Ihmisoikeusjärjestöt: Venäjä ja Kiina pettivät syyrialaiset | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Ihmisoikeusjärjestöt: Venäjä ja Kiina pettivät syyrialaiset

Venäjän ja Kiinan päätös käyttää veto-oikeuttaan Syyrian kriisin viemisessä kansainväliseen rikostuomioistuimeen närkästytti ihmisoikeustoimijoita.

Ihmisoikeusjärjestöt ovat pettyneitä Venäjän ja Kiinan päätökseen käyttää veto-oikeuttaan YK:n turvallisuusneuvostossa, joka äänesti viime viikolla mahdollisuudesta viedä Syyrian konfliktin ihmisoikeusrikkomukset Kansainväliseen rikostuomioistuimeen (ICC).

Kolmetoista turvallisuusneuvoston jäsenmaata olisi siirtänyt rikkomukset ICC:n tutkittavaksi, mutta pysyvinä jäsenmaina Venäjä ja Kiina estivät päätöslauselman hyväksymisen.

"Kiinan ja Venäjän veto-oikeuden käyttö on tunteeton poliittinen teko, joka pettää kärsivät ihmiset. Päätöslauselma olisi sallinut ICC:n tutkia kaikkien konfliktin osapuolten tekemiä sotarikoksia ja rikkomuksia ihmisyyttä vastaan, ja se olisi lähettänyt tärkeä viestin, ettei näitä rikoksia voi tehdä rankaisematta", sanoo Philip Luther, Amnestyn Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan ohjelmajohtaja.

Järjestöt muistuttavat, että kyseessä on jo neljäs kerta, kun Kiina ja Venäjä käyttävät Syyria-asioissa veto-oikeuttaan.

Venäjä on perustellut vetoaan sillä, että se haittaisi poliittisen ratkaisun löytämistä kriisiin. Syyria kutsui päätöslauselmaehdotusta puolueelliseksi.

Yli kolme vuotta kestäneessä Syyrian konfliktissa on kuollut arvioiden mukaan yli 100 000 ihmistä ja miljoonat ovat joutuneet pakenemaan. Niin hallituksen kuin kapinallistenkin joukkojen on raportoitu syyllistyneen vakaviin ihmisoikeusloukkauksiin.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia