Ilmastonmuutos on yksi tekijä Itä-Afrikan tulvien taustalla, sanovat tutkijat – Yli miljoona paennut kodeistaan | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Ilmastonmuutos on yksi tekijä Itä-Afrikan tulvien taustalla, sanovat tutkijat – Yli miljoona paennut kodeistaan

Ilmastonmuutos yhdistettynä muihin sääilmiöihin on tehnyt tutkijoiden mukaan Itä-Afrikan rankkasateista tuplasti voimakkaampia. Tulvat ovat vaikuttaneet noin kolmen miljoonan ihmisen elämään.

Sadepisaroita sinertävässä ikkunalasissa.

Ilmastonmuutos voimistaa sateita. Kuvituskuva. Kuva: VV Nincic / Flickr.com / CC BY-NC 2.0 DEED.

Ilmastonmuutos on yksi tekijä Itä-Afrikkaa parhaillaan piinaavien tulvien taustalla, sanovat tutkijat.

Tulvat ovat vaikuttaneet alueen maissa noin kolmen miljoonan ihmisen elämään, ja yli 1,2 miljoonaa on joutunut jättämään kotinsa. Eniten kärsivät Somalia, Etiopia ja Kenia. 

Eri maiden tutkijoista kootun, ilmastonmuutoksen ja sääilmiöiden yhteyksiä tutkivan World Weather Attributionin (WWA) mukaan ilmastonmuutos kaksinkertaisti sateiden voimakkuuden. Sateisiin on vaikuttanut yhtä paljon kuitenkin myös sinänsä luonnollinen sääilmiö Intian valtameren dipoli, joka on parhaillaan aktiivisessa vaiheessa.

Jos otetaan huomioon Intian valtameren dipolin vaikutukset sekä nykyinen ilmasto, joka on lämmennyt 1,2 astetta, voi olettaa, että vastaavaa tapahtuu kerran 40 vuodessa, tutkijat arvioivat.

Intian valtameren dipoli on yhteydessä paremmin tunnettuun toiseen sääilmiöön, El Niñoon. Kumpaankin liittyy meren pintaveden lämpeneminen. Myös El Niñon oletetaan vaikuttavan Itä-Afrikan sateisiin, sillä sekin on nyt aktiivinen. WWA:n tutkimusalueilla Etiopian eteläosissa, Kenian itäosissa sekä osissa Keski- ja Etelä-Somaliaa El Niñolla ei havaittu olleen merkittäviä vaikutuksia.

Tulvatilanteen pelätään yhä pahenevan, sillä sateille ei näy loppua. Maailman ruokaohjelman Itä-Afrikan johtaja Michael Dunford vetosi eilen Dubaissa käynnissä olevaan YK:n ilmastokokoukseen, jotta kehittyneet maat tukisivat tulvista kärsiviä maita.

”Sateita on ennustettu lisää, joten pelkään, että pahin on vielä edessä. -- Meidän täytyy rikkoa päättymätön kriisien kehä ja reagoida ilmastotoimilla, jotka keskittyvät valmiuteen ja suojeluun ennen kuin ennustettavat kriisit iskevät”, Dunford sanoi.

Tulvatilannetta pahentaa se, että Itä-Afrikka kärsi vuosina 2020–2022 vaikeasta kuivuudesta, kun viisi peräkkäistä sadekautta epäonnistui. Lokakuussa sadekausi jälleen alkoi, mutta sadetta on tullut jopa 140 prosenttia keskimääräistä enemmän, eikä kuivuuden vaurioittama maa pysty imemään vettä.

Tulvavesi on tuhonnut omaisuutta, infrastruktuuria ja satoja ja huuhtonut pois karjaa. Satoja ihmisiä on kuollut. Myös tautien leviämistä pelätään.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia