Uutiset Ilmastonmuutos

Ilmastonmuutos voi tuplata humanitaarisen avun tarpeen vuoteen 2050 mennessä – Yksi ratkaisu voi olla avun toimittaminen jo ennen kuin katastrofia on tapahtunutkaan

Ilmastokatastrofeihin liittyvät Punaisen Ristin avustusoperaatiot ovat kasvaneet 20 vuodessa melkein puolella. Humanitaarista apua ei riitä kaikille sitä tarvitseville, ja tulevaisuudessa tilanne voi pahentua. Jatkossa apua ei voi toimittaa vain katastrofin jälkeen vaan on ennakoitava enemmän, sanoo järjestön ilmastonmuutoskoordinaattori Tessa Kelly.
Miehet rakentamassa taloa, etualalla mies kaivamassa lapiolla.
Malawissa rakennettiin vuonna 2019 uusia taloja rankkasateissa tuhoutuneiden tilalle. (Kuva: Ville Palonen / Suomen Punainen Risti)

Tänä vuonna on tapahtunut jo 132 katastrofia, joiden taustalla oli äärimmäinen sääilmiö, kuten tulva, myrsky tai kuivuus.

Esimerkiksi Intiaa ja Bangladeshia moukaroinut sykloni Amphan vaikutti toukokuussa noin 15 miljoonan ihmisen elämään ja tappoi 129.

Luvut löytyvät Punaisen Ristin ja Punaisen Puolikuun yhdistysten kansainvälisen liiton (IFRC) tuoreesta selvityksestä, jossa tarkasteltiin, kuinka moni ihminen on joutunut kärsimään sekä ilmastoon liittyvistä äärimmäisistä sääilmiöistä että koronaviruspandemiasta. Tulos: 51,6 miljoonaa ihmistä. Päälle tulevat vielä lämpöaalloista sekä metsäpaloista kärsineet.

Ilmastonmuutoksen vaikutusta yksittäisiin luonnonkatastrofeihin on vaikea todistaa aukottomasti. Se kuitenkin tiedetään, että humanitaarisen avun tarpeessa olevien määrä on viime vuosina kasvanut valtavaa vauhtia ja että ilmastonmuutos on siinä ainakin yksi tekijä.

YK:n katastrofiavun koordinaatiotoimiston OCHA:n mukaan (pdf) ilmasto-olosuhteiden vaihtelut ovat avaintekijä esimerkiksi viimeaikaisessa nälkäisten määrän kasvussa. Myös Punaisessa Ristissä on havaittu avuntarpeen kasvu.

”Ilmastonmuutos näkyy katastrofien määrässä. Äärimmäisiin sääilmiöihin liittyvät katastrofit lisääntyvät, ja ne ovat aiempaa vakavampia. Hätäapuoperaatioita pitää aloittaa nyt useammin kuin vaikkapa kymmenen vuotta sitten”, kertoo IFRC:n ilmastonmuutoskoordinaattori Tessa Kelly.

Tulevaisuudessa humanitaarista apua tarvitsevien määrä tulee kasvamaan vielä lisää, kun ilmastonmuutos kiihtyy. Sen seurauksena avustusoperaatioitakin joudutaan miettimään uudelleen.

Nainen lähikuvassa
Tessa Kelly työskentelee IFRC:n ilmastokeskuksessa. Hänen mukaansa ilmastonmuutos näkyy avustusoperaatioiden selvänä kasvuna. (Kuva: IFRC)

Vuonna 2018 ilmestyneen IFRC:n katastrofiraportin (pdf) mukaan järjestön ilmastoon liittyvien avustusoperaatioiden määrä kasvoi 48 prosenttia, kun verrataan aikaväliä 1998–2007 ja 2008–2017. Veden aiheuttamiin katastrofeihin, kuten tulviin, liittyvät avustusoperaatiot ovat lisääntyneet peräti 74 prosenttia.

