Uutiset Siirtolaisuus ja pakolaisuus

Ilmastonmuutos pakottaa miljoonat siirtolaisiksi – Samalla kasvaa myös pakkotyön riski, kertoo tuore selvitys

Esimerkiksi Ghanassa nuoret miehet muuttavat kuivuutta pakoon maan eteläosiin ja joutuvat herkästi velkaorjuuteen.
Kuivaa halkeillutta maata, taustalla ihminen.
Ilmastonmuutoksen lisäämä kuivuus voi ajaa ihmisiä kotiseuduiltaan ja pahentaa heidän riskiään joutua pakkotyöhön. Kuva Mosambikista vuodelta 2016. (Kuva: Aurélie Marrier d'Unienville / International Federation of Red Cross and Red Crescent Societies / CC BY-NC-ND 2.0)

Ilmastonmuutos voi lisätä ihmisten riskiä joutua pakkotyön uhreiksi, sanovat brittiläinen järjestö Anti-Slavery International sekä ympäristö- ja kehitystutkimuksen instituutti IIED.

Niiden tuoreen selvityksen (pdf) mukaan kyse on välillisestä yhteydestä, joka syntyy, kun ilmastonmuutos pahentaa jo olemassa olevia riskitekijöitä.

Maailmanpankki arvioi hiljattain, että ilmastonmuutoksen aiheuttamien sääilmiöiden seurauksena 216 miljoonaa ihmistä joutuu muuttamaan kotimaansa sisällä vuoteen 2050 mennessä.

Anti-Slavery Interantionalin ja IIED:n selvityksen mukaan ilmastonmuutos voi aiheuttaa muuttoliikettä monella eri tavalla. Ihmiset joutuvat muuttamaan kodeistaan sekä nopeiden luonnonkatastrofien, kuten tulvien, sekä hitaammin kehittyvien ilmiöiden, kuten nousevien lämpötilojen, takia. Kyse voi olla myös konfliktista, jota jokin hitaasti tapahtuva katastrofi pahentaa ja jonka seurauksena ihmiset pakenevat.

Pakkomuutto omilta kotiseuduilta voi johtaa siihen, että ihmiset joutuvat herkemmin ihmiskauppiaiden uhreiksi etsiessään uusia toimeentulokeinoja. Selvitys esittelee tapaustutkimuksia Ghanasta sekä Intiasta ja Bangladeshista.

Esimerkiksi kuivuudesta kärsivässä Pohjois-Ghanassa monet nuoret miehet ovat lähteneet etelään maatalous- tai kaivostyöläisiksi. Osa joutuu kuitenkin pakkotyöhön maksamaan velkaa, joka ei koskaan lopu.

Myös tytöt ja naiset ovat vaarassa joutua pakkotyöhön. Ilmastonmuutoksen aiheuttamien satomenetysten seurauksena osa perheistä myy tyttönsä vaimoiksi. Osa muuttaa maan eteläosiin välttääkseen tämän, mutta sielläkin heitä uhkaa pakkotyö, selvityksessä kerrotaan.

Ilmastonmuutoksen aiheuttama pakkotyön uhka tunnistetaan selvityksen mukaan yhä paremmin esimerkiksi YK:n ilmastoneuvotteluissa, mutta enemmän on yhä tehtävä. Ilmiöstä tarvitaan parempaa ymmärrystä ja sen kitkemiseksi on asetettava selkeät tavoitteet, selvityksessä vaaditaan.

IlmastonmuutosSiirtolaisuus ja pakolaisuus pakolaisetsiirtolaisuusympäristöilmastonmuutosluonnonkatastrofit BangladeshIntiaGhana

Lue myös

Ihmisiä ja autoja tiellä.

Kolumbia näyttää muulle maailmalle mallia pakolaisten vastaanotossa

Kolumbiaan saapuu päivittäin satoja tai jopa tuhansia pakolaisia Venezuelasta. Maa on myöntänyt tulokkaille oikeuden muun muassa työntekoon ja julkisiin palveluihin. Yhteiselo ei ole sujunut kitkatta, mutta esimerkiksi kukka-ala on hyötynyt uudesta työvoimasta.
Lapsia rivissä teltan edustalla.

Sadat tuhannet eteläsudanilaiset ovat paenneet konfliktia Etiopian Gambellan alueelle – Koulunkäynti auttaa lapsia vapautumaan traumoistaan

Etiopialaiselle Nguenyyielin pakolaisleirille on paennut tuhansia ihmisiä konfliktista kärsivästä Etelä-Sudanista. 18-vuotias pakolainen Chuol Nyakoach uskoo, että koulutuksesta on hyötyä myös rankkojen kokemusten käsittelyssä.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Kasvonsa peittänyt mies ohittaa poliisin kadulla ja kantaa kahta autonrengasta.

”Korruptiosta puolet pois, niin elämä olisi siedettävää” – Irakissa äänestetään sunnuntaina parlamenttivaaleissa

Irakia kaksi vuotta sitten ravistellut protestiliike sai osan vaatimuksistaan läpi. Vaaleja aikaistettiin ja vaalilakia on uudistettu. Tutkija Mariette Hägglund ja kansanedustaja Hussein al-Taee eivät kuitenkaan usko vaalien tuovan suuria muutoksia.
Aikuisen käsi pitelee stetoskooppia pienen lapsen rintakehällä.

Koronapandemia on lisännyt tuberkuloosikuolemia – tautiin sairastuu vuosittain jopa 10 miljoonaa ihmistä

Kun terveydenhuollon voimavarat on keskitetty koronapandemian hoitoon, moni tuberkuloosiin sairastunut ihminen on jäänyt vaille diagnoosia ja hoitoa.
Kolme nuorta miestä istuu maassa ja leikkaa kaakaopuun hedelmiä.

Kaakaotiloilla käytetään edelleen paljon lapsityövoimaa

Sertifiointijärjestelmistä huolimatta alle 18-vuotiaiden osuus kaakaotilojen työläisistä on kasvanut. Norsunluurannikon kaakaoviljelijät aliarvioivat käyttämänsä lapsityövoiman määrää sertifikaatin menettämisen pelossa.
YK:n erityisedustaja Victoria Gamba lehdistötilaisuudessa

YK: Jemenin sodassa kuollut tai haavoittunut kahden vuoden aikana yli 2 600 lasta

Lapsiin on kohdistunut Jemenin sodassa yli 8 500 vakavaa rikkomusta. YK:n erityisedustaja vaatii konfliktin osapuolia suojelemaan lapsia.
Suuri kivirakennus, jonka yllä pilviä.

Maailman köyhimpiin maihin kuuluvassa Tšadissa on odotettu vakaampia aikoja yli kuusi vuosikymmentä – Presidentin yllättävä kuolema luo sekä mahdollisuuksia että uhkakuvia

Tšadin presidentti kuoli viime keväänä yllättäen taistelukentällä. Maan jatkuva epävakauden kierre voi periaatteessa nyt katketa, mutta asiantuntijoiden mukaan seuraukset voivat olla arvaamattomat.