Uutiset Koronaviruspandemia

Intian korona-aalto uhkaa lisätä äitiys- ja lapsikuolleisuutta – ”On klinikoita, joilla ei ole antaa sairaille mitään muuta kuin parasetamolia”

Intian ylikuormittunut terveydenhuoltojärjestelmä keskittyy nyt auttamaan koronapotilaita. Pelkona on, että äitiys- ja lapsikuolleisuus lisääntyy, sillä muuhun hoitoon ei juuri ole mahdollisuuksia, varoittaa Pelastakaa Lapset -järjestö.
Maskein suojautuneita ihmisiä, yksi desinfioi käsiään.
Koronan toinen aalto on ajanut Intian terveydenhuollon vakavaan kriisiin. Kuva syyskuulta 2020. (Kuva: Trinity Care Foundation / CC BY-NC-ND 2.0)

Alle viisivuotiaiden kuolleisuus ja äitiyskuolleisuus voivat kasvaa Intiassa merkittävästi, kun sairaalat ja klinikat ohjaavat lähes koko hoitohenkilökuntansa ja kaikki lääkkeensä koronapotilaiden auttamiseen, varoittaa Pelastakaa Lapset -järjestö.

Intian toinen korona-aalto on ajanut maan terveydenhuollon vakavaan kriisiin. Päivittäin on rekisteröity satojatuhansia tartuntoja, ja sairaaloissa on pulaa etenkin hapesta.

Koska resurssit ohjataan koronan hoitoon, lasten ja äitien terveyspalvelut ovat häiriintyneet. Tilanne on vaikea etenkin maaseudulla. Esimerkiksi monet toimintakeskukset, jotka ovat aiemmin tarjonneet lapsille säännölliset ateriat, on suljettu.

Maaseudun terveydenhuoltopalvelut olivat jo vanhastaan heikot ja välimatkat klinikoille pitkiä. Vaikka klinikalle pääsisikin, tällä hetkellä ne keskittyvät hoitamaan koronapotilaita, kertoo Pelastakaa Lasten terveyden ja ravitsemuksen apulaisosastopäällikkö Rajesh Khanna.

”Olemme kuulleet tiimeiltämme, että on klinikoita, joilla ei ole antaa sairaille mitään muuta kuin parasetamolia. Näissä paikoissa happi on kaukainen haave. He näkevät naisia, joiden raskaus on edennyt pitkälle ja joiden täytyy synnyttää kotona, koska kaikki terveydenhoitopalvelut heidän asuinalueillaan hoitavat koronapotilaita”, Khanna kertoo.

Pelastakaa Lapset muun muassa jakaa yhteisöille terveydenhuollon tarvikkeita kuten happea, hengityskoneita ja lääkkeitä.

Järjestö pelkää, että terveydenhuollon ylikuormittumisen takia pienet lapset voivat jäädä ilman elintärkeää rokotussuojaa tai ripulin, keuhkokuumeen tai vakavan akuutin aliravitsemuksen hoitoa. Esimerkiksi rokottamisen arvioitiin vähentyneen jo koronan ensimmäisen aallon aikana.

Khanna uskoo, että tilanne pahenee, kun ihmiset lähtevät kaupungeista maalla töiden puutteen vuoksi tai ollakseen perheidensä kanssa.

”On todellinen riski, että he vievät viruksen mukanaan. Koska terveydenhoidon saatavuus maaseudulla on jo nyt rajallinen, olemme matkalla kohti katastrofia, joka tulee vaikuttamaan kovimmin nuoriin sairaisiin lapsiin ja nuoriin äiteihin.”

Äitiys- ja lapsikuolleisuuden arvioidaan lisääntyneen Intiassa jo ensimmäisen korona-aallon aikana. YK:n lastenjärjestön Unicefin maaliskuussa julkaiseman raportin mukaan lapsikuolleisuus on kasvanut 15 prosenttia ja äitiyskuolleisuus 18 prosenttia pandemiana aikana. Syynä on muun muassa terveyspalveluiden väheneminen ja erilaisten terveys- ja ravitsemusohjelmien pysähtyminen. Raportti ei ottanut huomioon nykyistä aaltoa.

”Me yksinkertaisesti tarvitsemme maailman tukea. Tämä katastrofi vaikuttaa Intiaan syvästi, ja maa tarvitsee kiireellisesti tukijoidensa apua pitääkseen terveydenhuoltojärjestelmänsä pystyssä. Ei pelkästään koronapotilaiden vaan myös muiden sairauksien hoitoa varten”, Khanna vetoaa.

Valtiot ovat luvanneet Intialle korona-apua. Esimerkiksi Yhdysvallat lähetti viime viikolla Intiaan ensimmäiset kaksi lentokoneellista avustustarvikkeita. Myös Suomi on tarjoutunut lähettämään maalle apua EU:n pelastuspalvelumekanismin kautta.

Intian kehitysKoronaviruspandemia avustustyökatastrofiaputerveyslapsikuolleisuussairaus/lääkintä Intia Pelastakaa Lapset ry

Lue myös

Naisia ja lapsia torilla myymässä mangoja ja kookospähkinöitä.

Epäluottamus ruokkii rokotekielteisyyttä Papua-Uudessa-Guineassa

Rokotteista kieltäytyminen johtuu kulttuurisesta ja uskonnollisesta vastustuksesta, virheellisestä informaatiosta ja sosiaalisen median ruokkimista salaliittoteorioista. Taistelua koronavirusta vastaan vaikeuttaa lisäksi terveydenhuollon henkilöstön rokotevastaisuus.
Kuwaitilaiset vapaaehtoiset valmistavat taikinaa.

Nälkä kasvanut dramaattisesti koronapandemian vuoksi – YK:n tavoite poistaa nälänhätä 2030 mennessä uhkaa vesittyä

Nälänhätä ja aliravitsemus on kasvanut jyrkimmin Afrikassa, jossa joka viides oli aliravittu. Koronapandemian lisäksi nälkää ovat kasvattaneet konfliktit ja ilmastonmuutos. Aliravitsemus johtuu myös terveellisen ruoan kalleudesta.
Nainen istumassa puolilähikuvassa.

Rikkaat maat haalivat leijonanosan koronarokotteista ja suojelevat samalla lääkeyhtiöidensä voittoja – Siinä ei ole mitään järkeä, sanoo taloustieteen professori Jayati Ghosh

Massachusettsin yliopiston taloustieteen professori Jayati Ghosh on seurannut, kuinka rikkaat valtiot ovat haalineet suurimman osan koronarokotteista itselleen samalla, kun köyhät maat ovat jääneet suurelta osin ilman. Hänen mielestään patentit pitäisi vapauttaa ja rokotteisiin liittyvää tietotaitoa ja teknologiaa jakaa, jotta rokotteita riittäisi kaikille.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Juho Kahranaho seisoo palestiinalaisen rakennuksen edessä ja katsoo kameraan.

Ensiapua ja traumatyön ohjausta – Juho Kahranaho kertoo, millaista SPR:n avustuslääkärin työ on Länsirannalla

Juho Kahranahon oli tarkoitus lähteä hoitamaan koronapotilaita kenttäsairaalaan Palestiinan Länsirannalle, mutta päätyikin pelastamaan suuhun ammutun miehen hengen ja kouluttamaan paikallisia traumatyössä.
Etiopialainen koululainen piirtää härkää kouluvihkoonsa.

Unicef: Koulusulut ovat lisänneet teiniraskauksia ja lapsiavioliittoja kehitysmaissa

Kouluja on ollut suljettuina pitkiä aikoja kehitysmaissa koronapandemian vuoksi. Tämä on lisännyt muun muassa teiniraskauksien, lapsiavioliittojen ja lapsiin kohdistuvan väkivallan määrää.
Intialaisia naisia kadulla selin kameraan. Naisilla on värikkäät huivit päässä.

Äärihindut häiriköivät Intian musliminaisia naishuutokaupoilla sosiaalisessa mediassa

Sosiaaliseen mediaan on perustettu muun muassa tilejä, joilla jaetaan netistä haettuja musliminaisten kuvia ja huutokaupataan heitä luvatta. Tarkoituksena on vaientaa musliminaiset, jotka eivät alistu äärihindujen ylivaltaan.
Vihanneksia ruokakaupan hyllyllä.

Kiertomaatalous on tehokasta ja kestävää - "Viljelyn ja karjankasvattamisen yhdistäminen on esimerkki kestävästä ruuantuotannosta"

Karjan lanta kasvattaa satoa ja kasvien jäämät ruokkivat eläimiä sekä parantavat niiden tuotantoa. Aidosti kierrättävänä karjankasvatuksen ja viljelyn yhdistäminen lisäävät myös maatalouden tehokkuutta.
Nainen nojaa otsan käteensä ja istuu penkillä odottamassa terveyskeskuksen oven suulla.

Konflikti jälleen kiihtynyt Etiopian Tigrayssa – Taisteluita pakolaisleireillä ja aktivistien pidätyksiä

Marraskuussa alkanut konflikti on aiheuttanut valtavasti kärsimystä siviileille. YK on vedonnut konfliktin osapuoliin, että siviilit ja pakolaiset jätettäisiin rauhaan.

Luetuimmat

Maatalousalan työvoimapula uhkaa Afrikkaa – Pienviljelijän keski-ikä on 60 vuotta
Kamerunin kieliryhmien välinen konflikti on mutkikas vyyhti kolonialismin perintöä ja eriarvoisuutta
Maailman piti päästä eroon lapsityöstä, mutta kehitys on kääntynyt jyrkkään alamäkeen – ”Intiassa kestää ainakin kymmenen vuotta päästä pandemiaa edeltävään tilanteeseen”
Rikkaat maat haalivat leijonanosan koronarokotteista ja suojelevat samalla lääkeyhtiöidensä voittoja – Siinä ei ole mitään järkeä, sanoo taloustieteen professori Jayati Ghosh
Ensiapua ja traumatyön ohjausta – Juho Kahranaho kertoo, millaista SPR:n avustuslääkärin työ on Länsirannalla
Pariisin huippukokouksessa luvattiin tasa-arvotyöhön 40 miljardin dollarin rahoituspotti
Nälkä kasvanut dramaattisesti koronapandemian vuoksi – YK:n tavoite poistaa nälänhätä 2030 mennessä uhkaa vesittyä
Suomen uudessa kehityspolitiikan selonteossa on hienoja periaatteita, mutta konkretia puuttuu, kritisoivat järjestöt – ”Voi jäädä rammaksi ankaksi”
Tutkimus: Alkuperäiskansat tuottavat ruokaa kestävimmin, mutta ilmastonmuutos uhkaa viedä ikivanhat ruuantuotantojärjestelmät mennessään
Konflikti jälleen kiihtynyt Etiopian Tigrayssa – Taisteluita pakolaisleireillä ja aktivistien pidätyksiä