Humanitaarinen hätä jatkuu Haitissa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Humanitaarinen hätä jatkuu Haitissa

Avustustyötä ovat vaikeuttaneet muun muassa YK:n aiheuttama koleraepidemia ja trooppiset myrskyt.

Sadattuhannet ihmiset ovat yhä kodittomina Haitissa, joka kärsi tuhoisasta maanjäristyksestä vuonna 2010. Yli 350 000 ihmistä asuu maan pääkaupungin Port-au-Princen ympäristössä olevilla telttaleireillä, ilman juoksevaa vettä ja kunnollisia saniteettitiloja kertoo Oxfam, yksi alueella toimivista avustusjärjestöistä.

Myös Suomen Punainen Risti on toiminut Haitissa maanjäristyksestä lähtien. Järjestöllä on ollut maassa kenttäsairaala ja liikkuva klinikka, jossa on hoidettu potilaita. Punainen Risti on lähettänyt alueelle myös asiantuntija-apua ja auttanut koleraepidemioiden torjunnassa lähettämällä maahan saippuoita, sokeri-suolaliuosta ja telttoja.

Lukuisat Haitissa toimivat avustusjärjestöt ovat saaneet myös paljon kritiikkiä työstään alueella. Maanjäristyksen jälkeen hallitukset, yritykset ja yksityiset lahjoittajat antoivat miljardeja dollareita rahaa Haitin auttamiseksi, mutta vielä kolmen vuoden jälkeenkin jatkuva humanitaarinen hätä on saanut ihmiset kysymään mitä avustusrahoilla on todellisuudessa saatu aikaan.

Lääkärit ilman rajoja (MSF) -järjestö myöntää, että terveyspalveluiden jälleenrakentaminen ei ole sujunut kuten toivottiin. Työtä ovat MSF:n mukaan vaikeuttaneet muun muassa Haitin jo ennestään heikot hallinnolliset instituutiot. Monilla haitilaisilla ei ollut järjestön mukaan pääsyä terveydenhuoltoon ennen maanjäristystäkään.

Avustusjärjestöjen työtä ovat hankaloittaneet myös YK:n joukkojen mukanaan tuoman koleraepidemian puhkeaminen maanjäristyksen jälkeen sekä viime vuoden aikana iskeneet kaksi trooppista myrskyä. Pelkästään viime vuonna MSF hoiti lähes 23 000 kolerapotilasta, joiden määrä kasvoi erityisesti myrskyjen jälkeen.

YK ei ole osaltaan vieläkään tunnustanut olevansa vastussa koleraepidemian aiheuttamisesta, vaikka jopa järjestön itse tilaama tutkimus on todennut taudin olevan lähtöisin nepalilaisten rauhanturvaajien leiristä.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia