Uutiset Haitin maanjäristys

Haitin maanjäristyksessä kuolleita lähes 1 300, tuhansia koteja tuhoutunut – ”On selvää, että tämä on massiivinen humanitaarinen hätätila”

Avustusjärjestöt valmistautuvat lähettämään apua Haitiin maanjäristyksen tuhojen paljastuessa hiljalleen. Järistys ei olisi voinut tulla pahempaan aikaan, sillä maassa oli jo valmiiksi 4,4 miljoona humanitaarista apua tarvitsevaa ihmistä.
Sini-punainen lippu lähikuvassa.
Haitissa eletään epävakaita aikoja, ja maanjäristys pahentaa tilannetta. (Kuva: Caribb / Flickr.com / CC BY-NC-ND 2.0)

Haitissa lauantaina tapahtunut maanjäristys on aiheuttanut mittavia tuhoja. Maan viranomaiset kertoivat yöllä Suomen aikaa Twitterissä, että ainakin 1 297 ihmistä on kuollut.

Yli 700 rakennusta, kuten sairaaloita ja kouluja, on romahtanut. Ainakin 3 778 kotia on tuhoutunut. Myös muuta infrastruktuuria ja teitä on vahingoittunut, kertoi YK:n humanitaaristen asioiden koordinaatiotoimisto (OCHA) eilen. Kuolleiden ja loukkaantuneiden määrä tulee todennäköisesti nousemaan.

”Alueen henkilökunta on nähnyt kammottavaa tuhoa -- kymmeniä romahtaneita taloja, lukuisia loukkaantuneita ja vammoja. Tulee kestämään päiviä arvioida tuhojen laajuus, mutta on selvää, että tämä on massiivinen humanitaarinen hätätila”, sanoi Haitissa avustustyötä tekevän Pelastakaa Lapset -järjestön maajohtaja Leila Bourahla tiedotteessa.

OCHA:n alustavan arvion mukaan järistystuhot eivät ole yhtä massiiviset kuin vuonna 2010, jolloin maanjäristyksessä kuoli yli 300 000 ihmistä. Uusi järistys ei kuitenkaan olisi voinut tulla pahempaan aikaan, järjestö toteaa.

Haitin presidentti Jovenel Moïse salamurhattiin heinäkuussa. Jengiväkivalta on heikentänyt turvallisuustilannetta ja ajanut tuhansia pakosalle. Maata piinaa krooninen köyhyys, ja jo ennen järistystä noin 4,4 miljoonaa haitilaista tarvitsi humanitaarista apua. Tänään tai huomenna maahan odotetaan myös trooppista myrskyä Gracea.

Maan pääministeri Ariel Henry on julistanut maahan kuukauden mittaisen kansallisen hätätilan. Hallitus on pyytänyt kansainvälistä apua etsintätiimien tueksi ja kertonut, että lisäapua pyydetään vasta, kun vahinkojen laajuus on tiedossa.

Suomalaisjärjestöistä ainakin Kirkon Ulkomaanapu on kertonut valmistautuvansa lähettämään maahan apua, kun tuhojen laajuus on selvillä. Myös Suomen Punainen Risti kertoo olevansa valmiudessa lähettää apua.

LISÄYS 16.8. Lisätty Punaisen Ristin osuus.

Haitin maanjäristys avustustyökatastrofiapuluonnonkatastrofit Haiti Pelastakaa Lapset ryKirkon UlkomaanapuSuomen Punainen Risti

Lue myös

YK:n pääsihteeri pahoitteli ensimmäistä kertaa Haitin koleraepidemiaa

Ban Ki-moon esitti anteeksipyyntönsä Haitin kansalle. YK ei kuitenkaan myönnä juridista vastuutaan koleran leviämisestä.

Näkökulma: Haitissa kuoli nolla ihmistä hurrikaanin seurauksena

Haitin hurrikaanissa kuoli ihmisiä, mutta kuolinsyy ei ollut hurrikaani, vaan sadat ihmiset hävisivät koko elämänsä kestäneen taistelun köyhyyttä vastaan hurrikaanin aikana, kirjoittaa Ulla Kärki.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Joukko naisia ja muutama mies istuu maassa osoittamassa mieltään naisten oikeuksien puolesta..

