Intian korona-aalto uhkaa lisätä äitiys- ja lapsikuolleisuutta – ”On klinikoita, joilla ei ole antaa sairaille mitään muuta kuin parasetamolia” | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Intian korona-aalto uhkaa lisätä äitiys- ja lapsikuolleisuutta – ”On klinikoita, joilla ei ole antaa sairaille mitään muuta kuin parasetamolia”

Intian ylikuormittunut terveydenhuoltojärjestelmä keskittyy nyt auttamaan koronapotilaita. Pelkona on, että äitiys- ja lapsikuolleisuus lisääntyy, sillä muuhun hoitoon ei juuri ole mahdollisuuksia, varoittaa Pelastakaa Lapset -järjestö.

Maskein suojautuneita ihmisiä, yksi desinfioi käsiään.

Koronan toinen aalto on ajanut Intian terveydenhuollon vakavaan kriisiin. Kuva syyskuulta 2020. Kuva: Trinity Care Foundation / CC BY-NC-ND 2.0.

Alle viisivuotiaiden kuolleisuus ja äitiyskuolleisuus voivat kasvaa Intiassa merkittävästi, kun sairaalat ja klinikat ohjaavat lähes koko hoitohenkilökuntansa ja kaikki lääkkeensä koronapotilaiden auttamiseen, varoittaa Pelastakaa Lapset -järjestö.

Intian toinen korona-aalto on ajanut maan terveydenhuollon vakavaan kriisiin. Päivittäin on rekisteröity satojatuhansia tartuntoja, ja sairaaloissa on pulaa etenkin hapesta.

Koska resurssit ohjataan koronan hoitoon, lasten ja äitien terveyspalvelut ovat häiriintyneet. Tilanne on vaikea etenkin maaseudulla. Esimerkiksi monet toimintakeskukset, jotka ovat aiemmin tarjonneet lapsille säännölliset ateriat, on suljettu.

Maaseudun terveydenhuoltopalvelut olivat jo vanhastaan heikot ja välimatkat klinikoille pitkiä. Vaikka klinikalle pääsisikin, tällä hetkellä ne keskittyvät hoitamaan koronapotilaita, kertoo Pelastakaa Lasten terveyden ja ravitsemuksen apulaisosastopäällikkö Rajesh Khanna.

”Olemme kuulleet tiimeiltämme, että on klinikoita, joilla ei ole antaa sairaille mitään muuta kuin parasetamolia. Näissä paikoissa happi on kaukainen haave. He näkevät naisia, joiden raskaus on edennyt pitkälle ja joiden täytyy synnyttää kotona, koska kaikki terveydenhoitopalvelut heidän asuinalueillaan hoitavat koronapotilaita”, Khanna kertoo.

Pelastakaa Lapset muun muassa jakaa yhteisöille terveydenhuollon tarvikkeita kuten happea, hengityskoneita ja lääkkeitä.

Järjestö pelkää, että terveydenhuollon ylikuormittumisen takia pienet lapset voivat jäädä ilman elintärkeää rokotussuojaa tai ripulin, keuhkokuumeen tai vakavan akuutin aliravitsemuksen hoitoa. Esimerkiksi rokottamisen arvioitiin vähentyneen jo koronan ensimmäisen aallon aikana.

Khanna uskoo, että tilanne pahenee, kun ihmiset lähtevät kaupungeista maalla töiden puutteen vuoksi tai ollakseen perheidensä kanssa.

”On todellinen riski, että he vievät viruksen mukanaan. Koska terveydenhoidon saatavuus maaseudulla on jo nyt rajallinen, olemme matkalla kohti katastrofia, joka tulee vaikuttamaan kovimmin nuoriin sairaisiin lapsiin ja nuoriin äiteihin.”

Äitiys- ja lapsikuolleisuuden arvioidaan lisääntyneen Intiassa jo ensimmäisen korona-aallon aikana. YK:n lastenjärjestön Unicefin maaliskuussa julkaiseman raportin mukaan lapsikuolleisuus on kasvanut 15 prosenttia ja äitiyskuolleisuus 18 prosenttia pandemiana aikana. Syynä on muun muassa terveyspalveluiden väheneminen ja erilaisten terveys- ja ravitsemusohjelmien pysähtyminen. Raportti ei ottanut huomioon nykyistä aaltoa.

”Me yksinkertaisesti tarvitsemme maailman tukea. Tämä katastrofi vaikuttaa Intiaan syvästi, ja maa tarvitsee kiireellisesti tukijoidensa apua pitääkseen terveydenhuoltojärjestelmänsä pystyssä. Ei pelkästään koronapotilaiden vaan myös muiden sairauksien hoitoa varten”, Khanna vetoaa.

Valtiot ovat luvanneet Intialle korona-apua. Esimerkiksi Yhdysvallat lähetti viime viikolla Intiaan ensimmäiset kaksi lentokoneellista avustustarvikkeita. Myös Suomi on tarjoutunut lähettämään maalle apua EU:n pelastuspalvelumekanismin kautta.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia