Ilmastokatastrofit ajoivat viime vuonna kodeistaan 1,85 miljoonaa afrikkalaislasta | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Ilmastokatastrofit ajoivat viime vuonna kodeistaan 1,85 miljoonaa afrikkalaislasta

Nairobissa alkaa tänään Afrikan maiden ilmastokokous. Lapsijärjestöt muistuttavat, että vasta 2,4 prosenttia ilmastorahoituksesta suunnataan tällä hetkellä lasten hyvinvoinnin edistämiseen.

Aikuinen ja lapsi takaapäin kuvattuna hiekkamaalla, taustalla auringonlasku.

Etiopian somalialueella kärsitään kuivuudesta. The climate crisis unfolding in the Horn of Africa is a child rights crisis. Children are paying the heaviest price. In Somali region of Ethiopia, near the town of Hargele, thousands of women and children are displaced by severe drought and are staying in dire conditions. Kuva: Mulugeta Ayene / UNICEF Ethiopia / CC BY-NC-ND 2.0.

Ilmastokatastrofien takia pakenemaan joutuneiden lasten määrä lähes kaksinkertaistui viime vuonna Saharan eteläpuolisen Afrikan maissa, kertoo Pelastakaa Lapset -järjestö.

Pakenemaan joutuneita lapsia oli vuoden 2022 lopussa noin 1,85 miljoonaa, kun vuonna 2021 määrä oli noin miljoona. Tiedot perustuvat maan sisäistä pakolaisuutta tutkivan IDMC:n dataan.

Osa lapsista joutui pakenemaan useita kertoja. Määrään on laskettu ne lapset, jotka olivat yhä pakolaisina vuoden 2022 lopussa.

Pahin tilanne oli Nigeriassa ja Somaliassa. Nigeriassa paettiin etenkin rajuja tulvia, Somaliassa taas kuivuutta, joka on seurausta vuosien epäonnistuneista sadekausista. 

Järjestö on huolissaan etenkin tiedoista, joiden mukaan uusien ilmastopakolaisten määrä yhteensä kolminkertaistui Afrikassa edellisvuoteen verrattuna. Mikäli lasketaan kaikki pakenemiskerrat eikä huomioida mahdollista paluuta, viime vuonna pakolaisuuskertoja oli 7,4 miljoonaa, kun edellisvuonna määrä oli 2,6 miljoonaa, raportissa lasketaan. Yhtä suurta määrää alueelta ei ole raportoitu koskaan aiemmin.

Lapset ovat erittäin korkeassa ilmastonmuutoksen seurausten riskissä lähes kaikissa Afrikan maissa, selviää YK:n lastenjärjestön Unicefin raportista. Vaikein tilanne on Keski-Afrikan tasavallassa, Tšadissa, Nigeriassa, Guineassa, Somaliassa ja Guinea-Bissaussa. Lasten on vaikeampi selviytyä erilaisista vaaroista, kuten myrskyistä ja tulvista, ja he ovat myös fysiologisesti alttiimpia esimerkiksi saasteille. Haavoittuvuutta pahentaa peruspalveluiden puute.

Järjestöjen tiedot julkaistiin tänään Nairobissa alkavan Afrikan ilmastokokouksen alla. Ne muistuttavat, että kansainvälisesti vasta 2,4 prosenttia globaalista ilmastorahoituksesta suunnataan nimenomaan lasten hyvinvoinnin edistämiseen, vaikka yli miljardin lapsen arvellaan olevan äärimmäisessä riskissä joutua kärsimään ilmastokriisi vaikutuksista.

”Toivon lasten kertovan kokemuksistaan ja huolenaiheistaan johtajille kokouksessa. He eivät ole tehneet mitään tämän kriisin aiheuttamiseksi ja he tarvitsevat sitä, että kansainvälinen yhteisö tekee lupauksensa, kuten rahoittaa sopeutumista sekä menetysten ja vahinkojen korvaamista”, sanoo Pelastakaa Lasten Länsi- ja Keski-Afrikan toimiston kampanjajohtaja Vishna Shah tiedotteessa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia