Arvio: Terveyspalveluiden heikentyminen pandemian aikana on johtanut 228 000 lapsikuolemaan Etelä-Aasiassa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Arvio: Terveyspalveluiden heikentyminen pandemian aikana on johtanut 228 000 lapsikuolemaan Etelä-Aasiassa

Esimerkiksi lasten aliravitsemuksen hoitaminen on romahtanut Nepalissa ja Bangladeshissa koronapandemian seurauksena, selviää tuoreesta YK-tutkimuksesta.

Kaksi maskein suojatunutta naista liimaa julistetta seinälle.

Yhteisötyöntekijä Sharmin Akterin työhön kuuluu valistus muun muassa käsien pesemisen tärkeydestä Bangladeshissa. Kuva toukokuulta 2020. Kuva: Fahad Abdullah Kaizer / UN Women Asia and the Pacific / CC BY-NC-ND 2.0.

Koronapandemian seuraukset ovat vaikuttaneet jopa noin 228 000:n alle 5-vuotiaan kuolemaan kuudessa Etelä-Aasian maassa, arvioidaan tuoreessa YK-järjestöjen raportissa.

Ennen koronaa vuonna 2019 noin 1,4 miljoonaa lasta Etelä-Aasiassa kuoli alle 5-vuotiaana.

Raportti käsittelee Etelä-Aasian kuutta väkirikkainta maata: Afganistania, Bangladeshia, Nepalia, Intiaa, Pakistania ja Sri Lankaa.

Syynä lapsikuolemiin on terveyspalveluiden väheneminen. Monissa maissa klinikoita on suljettu ja terveys- ja ravitsemusohjelmia pysäytetty pandemian takia. Myös lisääntynyt työttömyys, köyhyys ja ruokapula ovat vaikuttaneet kansanterveyden heikkenemiseen.

Esimerkiksi Nepalissa ja Bangladeshissa vakavan akuutin aliravitsemuksen takia hoidettujen lasten määrä putosi peräti 80 prosenttia. Tärkeiden rokotteiden saaneiden lasten määrä väheni Intiassa 35 ja Pakistanissa 65 prosenttia, raportissa kerrotaan.

”On aivan elintärkeää, että nämä palvelut palautetaan täysin niitä epätoivoisesti tarvitseville lapsille ja äideille ja että kaikki mahdollinen tehdään sen varmistamiseksi, että ihmiset kokevat olonsa turvalliseksi käyttääkseen niitä”, sanoo YK:n lastenjärjestön Unicefin Etelä-Aasian aluejohtaja George Layrea-Adjei tiedotteessa.

Myös esimerkiksi nuorten malaria-, tuberkuloosi-, aids- ja lavantautikuolemat ovat lisääntyneet.

Ylimääräisten äitiyskuolemien määräksi ennakoidaan 11 000 ja ei-toivottujen raskauksien määräksi 3,5 miljoonaa.

Noin 420 miljoonaa Etelä-Aasian lasta on poissa koulusta eikä 4,5 miljoonaa tyttöä välttämättä palaa, järjestöt varoittavat. Se taas johtaa herkästi lapsiavioliittojen ja teiniraskauksien kasvuun.

Raportti peräänkuuluttaa esimerkiksi käteisohjelmia köyhimpien perheiden auttamiseksi. Monissa maissa sosiaaliturvaa on lisätty pandemian alkamisen jälkeen, mutta niiden vaikutuksia ei vielä tiedetä tarkkaan.

YK-järjestöt arvioivat jo viime keväänä pandemian kerrannaisvaikutuksia esimerkiksi terveyspalveluihin. Arviot vaihtelevat: viime viikolla YK:n väestörahasto kertoi, että pandemia on lisännyt ei-toivottuja raskauksia kehittyvissä maissa noin 1,4 miljoonalla.

Lisää uusi kommentti