Haitin jälleenrakentaminen työllistänyt vaisusti | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Haitin jälleenrakentaminen työllistänyt vaisusti

Maanjäristyksen jälkeinen jälleenrakentaminen on ollut vähäistä eikä uusien työpaikkojen mahdollisuutta ole hyödynnetty, sanoo ITUC.

Ay-liikkeiden maailmanjärjestö ITUC arvostelee Haitin jälleenrakentamista hitaasta etenemisestä ja tuloksettomasta työpaikkojen luomisesta, kirjoittaa Suomen Ammattiliittojen Solidaarisuuskeskus.

Tammikuussa 2010 tapahtuneen tuhoisan maanjäristyksen jälkeen kansainvälinen yhteisö lupasi muun muassa rahoittaa jälleenrakentamista Haitissa noin 3,8 miljardilla eurolla. Huhtikuuhun 2011 mennessä vain hyvin pieni osa lupauksista oli toteutettu.

Haitin maanjäristys surmasi pääkaupunkiseudulla arvioiden mukaan jopa 300 000 ihmistä ja tuhosi 1,5 miljoonan ihmisen kodit. Mittavien rakennustöiden odotettiin työllistävän runsaasti haitilaisia ja siten parantavan perheiden toimeentuloa. Odotukset eivät kuitenkaan ole täyttyneet, ja rahoituksen puuttuessa vasta vajaa neljäsosa pääkaupunki Port-au-Princen raunioista on raivattu ja koulujen, terveysasemien, puhtaan veden jakeluverkoston, viemäreiden ja uusien asuintalojen rakentaminen on jäänyt vähäiseksi.

ITUC syyttääkin laatimassaan raportissa jälleenrakentamista ohjaavaa, Haitin pääministerin ja Yhdysvaltojen entisen presidentin Bill Clintonin johtamaa IHRC:tä siitä, ettei se ole käyttänyt jälleenrakentamista kunnon työpaikkojen luomiseen. Raportissa korostetaan, ettei jälleenrakentaminen voi olla aidosti menestyksekästä, jos se ei synnytä kunnon työpaikkoja.

Tammikuussa 2011 IHRC:n johto sopi uuden teollisuusalueen rakentamista Haitin pohjoisosaan. Teollisuusalueen on valmiina tarkoitus työllistää noin 20 000 henkeä. ITUCin raportissa hanketta kuitenkin arvostellaan siitä, että sen lähtökohtana on ulkomaisten yhtiöiden houkutteleminen Haitiin maan matalilla palkoilla.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia