisällissodan tuhoista.

Korkeimmat odotukset kohdistuvat itsenäisyyshankkeeseen. Kansanäänestyksessä 97,7 prosenttia bougainvillelaisista kannatti itsenäisyyttä, mutta äänestys ei sitonut Papua-Uutta-Guineaa. Niinpä edessä ovat pitkät ja erittäin monimutkaiset neuvottelut Bougainvillen ja etäisen emämaan välillä. Lopullisen päätöksen tekee Papua-Uuden-Guinean parlamentti.

Kun tai jos itsenäisyys parin vuoden sisällä toteutuu, Bougainvillen valtio on vielä pitkään ulkomaisen avun varassa. Sen talous on niin heikko, että valtiosta tulee taloudellisesti elinkelpoinen kenties vasta 20 vuoden kuluttua.

politiikkahallinto Papua-Uusi-Guinea Suomen IPS

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Tuhoutuneita rakennuksia ja pölyä.

Räjähdyksestä toipuvassa Beirutissa vanhat yrittävät sopeutua, nuoret pyrkivät pois maasta – ”Ihmisten mieliala on sekoitus turhautumista, kiukkua ja luovuttamista”

Jälleenrakennus edistyy hitaasti Beirutissa kaksi ja puoli kuukautta ammoniumnitraattilastin räjähdyksen jälkeen. Ihmisiä on päässyt muuttamaan takaisin koteihinsa, mutta tulevaisuus on epävarma. Nyt mielialat ovat synkät, kertovat paikalliset avustustyöntekijät.
Autoja jonossa.

Raportti: Teollisuusmaat dumppaavat yhä autoja kehitysmaihin – Hollannista Gambiaan viedyn auton keski-ikä on 19 vuotta

Miljoonia käytettyjä ajoneuvoja on viety viime vuosina Euroopasta, Yhdysvalloista ja Japanista kehittyviin maihin, etenkin Afrikan maihin. Ne saastuttavat ilmaa ja johtavat tieliikenneonnettomuuksiin, varoittaa YK:n ympäristöohjelma Unep.
Norsun veden äärellä.

Osa luonnonsuojelijoista epäilee Botswanan norsukuolemien virallista selitystä – Tutkinta on ollut hidasta ja huolimatonta

Botswanassa on kuollut tänä vuonna satoja norsuja. Virallinen syy on sinilevä, mutta tutkinnan läpinäkymättömyys on synnyttänyt spekulointia siitä, että hallitus yrittää peitellä jotakin kuolemiin liittyvää.
Keltainen rakennus, jossa kivipylväät ja koristeellinen pääty.

Raportti: Suomen asevientiä on vaikea arvioida, koska tilastot eivät ole läpinäkyviä

Suomi vei viime vuonna aseita muun muassa Arabiemiirikuntiin. Esimerkiksi Bahrainin ja Indonesian aseviennin kohteita ei tiedetä, koska lupajärjestelmä ei ole läpinäkyvä, kritisoi asevientitilastoja kokoava SaferGlobe.
Yleiskuva YK:n kokoussalista.

Ydinaseet kieltävä sopimus astumassa voimaan – Suomi ja suurin osa muista Euroopan maista on sopimuksen ulkopuolella

Suomi ei ole vielä mukana tammikuussa voimaan tulevassa ydinasekieltosopimuksessa. Hallitusohjelman mukaan Suomi arvioi liittymistä kieltoprosessin edetessä. “Ei voi yhtä aikaa vastustaa ydinaseita ja puolustaa oikeutta niiden hallussapitoon”, kritisoi ICAN Finland -verkoston koordinaattori Claus Montonen.

Tuoreimmat

Raportti: Teollisuusmaat dumppaavat yhä autoja kehitysmaihin – Hollannista Gambiaan viedyn auton keski-ikä on 19 vuotta
Osa luonnonsuojelijoista epäilee Botswanan norsukuolemien virallista selitystä – Tutkinta on ollut hidasta ja huolimatonta
Raportti: Suomen asevientiä on vaikea arvioida, koska tilastot eivät ole läpinäkyviä
Ydinaseet kieltävä sopimus astumassa voimaan – Suomi ja suurin osa muista Euroopan maista on sopimuksen ulkopuolella
Bangladeshissa protestoidaan kasvavaa seksuaalirikollista vastaan – Hallitus otti käyttöön kuolemanrangaistuksen, mutta sen ei uskota tehoavan
Räjähdyksestä toipuvassa Beirutissa vanhat yrittävät sopeutua, nuoret pyrkivät pois maasta – ”Ihmisten mieliala on sekoitus turhautumista, kiukkua ja luovuttamista”
Tutkimus: Kymmenesosalla koronaelvytyspakettien rahoista päästäisiin lähelle Pariisin ilmastotavoitteiden saavuttamista
Sahelin humanitaarinen kriisi syvenee – Osissa Burkina Fasoa ollaan ”askeleen päässä nälänhädästä”, varoittaa WFP
Tyynenmeren saarilla on palattu perinteisiin elinkeinoihin turistien kaikottua – Seuraukset eivät ole pelkästään hyviä
Taide ottaa kantaa kestävän kehityksen tavoitteisiin tällä viikolla Helsingissä – ”Ihmiset eivät ole vain kestävyyskriisin synnyttäjiä vaan myös ratkaisijoita”

Luetuimmat

Selvitys: Suomen somalitaustaiset miehet vastustavat tyttöjen sukuelinten silpomista – Silpominen vaikuttaa myös miesten elämään
Transsukupuoliset ovat ahtaalla Unkarissa, jossa ei voi enää muuttaa juridista sukupuolta – ”Monen nuoren haaveet on nyt viety”, sanoo kansalaisaktivisti Tina Kolos Orbán
Suomalaisjärjestöiltä yhteisjulistus päästövähennysten puolesta
Tutkimus: Kymmenesosalla koronaelvytyspakettien rahoista päästäisiin lähelle Pariisin ilmastotavoitteiden saavuttamista
Populismi tuli Tansaniaan – Suosittu presidentti John Magufuli on pannut korruption kuriin, mutta media, järjestöt ja oppositio elävät pelossa
Seminaari: Kestävän kehityksen kysymykset otetaan journalismissa nykyään paremmin huomioon, mutta parannettavaa riittää
Raportti: Nälkä on ”hälyttävällä” tasolla 11 maassa – Koronapandemia osoittaa ruokajärjestelmän puutteet
Raportti: Ainakin 13 maata kriminalisoi yhä transsukupuolisuuden – ”Tämä on vaikeaa aikaa transihmisille”
Sään ääri-ilmiöt ovat lisääntyneet jyrkästi 20 vuoden aikana, ja suurin selitys on ilmasto, sanoo tuore YK-raportti
Maailman ruokaohjelma vertaili ruuan hintaa Etelä-Sudanista Yhdysvaltoihin – Pahimmillaan perusruoka-annos maksaa 186 prosenttia palkasta