HRW: Saudi-Arabian johtama koalitio pommittanut koteja Jemenissä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

HRW: Saudi-Arabian johtama koalitio pommittanut koteja Jemenissä

Myös koalitiota tukevan Yhdysvaltain pitäisi tutkia iskut, järjestö sanoo.

Jemenin kapinallisia vastaan taisteleva koalitio on tehnyt syys- ja lokakuussa maan pääkaupungissa ainakin kuusi ilmeisesti laitonta ilmaiskua, joissa on kuollut 60 siviiliä, sanoo ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch.

Raportin mukaan koalitiota johtavan Saudi-Arabian sekä sitä tukevan Yhdysvaltain, pitäisi kansainvälisten sotalakien nojalla tutkia hyökkäykset, mutta näin ei ole tapahtunut, eivätkä uhrit ole saaneet korvauksia.

HRW:n tutkimat iskut tapahtuivat Jemenin pääkaupungin Sanaan eri kaupunginosissa. Järjestön mukaan kahdessa paikassa ei löytynyt mitään todisteita sotilaskohteista, neljässä taas iskut osuivat vähintään 200 metrin päähän mahdollisesta sotilaskohteesta. Myös huthikapinalliset, joita vastaan yhdeksän maan koalitio taistelee, asettivat siviilit ainakin kahdessa iskussa tarpeettomaan vaaraan sijoittamalla joukkoja tiheästi asutettuihin kaupunginosiin, järjestö kertoo.

Kansainvälisten lakien mukaan konfliktien osapuolten pitäisi välttää siviiliuhreja kaikin mahdollisin tavoin. 

Jemenin konflikti kärjistyi maaliskuussa, kun yhdeksän maan koalitio alkoi pommittaa Jemenin shiialaisia huthikapinallisia. Tukea koalitio on saanut muun muassa Yhdysvalloilta, Isolta-Britannialta ja Ranskalta, jotka myyvät Saudi-Arabialle aseita.

Väkivallan seurauksena jo ennestään köyhä maa on ajautunut humanitaariseen katastrofiin, ja suurin osa väestöstä, yli 21 miljoonaa ihmistä, tarvitsee humanitaarista apua. Noin 2 500 siviiliä on kuollut. Konfliktin osapuolet aloittivat viime viikolla rauhanneuvottelut Sveitsissä, mutta tulitauko rikkoutui saman tien.

HRW vaatii, että YK:n ihmisoikeusneuvosto tutkisi siviilien pommittamiseen liittyvät tapaukset. Saudi-Arabia on tähän asti estänyt tutkimukset.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia