Uutiset Reilu kauppa

Helsingistä Reilun kaupan kaupunki

Samalla Helsingin yliopistosta tulee Suomen neljäs Reilun kaupan korkeakoulu.

Helsinki on valittu tällä viikolla Suomen seitsemänneksi Reilun kaupan kaupungiksi ja Helsingin yliopisto Suomen neljänneksi Reilun kaupan yliopistoksi.

Kaupunginjohtaja Jussi Pajusen mukaan Helsinki on ryhtynyt korostamaan omissa hankinnoissaan kestävää kehitystä ja eettisiä periaatteita. Reilun kaupungin tuotteiden käyttäminen ja arvonimen hakeminen olivat mukana myös kaupungin uudessa globaalin vastuun strategiassa.

"Olemme tyytyväisiä, kun saimme tämän arvonimen. Helsingin kaupunki ja Helsingin yliopisto ovat kumppaneita. On hienoa, että voimme yhdessä edistää hyvää asiaa Reilun kaupan viikon avajaistilaisuudessa", Pajunen sanoo.

Muun muassa ruokapalveluista vastaava kaupungin liikelaitos Palmia siirtyi reilun kaupan kahviin jo syksyllä 2011, ja kaupungin hankintatoimi on avannut reilun kaupan tuotteille pääsyn sopimusvalikoimiin.

Yliopistolla aloitteen reilun kaupan arvonimen hakemisesta tekivät opiskelijat. Helsingin yliopiston ylioppilaskuntien organisoiman adressin allekirjoitti lähes 1 800 opiskelijaa. Yliopisto pyrkii nyt lisäämään reilun kaupan tuotteiden käyttöä hankinnoissaan sekä tuomaan sosiaalisesti ja ekologisesti vastuullista kuluttamista esiin toiminnassaan.

"Tavoite on tehdä Reilusta kaupasta yliopistoyhteisön yhteinen asia. Mukana työssä ovat opiskelijat, henkilökunta, ravintolatoimijat sekä yliopiston kumppanit", yliopiston kansleri Thomas Wilhelmsson sanoo.

Järjestö myöntää arvonimiä kaupungeille ja korkeakouluille, jotka ovat sitoutuneet käyttämään reilun kaupan tuotteita ja viestimään reilun kaupan tavoitteista omissa kanavissaan. Helsingin lisäksi Reilun kaupan kaupunkeja Suomessa ovat muun muassa Espoo ja Tampere.

politiikkakauppakuluttaminen Suomi Reilu kauppa ry

Lue myös

Reilu kauppa kasvoi maailmalla

Uusimpia Reilun kaupan tuotteita myyviä maita ovat Intia ja Kenia.

Tutkimus: Reilu kauppa ei aina hyödytä työläistä

Maataloustyöläiset ovat köyhiä Reilun kaupan piirissäkin, sanoo tavallisia ja reiluja tiloja vertaileva tutkimus. Reilu kauppa ry:n mukaan vertailu on monilta osin epäreilu, mutta sisältää myös arvokkaita huomioita.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Punaisen Ristin avustustyöntekijä pukee ebolasuojavarusteita toiselle henkilölle Kongon demokraattisessa tasavallassa

Kuumeen mittausta ja käsienpesua – Kongossa torjuttiin ebolakatastrofi yksinkertaisin keinoin

Kongossa pelättiin alkukesästä yhtä tuhoisaa ebolaepidemiaa kuin Länsi-Afrikassa muutama vuosi sitten, mutta se onnistuttiin torjumaan. Avustustyöntekijä Leena Railimo-Saareksen mukaan yksi syy on se, että aiemmista epidemioista on otettu oppia. Silti ebola pysyy luonnossa aina, ja paras tapa torjua sitä on vahva terveysjärjestelmä.
Lapsen suuhun laitetaan poliorokotetta Etelä-Sudanissa

Ennätysmäärä lapsia rokotettiin vuonna 2017

Rokotteen saavien lasten määrä on kasvanut miljoonilla 2010-luvulla, mutta nykyistä parempi rokotekattavuus voisi yhä pelastaa vuosittain 1,5 miljoonaa ihmishenkeä.
Pakolaisleirin asumuksia Kabulin ulkopuolella Afganistanissa

Afganistanin siviiliuhrien määrä ennätyskorkealla – Amnesty: Palautukset pitää keskeyttää

Kymmeniä tuhansia ihmisiä on viime vuosina palautettu Afganistaniin maan heikkenevästä turvallisuustilanteesta huolimatta. Ihmisoikeusjärjestö Amnesty nostaa esiin muun muassa Saksasta palautetun, itsemurhaan päätyneen afganistanilaisen tapauksen.
YK:n siirtolaisuussopimuksen neuvottelijoita kädet ylhäällä

Ensimmäinen globaali siirtolaisuussopimus hyväksyttiin ilman Yhdysvaltoja

YK:n jäsenmaat ovat hyväksyneet ensimmäistä kertaa siirtolaisuuden hallintaan pyrkivän sopimuksen. Sopimus on kuitenkin ei-sitova, Yhdysvallat jättäytyi pois prosessista jo aiemmin ja nyt Unkari harkitsee, ettei se hyväksykään sopimusta.