Uutiset Tasa-arvo

ILO hyväksyi historiallisen sopimuksen häirintää ja väkivaltaa vastaan työpaikoilla – Taustalla MeToo-liike

Uusi sopimus määrittelee väkivallan ja ahdistelun työpaikoilla ihmisoikeusloukkauksiksi. Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch kiittää MeToo-liikettä, jonka ansiosta naiset ovat uskaltautuneet puhumaan kokemuksistaan työpaikoilla.
Pinkkiä lakanaa ja lippuja pitelevät naiset marssivat kadulla
Naisiin kohdistuvaa väkivaltaa vastustava "Vivas Nos Queremos" -marssi Quitossa Ecuadorissa 2017. (Kuva: Martin Jaramillo / UN Women / CC BY-NC-ND 2.0)

YK:n alainen kansainvälinen työjärjestö (ILO) on hyväksynyt sopimuksen, joka kieltää väkivallan ja ahdistelun työpaikoilla.

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch kuvaa sopimusta historialliseksi ja kiittää #MeToo-liikettä työpaikoilla tapahtuvan ahdistelun tekemisestä näkyväksi.

”Neuvotteluissa kuului niiden naisten ääni, jotka rohkeasti puhuivat MeToo-kokemuksistaan työpaikoillaan”, sanoo järjestön naisten oikeuksien vanhempi tutkija Rothna Begum.

Sopimuksesta neuvoteltiin kaksi vuotta ILOn jäsenmaiden, työntekijäjärjestöjen ja työnantajien edustajien kesken. Lopullisessa äänestyksessä sopimus sai 439 ääntä puolesta, seitsemän vastaan ja kolmekymmentä pidättäytyi äänestämästä. Vastustajat olivat pääasiassa työnantajien edustajia muun muassa Latinalaisen Amerikan maista.

Tyhjää äänestivät Venäjän, Malesian, Singaporen, El Salvadorin, Paraguayn ja Kirgisian hallitukset sekä työnantajien edustajat muun muassa Ruotsista, Tanskasta ja Sveitsistä.

Uusi sopimus määrittelee väkivallan ja ahdistelun työpaikoilla ihmisoikeusloukkauksiksi ja uhiksi tasa-arvolle. Sen hyväksyneet maat sitoutuvat edistämään nollatoleranssia työpaikoilla tapahtuvaa häirintää kohtaan ja suojelemaan työntekijöitä ahdistelulta riippumatta siitä, millainen näiden työsuhteen laatu on.

Sopimuksen määritelmä työpaikoista ja työn tekijöistä on laaja ja kattaa niin harjoittelijat, työnhakijat kuin vapaaehtoistyöntekijätkin. Siihen kuuluvat muun muassa työmatkat, tauot ja töihin liittyvä sähköinen kommunikaatio sekä kolmannet osapuolet, kuten asiakkaat ja palveluntuottajat.

Sopimuksen ratifioivien maiden on kehitettävä kansallista lainsäädäntöään väkivallan kieltämiseksi työpaikoilla ja tehtävä ennaltaehkäisevää työtä kuten tiedotusta ja toimenpideohjelmia.

”Meillä on nyt hyväksytty määritelmä väkivallasta ja häirinnästä, ja tiedämme miten ja kenen tulee toimia niiden estämiseksi”, sanoo ILOn työn laadusta vastaavan osaston johtaja Manuela Tomei tiedotteessa.

Sopimus väkivaltaa ja häirintää vastaan työpaikoilla on ensimmäinen kansainvälinen laillisesti sitova sopimus, jonka ILO on hyväksynyt vuoden 2011 kotityöntekijöitä koskevan sopimuksen jälkeen. Se astuu voimaan vuoden päästä siitä, kun vähintään kaksi maata on ratifioinut sen.

