Uutiset

Intiaaninaiset toivat aurinkosähkön chileläiskylään

Alkusysäyksenä koulutus oli "paljasjalkainsinööriksi" Intiassa.
(Kuva: Jalal Hameed Bhatti / cc 2.0)

(IPS) -- Chileläiset serkukset Liliana ja Luisa Terán ovat asentaneet aurinkopaneelin valtaosaan Atacaman autiomaassa sijaitsevan kotikylänsä taloista. Kovin urakka on ollut ennakkoluulojen voittamisessa.

Atacama-intiaaneihin kuuluvat naiset kävivät Intiassa puolen vuoden kurssin ja valmistuivat aurinkoenergian "paljasjalkainsinööreiksi". Hanke epäilytti varsinkin kyläneuvoston ikämiehiä, kertoo Lialiana Terán, 45.

Ennen serkusten Intian-matkaa yli 200 kyläläistä oli kiinnostunut aurinkoenergiasta, mutta määrä romahti 30:een, kun tehtävä annettiin naisille, jatkaa Luisa, 43.

Luisa huoltaa yksin kasvattitytärtään, viljelee maata, tekee kalliomaalausten jäljitelmiä ja urheilee. Hän on käynyt lukion Calamassa 85 kilometrin päässä kotikylästään ja suorittanut sen jälkeen kasvatusalan kursseja.

Lilianan perheessä on neljä lasta ja saman verran lapsenlapsia. Hän hoitaa pientä perheviljelmää, tekee siivoustöitä ja yrittää kehittää matkailuelinkeinoa patoamaan kyläläisten muuttoa kaupunkeihin.

Valoa pimeyteen

Myös aurinkosähkö lisää asukkaiden viihtyvyyttä Caspanan kylässä, joka sijaitsee 3 300 metrin korkeudessa El Alto Loan laaksossa. Asukkaita on 400, mutta yli puolet heistä viettää viikot muualla töissä tai koulussa.

Vuoteen 2013 asti kylää palveli yksi sähkögeneraattori, josta saatiin iltaisin valoa pariksi tunniksi. Usein laite oli epäkunnossa ja kylä pimeänä.

Serkusten asentamien aurinkopaneelien ansiosta 127 kylän taloa nauttii nyt sähkövalosta kolme tuntia päivässä. Tarvittavat laitteet tarjosi italialainen Enel Green Power, joka on mukana paljasjalkainsinöörien koulutuksessa.

40 vuotta sitten alkanut hanke on kouluttanut tuhansien intialaisten ohella 700 naista 49 kehitysmaasta aurinkovoiman asentajiksi. Koulutus velvoittaa naiset huolehtimaan järjestelmien ylläpidosta vähintään viisi vuotta.

Intia vaati totuttelua

Serkukset osallistuivat koulutukseen Intian Rajasthanissa keväällä 2012. Samalla kurssilla oli neljä muutakin naista Atacaman intiaanikylistä.

"Kiinnostuin kuullessani, että kurssille etsittiin ikäisiäni naisia, vaikka puolen vuoden poissaolo kauhistutti", Luisa kertoo. Hän päätti kuitenkin lähteä, kun sisar lupasi ottaa tyttären hoitoonsa.

"Tiesin, mihin olin menossa, mutta sopeutuminen erityisesti ruokaan ja kuumuuteen vei kolme kuukautta", hän tunnustaa.

Kotona naisten urakka on yhä kesken, osin teknisten hankaluuksien vuoksi. He veloittavat vajaat 40 euroa aurinkosähkön asennuksesta ja pientä kuukausikorvausta järjestelmän ylläpidosta.

Luottamus on tärkeintä

"Me otamme työn vakavasti. Vaadimme Enelilta toimivia akkuja meille lähetettyjen kelvottomien sijasta, mutta yritys lopetti yhteistyön siihen. Siksi meillä on yhä 40 taloa vailla aurinkopaneelia", Luisa selittää.

Hänen mukaansa kaikilla kyläläisillä ei myöskään ole varaa laitteisiin, joten ulkopuolista tukea kaivataan.

Naiset ovat tyytyväisiä voitettuaan kyläläisten luottamuksen. "Moni halusi nähdä paneelin toiminnassa ennen kuin uskoi sen olevan vaivan arvoinen, mutta nyt laitteita jonotetaan", Liliana sanoo.

