Uutiset Tasa-arvo

ILO hyväksyi historiallisen sopimuksen häirintää ja väkivaltaa vastaan työpaikoilla – Taustalla MeToo-liike

Uusi sopimus määrittelee väkivallan ja ahdistelun työpaikoilla ihmisoikeusloukkauksiksi. Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch kiittää MeToo-liikettä, jonka ansiosta naiset ovat uskaltautuneet puhumaan kokemuksistaan työpaikoilla.
Pinkkiä lakanaa ja lippuja pitelevät naiset marssivat kadulla
Naisiin kohdistuvaa väkivaltaa vastustava "Vivas Nos Queremos" -marssi Quitossa Ecuadorissa 2017. (Kuva: Martin Jaramillo / UN Women / CC BY-NC-ND 2.0)

YK:n alainen kansainvälinen työjärjestö (ILO) on hyväksynyt sopimuksen, joka kieltää väkivallan ja ahdistelun työpaikoilla.

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch kuvaa sopimusta historialliseksi ja kiittää #MeToo-liikettä työpaikoilla tapahtuvan ahdistelun tekemisestä näkyväksi.

”Neuvotteluissa kuului niiden naisten ääni, jotka rohkeasti puhuivat MeToo-kokemuksistaan työpaikoillaan”, sanoo järjestön naisten oikeuksien vanhempi tutkija Rothna Begum.

Sopimuksesta neuvoteltiin kaksi vuotta ILOn jäsenmaiden, työntekijäjärjestöjen ja työnantajien edustajien kesken. Lopullisessa äänestyksessä sopimus sai 439 ääntä puolesta, seitsemän vastaan ja kolmekymmentä pidättäytyi äänestämästä. Vastustajat olivat pääasiassa työnantajien edustajia muun muassa Latinalaisen Amerikan maista.

Tyhjää äänestivät Venäjän, Malesian, Singaporen, El Salvadorin, Paraguayn ja Kirgisian hallitukset sekä työnantajien edustajat muun muassa Ruotsista, Tanskasta ja Sveitsistä.

Uusi sopimus määrittelee väkivallan ja ahdistelun työpaikoilla ihmisoikeusloukkauksiksi ja uhiksi tasa-arvolle. Sen hyväksyneet maat sitoutuvat edistämään nollatoleranssia työpaikoilla tapahtuvaa häirintää kohtaan ja suojelemaan työntekijöitä ahdistelulta riippumatta siitä, millainen näiden työsuhteen laatu on.

Sopimuksen määritelmä työpaikoista ja työn tekijöistä on laaja ja kattaa niin harjoittelijat, työnhakijat kuin vapaaehtoistyöntekijätkin. Siihen kuuluvat muun muassa työmatkat, tauot ja töihin liittyvä sähköinen kommunikaatio sekä kolmannet osapuolet, kuten asiakkaat ja palveluntuottajat.

Sopimuksen ratifioivien maiden on kehitettävä kansallista lainsäädäntöään väkivallan kieltämiseksi työpaikoilla ja tehtävä ennaltaehkäisevää työtä kuten tiedotusta ja toimenpideohjelmia.

”Meillä on nyt hyväksytty määritelmä väkivallasta ja häirinnästä, ja tiedämme miten ja kenen tulee toimia niiden estämiseksi”, sanoo ILOn työn laadusta vastaavan osaston johtaja Manuela Tomei tiedotteessa.

Sopimus väkivaltaa ja häirintää vastaan työpaikoilla on ensimmäinen kansainvälinen laillisesti sitova sopimus, jonka ILO on hyväksynyt vuoden 2011 kotityöntekijöitä koskevan sopimuksen jälkeen. Se astuu voimaan vuoden päästä siitä, kun vähintään kaksi maata on ratifioinut sen.

Tasa-arvo gendersukupuolten tasa-arvotyöpolitiikkalakiturvallisuusYK

Lue myös

Vuorimaisema ja puita Intian Kashmirissa

Kashmirista on tullut ihmiskauppiaiden turvasatama – Konfliktin vaurioittamille sulhasille myydään teini-ikäisiä morsiamia

Ihmiskauppiaat toimittavat teini-ikäisiä vaimoja keski-ikäisille miehille, jotka ovat osallistuneet konfliktiin tai kärsivät sen seurauksista. Avioliitot päättyvät yleensä huonosti. ”Se ei ollut missään mielessä oikea avioliitto. Se oli pelkkä kauppatoimi”, sanoo 13-vuotiaana myyty Haseena Akhtar.
Iranin lippuja

Iranin naiset pääsevät katsomaan jalkapalloa ensimmäistä kertaa 40 vuoteen – Valtio asetti kuitenkin katon naisosallistujien määrälle

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch kritisoi kansainvälistä jalkapalloliittoa Fifaa, joka vielä syyskuussa julisti, että naiset ovat pääsemässä katsomaan jalkapallon MM-kisoja Iranissa. Nyt valtio on päättänyt, että vain murto-osa katsojista saa olla naisia.
Kasvin taimi kädessä

Suurlahjoittajalta 300 000 euroa kehitysmaiden naisyrittäjiä tukevalle Naisten Pankille

Nimettömänä pysyttelevä suurlahjoittaja haluaa vaikuttaa siihen, ettei ihmisten tarvitsisi muuttaa toimeentulon puutteen takia. Lahjoitusrahat aiotaan käyttää Ugandassa.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Nainen järven rannalla

Ilmastovirtahepo seisoo olohuoneessamme – Miten ahdistuksen kanssa voi tulla toimeen?

Suomessa on jo saatavilla apua ilmastonmuutoksen aiheuttamaan ahdistukseen. Taiteilija ja tutkija Henna Lainisen työpajoissa puretaan tunteita muun muassa kirjoittamalla kirjeitä tulevaisuuteen. ”Monissa osallistujissa on herännyt myös halu tehdä enemmän ympäristön puolesta”, hän kertoo.
Ihmisiä veneissä

Etelä-Sudaniin nälänhätävaroitus – Sateet ja tulvat ovat ajaneet maan pahempaan kriisiin kuin on osattu ennakoida

Maailman ruokaohjelma varoittaa, että Etelä-Sudaniin tarvitaan lisää rahoitusta tai edessä on nälänhätä.
Kaksi kulhoa, joista toisessa vihanneksia, toisessa guacamolea

Kasvissyöjäksi yhdessä yössä – Kaikkea ei tarvitse osata heti

Suomalaisten hiilijalanjälki pitäisi kutistaa noin neljännekseen nykyisestä vuoteen 2030 mennessä. Roosa Mustonen halusi osallistua ilmastotalkoisiin ja valitsi keinoksi ruokavalioremontin. Lihaan tottuneelle ensimmäinen päivä kasvisruokailijana sai hämilleen ja valintaa sai selitellä kaveriporukoissa, mutta lopulta ilmastodieetti alkoi sujua.
Metsää ja maatalousmaata ilmakuvassa

Etelä-Amerikan ongelmia ei ratkaista länsimaiden ratkaisuilla vaan paikallista kansalaisyhteiskuntaa vahvistamalla ja kuuntelemalla

Metsäkato ja eriarvoisuus ovat monia Etelä-Amerikan maita yhdistäviä vakavia ongelmia. Heikosti toimivan valtionhallinnon takia monissa maissa sosiaalinen ja ekologinen kestävyys ovat pitkälti kansalaisyhteiskunnan harteilla. Siksi niiden tukeminen olisi tärkein toimi myös metsäkadon vähentämiseksi.
Mies seisoo kukkuloiden edustalla

Menestyksekäs suojeluprojekti pelastaa metsiä ja vesilähteitä Brasiliassa – 14 vuodessa on istutettu kaksi miljoonaa puuta

Brasilian Extreman kunnassa maanomistajille maksetaan maiden suojelusta ja ennallistamisesta metsäksi. Samalla on onnistuttu suojelemaan myös vesivaroja.