Tasa-arvo gendersukupuolten tasa-arvotyöpolitiikkalakiturvallisuusYK

Lue myös

Kaksi nyrkkeilevää tyttöä liikuntasalissa

Uusi kampanja haluaa eroon mainosten stereotyyppisistä sukupuolirooleista – Myös suomalaisyrityksiä kannustetaan mukaan

YK:n tasa-arvojärjestön kampanja mainosten tasa-arvoistamiseksi lanseerataan tällä viikolla Suomessa. Suomen UN Womenin varapuheenjohtaja Anne Korkiakoski uskoo, että mainostajilla on valtaa vaikuttaa sukupuolikäsityksiin etenkin maissa, joissa lainsäädäntö ei edistä tasa-arvoa.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Keltapaitainen nainen keltaista taustaa vasten

Neljäkymmentä vuotta vankeutta keskenmenosta – Ihmisoikeusloukkaukset, väkivalta ja köyhyys ajavat ihmisiä pakoon Keski-Amerikasta

Sillä aikaa kun elsalvadorilainen Maria Teresa Rivera istui vankilassa keskenmenon vuoksi, jengit uhkailivat hänen 9-vuotiasta poikaansa. Nyt he asuvat pakolaisina Ruotsissa. Keski-Amerikan siirtolaiskriisin taustalla on monimutkainen vyyhti historiallisia, taloudellisia ja suurvaltapolitiikkaan liittyviä syitä.
Ilmastoaktivisti Greta Thunberg kuulokkeet korvilla Euroopan parlamentin istunnossa

Amnestyn tärkein ihmisoikeuspalkinto ilmastoaktivisti Greta Thunbergille ja koululaisten ilmastoliikkeelle – ”Kaikkien on osallistuttava ilmastolakkoon”

Thunberg kannustaa kaikkia osallistumaan ilmastolakkoon, joka järjestetään syyskuun 20. ja 27. päivänä.
Mielenosoittajan kyltti, jossa lukee Boycott Brazilian Coffee, Soy, Timber - Stop Amazon Burning

Raportti: Rikollisverkostot kiihdyttävät Amazonin metsätuhoa ja hyökkäävät metsien suojelijoita vastaan

Paikallisilla yhteisöillä on tärkeä rooli laittomien hakkuiden estämisessä, mutta presidentti Jair Bolsonaron aikana heidän asemansa on heikentynyt, käy ilmi Human Rights Watchin raportista.
Pino Argentiina pesoja

Kehitysmaissa on meneillään kolmas suuri velkakriisi

Vuonna 2008 alkanut finanssikriisi saatiin katkaistua määrällisen kevennyksen ohjelmilla. Kehitysmaissa on kuitenkin käynnissä laaja velkakriisi, joka on suoraa seurausta finanssikriisin pelastustoimenpiteistä, kirjoittaa Suomen Attacin puheenjohtaja Omar El-Begawy.

Tuoreimmat

Amnestyn tärkein ihmisoikeuspalkinto ilmastoaktivisti Greta Thunbergille ja koululaisten ilmastoliikkeelle – ”Kaikkien on osallistuttava ilmastolakkoon”
Raportti: Rikollisverkostot kiihdyttävät Amazonin metsätuhoa ja hyökkäävät metsien suojelijoita vastaan
Aavikoituminen maksaa biljoonia vuosittain – ”Ongelma voidaan hoitaa pois päiväjärjestyksestä”
Nälkäisten määrä kasvanut Mosambikissa puoli vuotta sykloni Idain jälkeen – Ihmisiä pyörtyy pelloille ja ruuaksi etsitään villikasveja
Neljäkymmentä vuotta vankeutta keskenmenosta – Ihmisoikeusloukkaukset, väkivalta ja köyhyys ajavat ihmisiä pakoon Keski-Amerikasta
”Talouskasvun luominen vain lisäämällä kulutusta ei ole enää toteuttamiskelpoinen vaihtoehto” – Tutkijaryhmä vaatii nopeita keinoja kestävän kehityksen edistämiseksi
Yksityistä sektoria korostava kehityspolitiikka jatkuu myös tällä hallituskaudella – Kehitysministeri Ville Skinnari haluaa suomalaisyritykset Afrikan markkinoille
Uusi kampanja haluaa eroon mainosten stereotyyppisistä sukupuolirooleista – Myös suomalaisyrityksiä kannustetaan mukaan
Myanmarista paenneet rohingyat elävät välitilassa
”Sensuuri elää ja voi hyvin” – Uusi raportti paljastaa, että lehdistönvapautta polkevat maat soveltavat usein taitavasti uutta teknologiaa