Intian vaalit voittanut Nadendra Modi osaa vedota kansaan – Mennyttä maailmaa edustava kongressipuolue kärsi rökäletappion | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Intian vaalit voittanut Nadendra Modi osaa vedota kansaan – Mennyttä maailmaa edustava kongressipuolue kärsi rökäletappion

Intian pääministeri Nadendra Modi hyödynsi vaalikampanjassaan somea ja vältteli perinteistä mediaa. Modin hindunationalistinen BJP-puolue sai vaaleissa suurvoiton.

Kaksi miestä puun alla

Intian pääministeri Narendra Modin vaalikampanja lupasi hyvää kaikille kastista, uskonnosta tai suvusta riippumatta. Kuva: Neeta Lal / IPS.

(IPS) -- “Työskentelimme köyhien hyväksi, ja he äänestivät meille jatkokauden”, Intian pääministeri Narendra Modi selitti tuoreeltaan hindunationalistisen BJP-puolueensa vaalivoittoa.

”Voitto tuli ennen kaikkea Modin poliittiselle johtajuudelle. Sitä on puuttunut Intian politiikasta siitä asti, kun Indira Gandhi murhattiin 1984”, valtio-opin professori Ajay Mehra sanoo.

Modi hoksasi tyhjiön, toisin kuin kilpaileva kongressipuolue valtakaudellaan 2004-2014. Sen keulahahmo Manmohan Singh oli pikemminkin toimitusjohtaja kuin poliittinen johtaja, Mehra jatkaa.

Hänen mielestään kongressipuolueen nykyisen johtajan, Rahul Gandhin, yritys ottaa johtajuus vaalien alla oli liian heikko ja tuli liian myöhään.

Pommeja Pakistaniin

Modi otti kaiken irti kiistellyssä Kašmirissa helmikuussa tapahtuneesta itsemurhaiskusta, jossa kuoli 40 Intian sotilasta. Hän lykkäsi vastaiskun vaalien alle helmikuun lopulle ja lähetti Intian ilmavoimat pommittamaan Kašmirin kapinallisten leiriä Pakistanin Balakotissa.

Mehran mukaan se vahvisti kuvaa Modista vahvana johtajana, joka puolustaa maataan ulkoisia ja sisäisiä uhkia vastaan. Hän hyödynsi kampanjassaan Balakotin pommitusta ja yleistä ennakkoluuloa Pakistania kohtaan.

Vuoden 2014 vaaleissa kongressipuolue vähätteli Modia, koska tämä oli aloittanut teekojun myyjänä, mutta se kääntyi pilkkaajia vastaan. Nyt kävi samoin kongressin yrityksille kytkeä Modi korruptioon Ranskasta tehtyjen hävittäjäostojen yhteydessä.

Keskittyminen korruptiosyytöksiin vei huomion pois kasvavasta työttömyydestä ja vaikeuksista, jotka koettelevat niin maataloutta kuin teollisuuttakin. Kun vaalitaistelu meni henkilötasolle, kokemattomalla Gandhilla ei ollut mahdollisuuksia ovelaa Modia vastaan.

Some etusijalla

Aiemmin BJP:n tiedottajana työskennellyt Modi osasi rakentaa myönteistä henkilökuvaa antamalla haastatteluja suopeille toimittajille ja välttelemällä kriittisiä.

Modin ainoa lehdistötilaisuus pääministerinä järjestettiin vasta, kun vaalit oli pidetty. Modi ei sielläkään pukahtanut sanaakaan vaan ohjasi kysymykset puoluejohtaja Amil Shahille.

Sosiaalisessa mediassa Modi sen sijaan esiintyi ahkerasti, milloin halaamassa maailman johtajia, milloin meditoimassa Himalajan lumilla.

Intian englanninkielinen eliitti pilkkasi Modin sometusta, mutta hindulaisten kansanjoukkojen usko häneen vain vahvistui.

Moderni vastaan feodalismi

BJP voitti vaaleissa 303 parlamenttipaikkaa 542:sta, kun kongressipuolue sai 52.

Chandigarhin Panjab-yliopiston historian professori Rajiv Lochan sanoo kongressin hävinneen, koska se liitettiin perinteisen Intian pahimpiin puoliin.

”Kongressi nojaa kasteihin ja uskonnolliseen jakoon, ikään kuin olisi vain yhdenlaisia muslimeja, hinduja ja sikhejä. Lisäksi se edustaa feodaalista maailmaa, jossa laiskat ja lahjattomat yläluokan jäsenet sortavat köyhää kansaa”, hän selittää.

”Sen vastapainona BJP:llä oli energinen Modi, joka pystyi sähköistämään yleisönsä.”

Lochan muistuttaa, että BJP:llä oli hyvin moderni kampanja, joka lupasi hyvää kaikille kastista, uskonnosta tai suvusta riippumatta. ”Puolue onnistui jopa kasvattamaan kannatustaan muslimien keskuudessa 9:stä 12 prosenttiin.”

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia