Haitissa jo tuhansia koleratartuntoja – YK ja hallitus pyytävät lisävaroja epidemian torjumiseen | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Haitissa jo tuhansia koleratartuntoja – YK ja hallitus pyytävät lisävaroja epidemian torjumiseen

Jopa puolen miljoonan ihmisen pelätään saavan koleran jengiväkivallan ja ruokakriisin kourissa olevassa Haitissa.

Sini-punainen Haitin lippu.

- Kuva: jalexartis Photography / CC BY 2.0.

Haitissa on todettu lokakuun alun jälkeen jo yli 8 700 koleratartuntaa. Pelkona on, että tauti leviää yhä laajemmalle, sillä maa kamppailee samalla talouskriisin ja jengiväkivallan keskellä. 161 ihmistä on jo kuollut tautiin.

”Kolera on estettävissä ja hoidettavissa oleva tauti, ja kansalliset instituutiot ovat nopeasti luoneet strategian siihen vastaamiseksi paikallisen ja kansainvälisen humanitaarisen yhteisön avulla. Tapausmäärien kasvu viime viikkoina ja koleran nopea leviäminen maassa on kuitenkin huolestuttavaa”, sanoi YK:n humanitaarinen koordinaattori Ulrika Richardson tiedotteessa eilen. 

Haitin hallitus, YK sekä avustusjärjestöt julkaisivat eilen hätäapuvetoomuksen, jonka avulla yritetään kerätä 145,6 miljoonan dollaria taudin leviämisen ehkäisemiseksi.

Kolera on bakteerin aiheuttama akuutti ripulitauti, joka leviää saastuneen veden ja ruuan välityksellä. Sitä voidaan ehkäistä rokotteella ja hyvällä hygienialla ja hoitaa nesteytyksellä ja antibiooteilla. Hoitamattomana se voi kuitenkin muuttua tappavaksi tunneissa, ja se on erityisen vaarallinen lapsille.

Haitissa taudin vaarallisuutta lisää se, että maa on vakavan talouskriisin ja jengiväkivallan kourissa. Ruuan ja polttoaineen hinta on noussut rajusti, ja noin 4,7 miljoonaa ihmistä, noin 40 prosenttia väestöstä, kärsii ruokakriisistä. 19 000 ihmistä on käytännössä nälänhädässä

Jengit terrorisoivat siviiliväestöä eikä moni uskaltaudu pois kodistaan hankkiakseen ruokaa tai saadakseen peruspalveluita. Jengit ovat ottaneet valtaansa myös pääkaupunki Port-au-Princeen johtavat tiet, mikä vaikeuttaa myös avun toimittamista perille. Yli 100 000 ihmistä on paennut väkivaltaa kesäkuun 2021 jälkeen.

Aliravittujen lasten arvioidaan kuolevan koleraan noin kolme kertaa muita todennäköisemmin.

”Olemme nähneet ensimmäistä kertaa lapsia nälänhädän kaltaisissa olosuhteissa. Monet perheet ovat kuilun reunalla ja käyttävät luottoa hankkiakseen ruokaa. Maa on romahduksen partaalla ja pelkäämme pahinta miljoonille lapsille”, sanoi Pelastakaa Lasten Haitin johtaja Chantal-Sylvie Imbeault maanantaina.

Koleralla on Haitissa erityisen synkkä historia. Maassa oli vuosina 2010–2019 vakava koleraepidemia, joka levisi maahan todennäköisesti nepalilaisten rauhanturvaajien mukana. Tautiin kuoli noin 10 000 ihmistä. YK on pyytänyt epidemiaa anteeksi.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia