Uutiset Koronaviruspandemia

Intian korona-aalto uhkaa lisätä äitiys- ja lapsikuolleisuutta – ”On klinikoita, joilla ei ole antaa sairaille mitään muuta kuin parasetamolia”

Intian ylikuormittunut terveydenhuoltojärjestelmä keskittyy nyt auttamaan koronapotilaita. Pelkona on, että äitiys- ja lapsikuolleisuus lisääntyy, sillä muuhun hoitoon ei juuri ole mahdollisuuksia, varoittaa Pelastakaa Lapset -järjestö.
Maskein suojautuneita ihmisiä, yksi desinfioi käsiään.
Koronan toinen aalto on ajanut Intian terveydenhuollon vakavaan kriisiin. Kuva syyskuulta 2020. (Kuva: Trinity Care Foundation / CC BY-NC-ND 2.0)

Alle viisivuotiaiden kuolleisuus ja äitiyskuolleisuus voivat kasvaa Intiassa merkittävästi, kun sairaalat ja klinikat ohjaavat lähes koko hoitohenkilökuntansa ja kaikki lääkkeensä koronapotilaiden auttamiseen, varoittaa Pelastakaa Lapset -järjestö.

Intian toinen korona-aalto on ajanut maan terveydenhuollon vakavaan kriisiin. Päivittäin on rekisteröity satojatuhansia tartuntoja, ja sairaaloissa on pulaa etenkin hapesta.

Koska resurssit ohjataan koronan hoitoon, lasten ja äitien terveyspalvelut ovat häiriintyneet. Tilanne on vaikea etenkin maaseudulla. Esimerkiksi monet toimintakeskukset, jotka ovat aiemmin tarjonneet lapsille säännölliset ateriat, on suljettu.

Maaseudun terveydenhuoltopalvelut olivat jo vanhastaan heikot ja välimatkat klinikoille pitkiä. Vaikka klinikalle pääsisikin, tällä hetkellä ne keskittyvät hoitamaan koronapotilaita, kertoo Pelastakaa Lasten terveyden ja ravitsemuksen apulaisosastopäällikkö Rajesh Khanna.

”Olemme kuulleet tiimeiltämme, että on klinikoita, joilla ei ole antaa sairaille mitään muuta kuin parasetamolia. Näissä paikoissa happi on kaukainen haave. He näkevät naisia, joiden raskaus on edennyt pitkälle ja joiden täytyy synnyttää kotona, koska kaikki terveydenhoitopalvelut heidän asuinalueillaan hoitavat koronapotilaita”, Khanna kertoo.

Pelastakaa Lapset muun muassa jakaa yhteisöille terveydenhuollon tarvikkeita kuten happea, hengityskoneita ja lääkkeitä.

Järjestö pelkää, että terveydenhuollon ylikuormittumisen takia pienet lapset voivat jäädä ilman elintärkeää rokotussuojaa tai ripulin, keuhkokuumeen tai vakavan akuutin aliravitsemuksen hoitoa. Esimerkiksi rokottamisen arvioitiin vähentyneen jo koronan ensimmäisen aallon aikana.

Khanna uskoo, että tilanne pahenee, kun ihmiset lähtevät kaupungeista maalla töiden puutteen vuoksi tai ollakseen perheidensä kanssa.

”On todellinen riski, että he vievät viruksen mukanaan. Koska terveydenhoidon saatavuus maaseudulla on jo nyt rajallinen, olemme matkalla kohti katastrofia, joka tulee vaikuttamaan kovimmin nuoriin sairaisiin lapsiin ja nuoriin äiteihin.”

Äitiys- ja lapsikuolleisuuden arvioidaan lisääntyneen Intiassa jo ensimmäisen korona-aallon aikana. YK:n lastenjärjestön Unicefin maaliskuussa julkaiseman raportin mukaan lapsikuolleisuus on kasvanut 15 prosenttia ja äitiyskuolleisuus 18 prosenttia pandemiana aikana. Syynä on muun muassa terveyspalveluiden väheneminen ja erilaisten terveys- ja ravitsemusohjelmien pysähtyminen. Raportti ei ottanut huomioon nykyistä aaltoa.

”Me yksinkertaisesti tarvitsemme maailman tukea. Tämä katastrofi vaikuttaa Intiaan syvästi, ja maa tarvitsee kiireellisesti tukijoidensa apua pitääkseen terveydenhuoltojärjestelmänsä pystyssä. Ei pelkästään koronapotilaiden vaan myös muiden sairauksien hoitoa varten”, Khanna vetoaa.

Valtiot ovat luvanneet Intialle korona-apua. Esimerkiksi Yhdysvallat lähetti viime viikolla Intiaan ensimmäiset kaksi lentokoneellista avustustarvikkeita. Myös Suomi on tarjoutunut lähettämään maalle apua EU:n pelastuspalvelumekanismin kautta.

Intian kehitysKoronaviruspandemia avustustyökatastrofiaputerveyslapsikuolleisuussairaus/lääkintä Intia Pelastakaa Lapset ry

Lue myös

Kyltti, jossa lukee koronarokotus.

Amnesty kritisoi rokoteyhtiöitä rikkaiden maiden suosimisesta – ”Mikäli Suomen kaltaiset vauraat valtiot sekä lääkeyhtiöt jatkavat tällä linjalla, pandemialle ei näy loppua”

Amnesty vaatii, että koronarokotepatentit jäädytetään ja rikkaiden maiden ylijäämäannokset jaetaan köyhille maille. ”Se, että Suomen hallitus varaa kolmannet rokotteet kaikille yli 12-vuotiaille, ei ole vastuullista toimintaa. Se on itsekästä rokotenationalismia ja vastuunpakoilua pandemian torjumisesta”, sanoo Amnestyn Suomen osaston johtaja Frank Johansson.
Kaksi maskein suojautunutta ihmistä tutkimassa laukkua.

Tavoite 40 prosentin rokotekattavuudesta Afrikan maissa lipuu yhä kauemmas – Mantereelta puuttuu lähes 500 miljoonaa annosta

Afrikan maiden väestöstä vasta 3,6 prosenttia on rokotettu. WHO on joutunut laskemaan ennustettaan siitä, kuinka moni rokotetaan edes tänä vuonna. Samalla riski rokotteille vastustuskykyisistä muunnoksista kasvaa, sen aluejohtaja Matshidiso Moeti muistuttaa.
Mies puolilähikuvassa, taustalla maapallon kuva.

Glasgow’n ilmastokokouksesta uhkaa tulla rikkaiden maiden pelikenttä – Ympäristöjärjestöt vaativat kokouksen lykkäämistä rokotevajeen vuoksi

Köyhien maiden osallistuminen Glasgow’n ilmastokokoukseen on koronan takia riskialtista, vaikeaa ja kallista. Britannian hallitus on luvannut kustantaa rokotteet ja karanteenihotellit, mutta järjestelyjen kanssa alkaa olla kiire.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Kasvonsa peittänyt mies ohittaa poliisin kadulla ja kantaa kahta autonrengasta.

”Korruptiosta puolet pois, niin elämä olisi siedettävää” – Irakissa äänestetään sunnuntaina parlamenttivaaleissa

Irakia kaksi vuotta sitten ravistellut protestiliike sai osan vaatimuksistaan läpi. Vaaleja aikaistettiin ja vaalilakia on uudistettu. Tutkija Mariette Hägglund ja kansanedustaja Hussein al-Taee eivät kuitenkaan usko vaalien tuovan suuria muutoksia.
Aikuisen käsi pitelee stetoskooppia pienen lapsen rintakehällä.

Koronapandemia on lisännyt tuberkuloosikuolemia – tautiin sairastuu vuosittain jopa 10 miljoonaa ihmistä

Kun terveydenhuollon voimavarat on keskitetty koronapandemian hoitoon, moni tuberkuloosiin sairastunut ihminen on jäänyt vaille diagnoosia ja hoitoa.
Kolme nuorta miestä istuu maassa ja leikkaa kaakaopuun hedelmiä.

Kaakaotiloilla käytetään edelleen paljon lapsityövoimaa

Sertifiointijärjestelmistä huolimatta alle 18-vuotiaiden osuus kaakaotilojen työläisistä on kasvanut. Norsunluurannikon kaakaoviljelijät aliarvioivat käyttämänsä lapsityövoiman määrää sertifikaatin menettämisen pelossa.
YK:n erityisedustaja Victoria Gamba lehdistötilaisuudessa

YK: Jemenin sodassa kuollut tai haavoittunut kahden vuoden aikana yli 2 600 lasta

Lapsiin on kohdistunut Jemenin sodassa yli 8 500 vakavaa rikkomusta. YK:n erityisedustaja vaatii konfliktin osapuolia suojelemaan lapsia.
Suuri kivirakennus, jonka yllä pilviä.

Maailman köyhimpiin maihin kuuluvassa Tšadissa on odotettu vakaampia aikoja yli kuusi vuosikymmentä – Presidentin yllättävä kuolema luo sekä mahdollisuuksia että uhkakuvia

Tšadin presidentti kuoli viime keväänä yllättäen taistelukentällä. Maan jatkuva epävakauden kierre voi periaatteessa nyt katketa, mutta asiantuntijoiden mukaan seuraukset voivat olla arvaamattomat.