Luisan mukaan jopa kyläneuvoston patriarkat myöntävät, ettei moni mies olisi uskaltanut lähteä Intiaan asti saadakseen koko yhteisöä hyödyttävää oppia. "Olemme onnistuneet lisäämään kunnioitusta kaikkia naisia kohtaan."

alkuperäiskansatkehitysuusiutuva energia Chile Suomen IPS

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Juho Kahranaho seisoo palestiinalaisen rakennuksen edessä ja katsoo kameraan.

Ensiapua ja traumatyön ohjausta – Juho Kahranaho kertoo, millaista SPR:n avustuslääkärin työ on Länsirannalla

Juho Kahranahon oli tarkoitus lähteä hoitamaan koronapotilaita kenttäsairaalaan Palestiinan Länsirannalle, mutta päätyikin pelastamaan suuhun ammutun miehen hengen ja kouluttamaan paikallisia traumatyössä.
Etiopialainen koululainen piirtää härkää kouluvihkoonsa.

Unicef: Koulusulut ovat lisänneet teiniraskauksia ja lapsiavioliittoja kehitysmaissa

Kouluja on ollut suljettuina pitkiä aikoja kehitysmaissa koronapandemian vuoksi. Tämä on lisännyt muun muassa teiniraskauksien, lapsiavioliittojen ja lapsiin kohdistuvan väkivallan määrää.
Intialaisia naisia kadulla selin kameraan. Naisilla on värikkäät huivit päässä.

Äärihindut häiriköivät Intian musliminaisia naishuutokaupoilla sosiaalisessa mediassa

Sosiaaliseen mediaan on perustettu muun muassa tilejä, joilla jaetaan netistä haettuja musliminaisten kuvia ja huutokaupataan heitä luvatta. Tarkoituksena on vaientaa musliminaiset, jotka eivät alistu äärihindujen ylivaltaan.
Vihanneksia ruokakaupan hyllyllä.

Kiertomaatalous on tehokasta ja kestävää - "Viljelyn ja karjankasvattamisen yhdistäminen on esimerkki kestävästä ruuantuotannosta"

Karjan lanta kasvattaa satoa ja kasvien jäämät ruokkivat eläimiä sekä parantavat niiden tuotantoa. Aidosti kierrättävänä karjankasvatuksen ja viljelyn yhdistäminen lisäävät myös maatalouden tehokkuutta.
Nainen nojaa otsan käteensä ja istuu penkillä odottamassa terveyskeskuksen oven suulla.

Konflikti jälleen kiihtynyt Etiopian Tigrayssa – Taisteluita pakolaisleireillä ja aktivistien pidätyksiä

Marraskuussa alkanut konflikti on aiheuttanut valtavasti kärsimystä siviileille. YK on vedonnut konfliktin osapuoliin, että siviilit ja pakolaiset jätettäisiin rauhaan.

Luetuimmat

Maatalousalan työvoimapula uhkaa Afrikkaa – Pienviljelijän keski-ikä on 60 vuotta
Kamerunin kieliryhmien välinen konflikti on mutkikas vyyhti kolonialismin perintöä ja eriarvoisuutta
Maailman piti päästä eroon lapsityöstä, mutta kehitys on kääntynyt jyrkkään alamäkeen – ”Intiassa kestää ainakin kymmenen vuotta päästä pandemiaa edeltävään tilanteeseen”
Rikkaat maat haalivat leijonanosan koronarokotteista ja suojelevat samalla lääkeyhtiöidensä voittoja – Siinä ei ole mitään järkeä, sanoo taloustieteen professori Jayati Ghosh
Ensiapua ja traumatyön ohjausta – Juho Kahranaho kertoo, millaista SPR:n avustuslääkärin työ on Länsirannalla
Pariisin huippukokouksessa luvattiin tasa-arvotyöhön 40 miljardin dollarin rahoituspotti
Nälkä kasvanut dramaattisesti koronapandemian vuoksi – YK:n tavoite poistaa nälänhätä 2030 mennessä uhkaa vesittyä
Suomen uudessa kehityspolitiikan selonteossa on hienoja periaatteita, mutta konkretia puuttuu, kritisoivat järjestöt – ”Voi jäädä rammaksi ankaksi”
Tutkimus: Alkuperäiskansat tuottavat ruokaa kestävimmin, mutta ilmastonmuutos uhkaa viedä ikivanhat ruuantuotantojärjestelmät mennessään
Konflikti jälleen kiihtynyt Etiopian Tigrayssa – Taisteluita pakolaisleireillä ja aktivistien pidätyksiä