Pakistanin naiset pelkäävät kaduilla ja kodeissa – Härintä on yltynyt, mutta myös vastarinta voimistuu

Pakistanissa naisiin kohdistuu yhä enemmän väkivaltaa ja ahdistelua julkisilla paikoilla. Aktivisti Sheema Kermanin mukaan maa on parissa vuodessa taantunut monta sataa vuotta. Pääministeri Imran Khan vähättelee ongelmaa ja sysää syyn häirinnästä naisten niskoille.
Kasvonsa peittänyt mies ohittaa poliisin kadulla ja kantaa kahta autonrengasta.

”Korruptiosta puolet pois, niin elämä olisi siedettävää” – Irakissa äänestetään sunnuntaina parlamenttivaaleissa

Irakia kaksi vuotta sitten ravistellut protestiliike sai osan vaatimuksistaan läpi. Vaaleja aikaistettiin ja vaalilakia on uudistettu. Tutkija Mariette Hägglund ja kansanedustaja Hussein al-Taee eivät kuitenkaan usko vaalien tuovan suuria muutoksia.
Aikuisen käsi pitelee stetoskooppia pienen lapsen rintakehällä.

Koronapandemia on lisännyt tuberkuloosikuolemia – tautiin sairastuu vuosittain jopa 10 miljoonaa ihmistä

Kun terveydenhuollon voimavarat on keskitetty koronapandemian hoitoon, moni tuberkuloosiin sairastunut ihminen on jäänyt vaille diagnoosia ja hoitoa.
Kolme nuorta miestä istuu maassa ja leikkaa kaakaopuun hedelmiä.

Kaakaotiloilla käytetään edelleen paljon lapsityövoimaa

Sertifiointijärjestelmistä huolimatta alle 18-vuotiaiden osuus kaakaotilojen työläisistä on kasvanut. Norsunluurannikon kaakaoviljelijät aliarvioivat käyttämänsä lapsityövoiman määrää sertifikaatin menettämisen pelossa.
Suuri kivirakennus, jonka yllä pilviä.

Maailman köyhimpiin maihin kuuluvassa Tšadissa on odotettu vakaampia aikoja yli kuusi vuosikymmentä – Presidentin yllättävä kuolema luo sekä mahdollisuuksia että uhkakuvia

Tšadin presidentti kuoli viime keväänä yllättäen taistelukentällä. Maan jatkuva epävakauden kierre voi periaatteessa nyt katketa, mutta asiantuntijoiden mukaan seuraukset voivat olla arvaamattomat.

Luetuimmat

”Korruptiosta puolet pois, niin elämä olisi siedettävää” – Irakissa äänestetään sunnuntaina parlamenttivaaleissa
Raportti: Ilmastonmuutos on myös tasa-arvokysymys, mutta kansainvälisessä ilmastopolitiikassa tuijotetaan usein vain naisneuvottelijoiden määrää
Satelliittiteknologia auttaa Tyynenmeren saarivaltioita sopeutumaan myrskytuhoihin
Maailman köyhimpiin maihin kuuluvassa Tšadissa on odotettu vakaampia aikoja yli kuusi vuosikymmentä – Presidentin yllättävä kuolema luo sekä mahdollisuuksia että uhkakuvia
YK: Jemenin sodassa kuollut tai haavoittunut kahden vuoden aikana yli 2 600 lasta
Kaakaotiloilla käytetään edelleen paljon lapsityövoimaa
Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija
Rasismi on rakenteellinen ongelma, mutta Suomessa se nähdään usein vain yksittäisten ”pahisten” syntinä – Helsingin opetushenkilökunta saa nyt koulutusta antirasistisesta työotteesta
Populismi tuli Tansaniaan – Suosittu presidentti John Magufuli on pannut korruption kuriin, mutta media, järjestöt ja oppositio elävät pelossa
Sään ääri-ilmiöt ovat lisääntyneet jyrkästi 20 vuoden aikana, ja suurin selitys on ilmasto, sanoo tuore YK-raportti