Kelly työskentelee Genevessä osana IFRC:n ilmastokeskuksen globaalia tiimiä. Sen tarkoituksena on selvittää, miten avustusjärjestö voi parantaa valmistautumista ilmastonmuutoksen mukanaan tuomiin riskeihin ja parantaa näin avustusoperaatioidensa tehokkuutta.

Humanitaarisella avulla tarkoitetaan ihmishenkiä pelastavaa välitöntä apua, jota jaetaan silloin, kun katastrofi, kuten maanjäristys, tulva tai vaikkapa suuronnettomuus, tapahtuu.

Reaktio jo ennen katastrofia

Avuntarpeen huippua ei ole vielä nähty. Punaisen Ristin viime vuonna julkaiseman raportin mukaan myrskyjen, tulvien ja kuivuuden seurauksena humanitaarisen avun tarpeessa voi vuonna 2050 olla jopa yli 200 miljoonaa ihmistä, jos ilmastonmuutosta ei torjuta. Se on lähes tuplasti enemmän kuin nyt. Samaan aikaan kustannukset kasvavat.

”Humanitaariset tarpeet karkaavat käsistä. Niitä ei pystytä tyydyttämään nytkään, saatikka, jos kehitys jatkuu hallitsemattomana”, Kelly sanoo.

Ilmastonmuutos pakottaakin avustustoimijat uudistamaan prosessinsa, jotta apua riittäisi kaikille.

”Välittömän avun lisäksi on ajateltava myös pidemmällä tähtäimellä. Pitää varmistaa, että ei reagoida vain itse katastrofiin vaan on parannettava myös ihmisten pitkän aikavälin sietokykyä ja varmistettava, etteivät he jää alttiiksi muille katastrofeille”, Kelly sanoo.

Punainen Risti on tehnyt jo pitkään kehitysyhteistyötä, jossa autetaan ihmisiä valmistautumaan katastrofeihin esimerkiksi evakuointisuunnitelmia kehittämällä ja vesipisteitä rakentamalla. Järjestö on myös lisännyt vaikuttamistyötään ja järjesti syyskuussa ensimmäisen virtuaalisen ilmastokokouksensa, jossa pyrittiin löytämään käytännön ratkaisuja ilmastonmuutokseen.

Uusi innovaatio on myös niin sanottu ennusteisiin perustuva rahoitusmalli.

”Normaalisti katastrofeihin vastataan vaikutusten perusteella: odotetaan, kunnes sykloni on iskenyt ja arvioidaan sitten, minkä verran apua tarvitaan ja jaetaan sitä. Emme kuitenkaan pysy enää vauhdissa mukana, jos jatkamme tällä mallilla”, Kelly selittää.

Ennakointimallissa tehdään riskianalyysejä. Siinä tunnistetaan ennalta haavoittuvia ihmisryhmiä ja alueita. Satelliittien tarjoaman datan avulla pyritään päättelemään, minne saapuu sykloni ja milloin. Kun tietyt kynnysarvot ylittyvät, ihmisille voidaan ryhtyä jakamaan käteisavustusta tai muita suojavälineitä jo etukäteen.

Pilottihankkeita on jo käynnissä. Esimerkiksi Mosambikissa, jossa suurin osa väestöstä elää katastrofeille alttiilla rannikkoalueilla tai jokien varsilla, on jaettu ihmisille jo valmiiksi vedenpuhdistustabletteja, saippuaa, vesiastioita ja hyttysverkkoja.

Kirgisiassa ja Tadžikistanissa taas on yritetty ennustaa maanvyörymiä sekä lämpöaaltoja ja äärimmäisen kylmiä sääilmiöitä. Tarkoituksena on auttaa ihmisiä esimerkiksi siirtämään karjansa turvaan ajoissa.

”Toivomme, että ennakoivaa mallia laajennetaan humanitaarisessa järjestelmässä. Ennakoimalla voimme vähentää avun tarvetta ja selvitä kysynnästä paremmin”, Kelly sanoo.

Tutkimustieto lisääntyy

Ilmastonmuutoksen vaikutukset luonnonkatastrofeihin eivät ole yksiselitteisiä, sillä on vaikea arvioida, mikä katastrofi on suoraan ilmastonmuutoksen aiheuttama. Päälle tulevat vielä hitaasti kehittyvät katastrofit, joita ei usein nähdä katastrofeina samalla tavoin kuin vaikkapa myrskyjä.

Tutkimustietoa on kuitenkin jo olemassa. IFRC:n ilmastokeskus on ollut mukana tekemässä esimerkiksi tutkimusta, jonka mukaan ilmastonmuutos lisäsi Euroopan vuoden 2015 lämpöaallon riskiä.

Australian metsäpalojen todennäköisyyden taas on todettu kasvaneen ilmastonmuutoksen vuoksi ainakin 30 prosenttia. Jos lämpötila nousee kahdella asteella, palojen mahdollisuus nelinkertaistuu.

Ilmastonmuutos avustustyökatastrofiapukehitysyhteistyöilmastonmuutosluonnonkatastrofit Punainen Risti

Lue myös

Nainen ohittaa taloa, jonka peltikatto on vahingoittunut.

Sään ääri-ilmiöt ovat lisääntyneet jyrkästi 20 vuoden aikana, ja suurin selitys on ilmasto, sanoo tuore YK-raportti

”Olemme muuttamassa ainoan kotimme asumiskelvottomaksi helvetiksi miljoonille ihmisille”, sanoo YK:n katastrofiriskeihin erikoistunut erityisedustaja Mami Mizutori. Tuoreen raportin mukaan etenkin tulvien ja myrskyjen esiintyvyys on noussut 2000-luvulla rajusti.
Silta joen yli Khartumissa Sudanissa.

Sudan kärsii rajuista tulvista – Niilin pinta korkeimmillaan sataan vuoteen

Poikkeuksellisen raju sadekausi on vaikuttanut satojen tuhansien ihmisten elämään Sudanissa. Vaarana ovat etenkin likaisen veden mukana leviävät taudit. Myös koronaviruksen ehkäisy on vaikeutunut.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Tuhoutuneita rakennuksia ja pölyä.

Räjähdyksestä toipuvassa Beirutissa vanhat yrittävät sopeutua, nuoret pyrkivät pois maasta – ”Ihmisten mieliala on sekoitus turhautumista, kiukkua ja luovuttamista”

Jälleenrakennus edistyy hitaasti Beirutissa kaksi ja puoli kuukautta ammoniumnitraattilastin räjähdyksen jälkeen. Ihmisiä on päässyt muuttamaan takaisin koteihinsa, mutta tulevaisuus on epävarma. Nyt mielialat ovat synkät, kertovat paikalliset avustustyöntekijät.
Autoja jonossa.

Raportti: Teollisuusmaat dumppaavat yhä autoja kehitysmaihin – Hollannista Gambiaan viedyn auton keski-ikä on 19 vuotta

Miljoonia käytettyjä ajoneuvoja on viety viime vuosina Euroopasta, Yhdysvalloista ja Japanista kehittyviin maihin, etenkin Afrikan maihin. Ne saastuttavat ilmaa ja johtavat tieliikenneonnettomuuksiin, varoittaa YK:n ympäristöohjelma Unep.
Norsun veden äärellä.

Osa luonnonsuojelijoista epäilee Botswanan norsukuolemien virallista selitystä – Tutkinta on ollut hidasta ja huolimatonta

Botswanassa on kuollut tänä vuonna satoja norsuja. Virallinen syy on sinilevä, mutta tutkinnan läpinäkymättömyys on synnyttänyt spekulointia siitä, että hallitus yrittää peitellä jotakin kuolemiin liittyvää.
Keltainen rakennus, jossa kivipylväät ja koristeellinen pääty.

Raportti: Suomen asevientiä on vaikea arvioida, koska tilastot eivät ole läpinäkyviä

Suomi vei viime vuonna aseita muun muassa Arabiemiirikuntiin. Esimerkiksi Bahrainin ja Indonesian aseviennin kohteita ei tiedetä, koska lupajärjestelmä ei ole läpinäkyvä, kritisoi asevientitilastoja kokoava SaferGlobe.
Yleiskuva YK:n kokoussalista.

Ydinaseet kieltävä sopimus astumassa voimaan – Suomi ja suurin osa muista Euroopan maista on sopimuksen ulkopuolella

Suomi ei ole vielä mukana tammikuussa voimaan tulevassa ydinasekieltosopimuksessa. Hallitusohjelman mukaan Suomi arvioi liittymistä kieltoprosessin edetessä. “Ei voi yhtä aikaa vastustaa ydinaseita ja puolustaa oikeutta niiden hallussapitoon”, kritisoi ICAN Finland -verkoston koordinaattori Claus Montonen.

Tuoreimmat

Raportti: Teollisuusmaat dumppaavat yhä autoja kehitysmaihin – Hollannista Gambiaan viedyn auton keski-ikä on 19 vuotta
Osa luonnonsuojelijoista epäilee Botswanan norsukuolemien virallista selitystä – Tutkinta on ollut hidasta ja huolimatonta
Raportti: Suomen asevientiä on vaikea arvioida, koska tilastot eivät ole läpinäkyviä
Ydinaseet kieltävä sopimus astumassa voimaan – Suomi ja suurin osa muista Euroopan maista on sopimuksen ulkopuolella
Bangladeshissa protestoidaan kasvavaa seksuaalirikollista vastaan – Hallitus otti käyttöön kuolemanrangaistuksen, mutta sen ei uskota tehoavan
Räjähdyksestä toipuvassa Beirutissa vanhat yrittävät sopeutua, nuoret pyrkivät pois maasta – ”Ihmisten mieliala on sekoitus turhautumista, kiukkua ja luovuttamista”
Tutkimus: Kymmenesosalla koronaelvytyspakettien rahoista päästäisiin lähelle Pariisin ilmastotavoitteiden saavuttamista
Sahelin humanitaarinen kriisi syvenee – Osissa Burkina Fasoa ollaan ”askeleen päässä nälänhädästä”, varoittaa WFP
Tyynenmeren saarilla on palattu perinteisiin elinkeinoihin turistien kaikottua – Seuraukset eivät ole pelkästään hyviä
Taide ottaa kantaa kestävän kehityksen tavoitteisiin tällä viikolla Helsingissä – ”Ihmiset eivät ole vain kestävyyskriisin synnyttäjiä vaan myös ratkaisijoita”

Luetuimmat

Selvitys: Suomen somalitaustaiset miehet vastustavat tyttöjen sukuelinten silpomista – Silpominen vaikuttaa myös miesten elämään
Transsukupuoliset ovat ahtaalla Unkarissa, jossa ei voi enää muuttaa juridista sukupuolta – ”Monen nuoren haaveet on nyt viety”, sanoo kansalaisaktivisti Tina Kolos Orbán
Suomalaisjärjestöiltä yhteisjulistus päästövähennysten puolesta
Tutkimus: Kymmenesosalla koronaelvytyspakettien rahoista päästäisiin lähelle Pariisin ilmastotavoitteiden saavuttamista
Populismi tuli Tansaniaan – Suosittu presidentti John Magufuli on pannut korruption kuriin, mutta media, järjestöt ja oppositio elävät pelossa
Seminaari: Kestävän kehityksen kysymykset otetaan journalismissa nykyään paremmin huomioon, mutta parannettavaa riittää
Raportti: Nälkä on ”hälyttävällä” tasolla 11 maassa – Koronapandemia osoittaa ruokajärjestelmän puutteet
Raportti: Ainakin 13 maata kriminalisoi yhä transsukupuolisuuden – ”Tämä on vaikeaa aikaa transihmisille”
Sään ääri-ilmiöt ovat lisääntyneet jyrkästi 20 vuoden aikana, ja suurin selitys on ilmasto, sanoo tuore YK-raportti
Maailman ruokaohjelma vertaili ruuan hintaa Etelä-Sudanista Yhdysvaltoihin – Pahimmillaan perusruoka-annos maksaa 186 prosenttia palkasta