Human Rights Watch: Gazan al-Ahlin sairaalan räjähdys oli todennäköisesti harhaan lentäneen raketin aiheuttama – Vaatii puolueetonta tutkintaa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Human Rights Watch: Gazan al-Ahlin sairaalan räjähdys oli todennäköisesti harhaan lentäneen raketin aiheuttama – Vaatii puolueetonta tutkintaa

Israel on syyttänyt lokakuussa tapahtuneesta iskusta palestiinalaisia, Hamas puolestaan Israelia. HRW:n mukaan räjähdys vaikuttaa tyypillisesti palestiinalaisryhmien käyttämän raketin aiheuttamalta, mutta se vaatii riippumatonta tutkintaa.

Seinämaalaus, jossa lukee Save Gaza!

-Gaza-seinämaalaus Sheffieldissä. Kuva: Tim Dennell / CC BY-NC 2.0 DEED.

Räjähdys, joka tappoi ja haavoitti siviilejä al-Ahli Arabin sairaalalla Gazassa lokakuussa, oli todennäköisesti harhaan lentäneen raketin aiheuttama, arvioi ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch (HRW) tuoreessa raportissaan.

HRW:n eilen julkaisemien tietojen mukaan kyse oli todennäköisesti sellaisesta raketista, joita palestiinalaiset aseelliset ryhmät tyypillisesti käyttävät. 

Järjestön mukaan tarvitaan kuitenkin lisätutkimuksia, jotta voidaan selvittää, kuka laukaisi raketin ja rikottiinko sodan sääntöjä.

”Arviomme mukaan raketti osui al-Ahlin sairaalan alueelle lokakuun 17. päivänä. Uhrit ja heidän perheensä ansaitsevat täyden tutkinnan sen selvittämiseksi, mitä tapahtui ja kuka oli vastuussa”, sanoo HRW:n kriisi- ja konfliktijohtaja Ida Sawyer tiedotteessa.

HRW tutki räjähdystä arvioimalla julkisesti saatavilla olevia valokuvia ja videoita, analysoimalla satelliittikuvia, haastattelemalla viittä todistajaa, arvioimalla muiden järjestöjen analyysejä ja konsultoimalla asiantuntijoita. Se ei kuitenkaan pystynyt vierailemaan paikalla eikä sillä ollut käytössään ammuksen jäänteitä.

Räjähdys tapahtui lokakuun 17. päivänä iltaseitsemältä sairaala-alueen parkkipaikan ja puiston välissä. Monet siviilit olivat kokoontuneet alueelle hakemaan turvaa Israelin iskuilta. Gazassa valtaa pitävän äärijärjestö Hamasin mukaan siinä kuoli 471 ihmistä ja loukkaantui 342. HRW:n mukaan määrä on epätavallisen suuri ja vaikuttaa suhteettomalta tapahtumapaikan vahinkoihin nähden.

Sen tietojen mukaan muun muassa räjähdystä edeltänyt ääni, sen mukana tullut tulipallo, räjähdyksen luoman kraatterin koko, sen ympärillä olevat sirpaleet ja niiden asemoituminen viittaavat kaikki rakettiin. Israelin tyypillisesti käyttämä suuri ilmasta pudotettava pommi on sen sijaan epätodennäköinen.

Hamas on syyttänyt räjähdyksestä Israelia, Israel puolestaan palestiinalaista aseellista ryhmää, Islamilaista jihadia. HRW:n mukaan sekä Israelin että Palestiinan viranomaisilla on ollut vuosikymmenien ajan vaikeuksia tutkia uskottavasti ja puolueettomasti syytökset kansainvälisen oikeuden loukkauksista. Siksi tarvitaan riippumaton tutkimus, jonka voisi tehdä YK:n tutkintakomitea. 

Palestiinalaiset kansalaisjärjestöt ovat kritisoineet HRW:n raporttia, koska niiden mielestä se on ennenaikainen ja keskeneräinen. Uutistoimisto Reutersin mukaan Israelin ulkoministeriö puolestaan on kritisoinut sitä, että HRW käytti niin paljon aikaa johtopäätöstensä julkaisuun.

Israelin ja Hamasin väkivallassa on 7.10. alkaen kuollut tuhansia ihmisiä. Israelin mukaan Hamasin hyökkäyksessä on kuollut yli 1 200 israelilaista. Gazassa puolestaan on viranomaisten mukaan kuollut yli 14 800 ihmistä.  Israelin joukot ovat toistuvasti hyökänneet terveyspalveluita vastaan, HRW muistuttaa. Viime perjantaihin mennessä iskuja oli dokumentoitu 187. Maailman terveysjärjestön mukaan suurin osa Gazan sairaaloista ei tällä hetkellä toimi.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia